Nederland komt terug van achterstand tegen Polen, maar weet niet te winnen

door Brent Tomassen 1601

Het Nederlands elftal heeft niet weten te winnen van Polen. In De Kuip kwam Oranje op een 0-2 achterstand, maakte het snel gelijk via Klaassen en Dumfries en zag Memphis dé kans op een overwinning missen vanaf de strafschopstip.

Nederland greep het initiatief vanaf het eerste fluitsignaal en Polen werd flink teruggedrongen. In de zevende minuut zette Memphis met een steekbal Davy Klaassen vrij voor de keeper. Het schot van de Ajacied ging echter voorlangs. Ook Steven Berghuis zag zijn inzet naast gaan.

In de achttiende minuut was het raak, aan de andere kant weliswaar. Een spaarzame aanval van Polen eindigde met een schuiver in de verre hoek van rechtsback Matty Cash. De bal ging door de benen van Daley Blind, waarna doelman Mark Flekken de inzet niet kon keren: 0-1.

In het restant van de eerste helft probeerde Nederland met combinatievoetbal een gaatje te vinden in de Poolse muur, maar op een gemiste rebound van Blind na een afstandsschot van Berghuis na, kwam Nederland er niet tot nauwelijks doorheen. Zodoende gingen Nederland en Polen de rust in met een 0-1 voorsprong voor de bezoekers.

Snelle goals

Het tweede bedrijf kon niet slechter beginnen, want Polen scoorde vlak na rust de tweede goal. Przemyslaw Frankowski werd weggestoken, vond Piotr Zielinski naast zich en laatstgenoemde kon simpel binnenschuiven. Lang duurde de euforie van de Poolse spelers niet, want Nederland kwam bliksemsnel terug via Klaassen en Denzel Dumfries: 2-2.

Nederland zette aan en leek in blessuretijd zelfs de wedstrijd nog te kunnen winnen. Matty Cash maakte hands en veroorzaakte een strafschop, maar Memphis zag zijn inzet op de buitenkant van de paal belanden. Een minuut later redde doelman Lukasz Skorupski met een katachtige reflex Polen na opnieuw een inzet van Memphis. In de resterende minuten gebeurde weinig meer, waardoor het 2-2 bleef.

Opstelling Nederland:

Flekken; J. Timber (65' Teze), De Vrij, Aké; Dumfries, Klaassen (65' Gakpo), Berghuis (65' Koopmeiners), F. De Jong, Blind; Bergwijn (77' Weghorst), Memphis.

Wissels Nederland:

Cillessen, Scherpen, Hateboer, De Ligt, Malacia, Martins Indi, Teze, Koopmeiners, Til, Schouten, Gakpo, Weghorst.

Opstelling Polen:

Skorupski; Cash, Bednarek, Kiwior, Berezynski; Frankowski (84' Glik), Góralski (58' Żurkowski), Krychowiak, Zalewski; Zielinski, Piątek.

Wissels Polen:

Szczęsny, Grabara, Glik, Wieteska, Klich, Puchacz, Żurkowski, Linetty, Szymański, Płacheta, Michalak, Świderski.

0-1 Matty Cash (18')

0-2 Piotr Zielinski (49')

1-2 Davy Klaassen (51')

2-2 Denzel Dumfries (54')

90+1' Memphis mist strafschop

- Namens Ajax behoren Daley Blind, Jurriën Timber, Steven Berghuis en Davy Klaassen tot de selectie van bondscoach Louis van Gaal.
- Het zou goed kunnen dat topspits Robert Lewandowski zaterdagavond niet meespeelt. Volgens de bondscoach is niet iedereen fit, waaronder Lewandowski.