Nederland slaat toe na rust en rekent af met Montenegro

door Gino Haverkamp 589

Het Nederlands elftal heeft goede zaken gedaan in de strijd om een ticket voor het WK van 2022. In Eindhoven won de ploeg van bondscoach Louis van Gaal met 4-0 van Montenegro, waardoor Nederland in de race blijft om het felbegeerde startbewijs. Memphis Depay (2x), Georginio Wijnaldum en Cody Gakpo zorgden voor de treffers

Nederland begon onwennig aan het kwalificatieduel, maar groeide langzaam de eerste helft in. Pas na een kwartier spelen kwam de thuisploeg in het ritme, wat gelijk in kansen resulteerde voor onder meer Depay en Gakpo. Zij scoorden echter niet.

Na een klein dipje daarna, vloeide de kansen weer rond de dertigste minuut. Eerst schoot Berghuis vol op een Montenegrijn, daarna kopte Klaassen hard op de lat en schoot Gakpo na een mooie aanval op de keeper.

Uiteindelijk kwam de openingstreffer uit een penalty, toen Depay wilde wegdraaien in het zestienmetergebied van Montenegro. Hij werd bij dat wegdraaien gevloerd en dat was voor de scheidsrechter genoeg om naar de stip te wijzen. De gevloerde aanvaller verzilverde de strafschop zelf door keihard in de rechterhoek te schieten.

Met die goal op zak doken beide ploegen de kleedkamers in. Nederland had tussen de 1-0 en het rustsignaal nog enkele kansjes, maar deze leidden niet tot een treffer.

Nederland bevrijd in tweede helft

Na de pauze speelde Nederland meer vrij en kon het ook makkelijker voetballen. Oranje moest weliswaar even zweten na een gevaarlijke kans van Montenegro, die voortkwam uit geklungel van Wijnaldum, maar buiten dat konden de Nederlanders makkelijker het doel van de tegenstander vinden. Zonder succes vlak na rust.

Het grootste schikmoment voor Nederland was in minuut 56, toen debutant Tyrell Malacia de bal zo in de voeten van de spits van Montenegro schoof. Die deed echter helemaal niets met zijn gouden kans, want hij schoot zowel over als naast.

Het was een signaal aan de equipe van Van Gaal dat de buit nog niet binnen was en dat besef daalde klaarblijkelijk snel in, want het regende kansen na dat moment van gevaar van Montenegro. Uiteindelijk was het Depay die de score verdubbelde. Na wat gerommel in de zestien kreeg hij de bal van zijn voeten, waarna een droge knal in de korte hoek de 2-0 betekende.

Daarna was het hek van de dam. Het Montenegrijnse doel werd een schiettent die enkele voltreffers te verwerken kreeg. Zo scoorde Wijnaldum nog, mede dankzij een prachtige pass van Berghuis, en krulde Gakpo zijn eerste interlandgoal raak.

Meer goals leverde de tweede helft niet meer op. Voor Nederland geen ramp, aangezien het mede door de 4-0 verreweg het beste doelsaldo van de kwalificatiepoule heeft. Nederland staat nu een punt achter Turkije, dat er elf heeft, maar heeft het betere doelsaldo.

Opstelling Nederland:

Bijlow; Dumfries, De Vrij, De Ligt, Malacia; Klaassen, De Jong (Til 83'), Wijnaldum (De Roon 73'); Berghuis, Gakpo (Bergwijn 77'); Depay.

Wissels Nederland:

Krul, Drommel, Timber, Van Dijk, Aké, De Roon, Gravenberch, Til, Koopmeiners, Bergwijn, Malen, Weghorst.

Opstelling Montenegro:

Sarkic; Vesovic (M. Vukcevic 51'), Savic (Simic 46'), Tomasevic, Radunovic; Marusic (Haksabanovic 62'), Soekic, Lagator, Osmajic; Bozovic (Raickovic), Mugosa.

Wissels Montenegro:

Mijatovic, Dragojevic, N. Vukcevic, M. Vukcevic, Djurdjevic, Beciraj, Martinovic, Raickovic, Haksabanovic, Vujnovic, Ivanovic, Simic.

1-0 Memphis Depay (38')
2-0 Memphis Depay (62')
3-0 Georginio Wijnaldum (70')
4-0 Cody Gakpo (76')

- Namens Ajax behoren Daley Blind, Jurriën Timber, Devyne Rensch, Davy Klaassen, Ryan Gravenberch en Steven Berghuis tot de Oranje-selectie. Blind is voor de wedstrijd tegen Montenegro geschorst.

- Krijg 2,75 keer je inzet terug als Klaassen opnieuw scoort namens Oranje!