Nederland knokt zich knap terug en verdient een gelijkspel tegen Duitsland

door Jesse ter Haar 741

Nederland heeft dinsdagavond met 1-1 gelijkgespeeld tegen Duitsland. De oosterburen waren voor rust te sterk voor het Nederlands elftal, maar na rust knokte het zich aan de hand van Frenkie de Jong en een goal van Steven Bergwijn terug in het duel. Even leek er meer in te zitten dan een gelijkspel, maar dat kwam er niet.

De wedstrijd begon zonder een duidelijk aan te wijzen betere ploeg. De eerste kans was voor Nederland via Teun Koopmeiners. Na een korte corner van Steven Berghuis bracht Memphis Depay de bal voor, waarna Koopmeiners kon koppen. Hij kwam hoog en raakte de bal, maar kopte recht op Manuel Neuer. De volgende kans was voor Duitsland. Na een gevoelig balletje van Thomas Müller kon Leroy Sané in het strafschopgebied schieten, maar hij raakte het zijnet. Duitsland had het betere van het spel, maar kwam hierna ook niet tot serieuze kansen. Kai Havertz waagde na bijna twintig minuten een schot van afstand, maar Mark Flekken kon eenvoudig keren.

Een minuut daarna werd Nederland weer eens gevaarlijk. Donyell Malen brak door over rechts, waarna hij met een voorzet Tyrell Malacia wilde bedienen. De Feyenoord-back kwam echter te kort om de bal te raken. In de 21ste minuut kreeg Duitsland via Timo Werner een serieuze kans. De spits kon koppen uit een voorzet, maar zag de bal via de onderkant van de lat uit het doel gaan. Een minuut of vijf later had Oranje weer eens een veelbelovende aanval. Malacia kwam vrij aan de linkerkant en had ploeggenoten bij zich in de buurt, maar hij schiet met rechts wild over. Kort hierna schoot Malen ook maar eens vanaf de rand van het strafschopgebied, maar hij raakte een tegenstander.

Hierna volgde een periode zonder noemenswaardige momenten voor het doel. Memphis stak Malen goed weg, waarna de snelle spits op Neuer af kon. Antonio Rüdiger kon het hem echter zodanig moeilijk maken dat Malen naast schoot. Vlak voor rust ontstond het laatste moment van de eerste helft. De Duitsers speelden soepel door de defensie van Oranje heen, waarna een afgeslagen voorzet voor de voeten van Müller viel. De routinier twijfelde niet en ramde de bal tegen de touwen. Zodoende zochten beide ploegen bij een 0-1 stand de kleedkamers op.

Na rust greep Louis van Gaal in en bracht hij Georginio Wijnaldum. Hij verving Koopmeiners, die niet goed voor de dag kwam. Toch was het Duitsland dat al snel weer een kans kreeg. David Raum werd op links vrijgespeeld en kon vrij schieten, maar hij schoot wild over. Na een klein uur kreeg Matthijs de Ligt een kans namens het Nederlands elftal. Na een corner viel de bal voor zijn voeten, maar hij moest in een hoog tempo volleren en dat bleek te veel gevraagd. Hij kreeg zijn schot niet tussen de palen.

Het spel liet echter nog te wensen over en dus besloot Van Gaal in de 58ste minuut twee wissels door te voeren. Davy Klaassen en Bergwijn vervingen Berghuis en Malen. Groots was het spel hierna bepaald nog niet, maar Oranje kwam in de 68ste minuut wel op gelijke hoogte. De Jong bracht een bal van ver het strafschopgebied in, waarna Denzel Dumfries de bal met zijn hoofd terug kon leggen. Vervolgens was het invaller Bergwijn die opdook, niet nadacht en de bal kiezelhard in het doel schoot.

Het leek nog mooier te worden voor Nederland, maar schijn bedriegt. Memphis leek te gaan scoren, maar wachtte te lang en werd op het allerlaatste moment door Thilo Kehrer van de bal gezet. Hij raakte de bal, maar gaf ook Memphis een zet. De scheidsrechter wees naar de stip, maar kwam na een VAR-ingreep terug op zijn beslissing. In de 82ste minuut stichtte Nederland opnieuw groot gevaar. De ploeg van Van Gaal dook verschillende malen op in het strafschopgebied, maar kwam niet echt tot een volwaardige poging. De Ligt probeerde het vanuit een moeilijke hoek, maar kon de bal er onmogelijk in krijgen.

Vlak voor het verstrijken van de reguliere speeltijd werd Duitsland weer eens gevaarlijk. Lukas Nmecha, speler van VfL Wolfsburg, leek te kunnen gaan scoren, maar werd door De Ligt te veel gehinderd om vol uit te halen. Het uiteindelijke rollertje was een prooi voor Flekken. De scheidsrechter voegde er nog twee minuten blessuretijd aan toe, maar beide landen werden niet meer gevaarlijk. Zodoende knokte Oranje zich terug tot 1-1 en hoewel er wellicht meer inzat, kwam dat er niet.