'Mislintat zoekt steun om Steijn te ontslaan, directeur wacht mogelijk zelfde lot'

door Jesse ter Haar 2227

Bron Voetbal International

'Mislintat zoekt steun om Steijn te ontslaan, directeur wacht mogelijk zelfde lot'

door Jesse ter Haar 2227

Bron Voetbal International

Laatst geüpdatet

Sven Mislintat zoekt steun om Maurice Steijn de laan uit te sturen bij Ajax, zo schrijft Voetbal International dinsdag. De oefenmeester is echter niet de enige die er slecht opstaat binnen de club, want ook Mislintat is niet zeker van zijn baan.

Voor de wedstrijd Fortuna Sittard - Ajax sprak Mislintat nog uit dat hij Steijn de tijd wilde geven. Het liep nog niet in Amsterdam, maar dat werd wegens het grote aantal nieuwe spelers ook niet gek gevonden. Twee wedstrijden later is alles anders. Mislintat wil Steijn de laan uit sturen en zoekt bij Jan van Halst en Maurits Hendriks - die er zelf wegens een gebrek aan input ook niet goed opstaat binnen de club - voor steun om die gedachte kracht bij te zetten. De directeur voetbalzaken is het niet eens met enkele keuzes van de technische staf, waaronder het verkiezen van Jay Gorter boven aankoop Diant Ramaj. 'Het steekt hem dan ook steeds meer dat hij geen grip heeft op de technische staf', valt te lezen.

Het ontslaan van Steijn zal niet gemakkelijk worden, want Steijn geniet nog wel het vertrouwen van zowel de rest van de technische staf als de spelersselectie van Ajax. Mislintat echter, is van mening dat de technische staf, met Steijn als eindverantwoordelijke, nu al veel meer uit het huidige spelersmateriaal zou moeten halen. De Duitser stelde de Nederlander aan als 'overperformer', maar gaf destijds - tot ergernis nu van de technische staf, scouting en jeugdopleiding - niet aan dat Steijn het maar zou moeten gaan doen met de spelers die Mislintat geschikt achtte.

Werkwijze Mislintat in het geding

Zodoende heerst er binnen de club ook veel weerstand tegen het werk van de directeur. Zo zou ook Alex Kroes, de man die vanaf maart de nieuwe algemeen directeur van Ajax zal worden en op de achtergrond al gesprekken voert, niet onder de indruk zijn van de manier van werken van Mislintat. De bestuurder zelf echter, is van mening dat het voor een groot deel bij de Raad van Commissarissen ligt dat de selectie van Ajax pas zo laat op orde was. Eerst werd er immers gevraagd om uitgaande transfers, zodat er geld vrijgemaakt kon worden.

Dat er zo veel buitenlanders naar de club werden gehaald, lag volgens hem aan een gebrek aan Nederlandse alternatieven. De scouting, jeugdopleiding en technische staf spreken dát weer tegen. Er zouden spelers uit de eigen jeugdopleiding naar voren zijn geschoven, maar ook namen als Noa Lang en Jerdy Schouten. Wel lijkt Mislintat in zijn werkwijze steun te krijgen van Van Halst en Hendriks, want hen informeerde hij wel over alle inkomende transfers.

Raad van Commissarissen Ajax

Tot slot is er het functioneren van de RvC. De mate en wijze van toezichthouden door de raad op het technische beleid ligt onder een vergrootglas, maar ook een gebrek aan 'kennis van de huidige gang van zaken in de voetballerij' valt op. Met name in de kwestie rond de aanstelling van Kroes kwam dat terug. Pier Eringa, voorzitter van de RvC, wilde na het akkoord zo snel mogelijk naar buiten brengen dat Kroes naar Ajax zou komen, maar hierover werd AZ niet ingelicht. Het werd binnen de club aanbevolen, maar Eringa legde dit naast zich neer. Hij liet Kroes aankondigen en 'zou wel met AZ regelen dat Kroes spoedig vrij zou worden gegeven'. Alles liep anders, waardoor Kroes pas in maart in dienst treedt en Ajax de kronkelingen binnen de club tot die tijd zal moeten overleven.

Het verhaal begint komende woensdag, wanneer er door de leden op een nieuwe bestuursraad zal worden gestemd. Die raad heeft immers weer zeggenschap over de RvC en zou leden daarvan zelf kunnen ontslaan. 'In de praktijk zal zoiets maanden in beslag gaan nemen, waardoor het niet de verwachting is dat het op deze manier gebeurt. Maar het wordt op voorhand niet uitgesloten, aangezien de leden zeer ontevreden zijn over de huidige gang van zaken bij de club.' Voorlopig heeft op woensdag de Buitengewone Algemene Leden Vergadering van Ajax plaats, waarbij er een nieuwe bestuursraad gevormd moet worden. Ernst Boekhorst is voorgedragen als voorzitter, terwijl onder anderen namen als Edo Ophof en Pim van Dord voetbalkennis moeten toevoegen.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.