Ajax O18 wint ruim van FC Twente/Heracles, andere jeugdteams morsen punten

door Thijs Zwagerman 177

Dit was het livetopic voor de wedstrijden van de Ajax-jeugd op zaterdag 10 september. Ajax O18 hield de eer hoog met een goede zege op FC Twente/Heracles Almelo, maar de overige jeugdteams van Ajax wisten niet te winnen. Lees hieronder alles over de verrichtingen van de Ajax-jeugd op deze zaterdag.

FT | Ajax O15 - Feyenoord O15 (1-3)

Ajax O15 speelde zaterdagochtend om 11.00 uur tegen de leeftijdsgenoten van Feyenoord O15. De Amsterdammers gingen met 1-3 onderuit tegen de Rotterdammers. Marley Alvarez Perez scoorde het enige doelpunt namens Ajax.

Na vier minuten kwam de ploeg al op achterstand. Leroy Fränkel ging in de fout op de rand van zijn eigen strafschopgebied. Hij verloor de bal aan een Feyenoorder, die de bal vervolgens aflegde. Musa Kargbo kon de bal daarna in het lege doel binnentikken. In de tiende minuut kwam Ajax O15 op een 0-2 achterstand. Jerayson Hoepel schoot de bal - vanaf de rand van het strafschopgebied - op schitterende wijze via de onderkant van de lat in de linkerbovenhoek.

Daarna kreeg Feyenoord O15 twee kansen op de 0-3, maar die mogelijkheden werden niet benut. Na 23 minuten werd het derde doelpunt van de Rotterdammers wel gemaakt. Een hoekschop vanaf de linkerkant werd binnen gewerkt door Sam Roovers. Vijf minuten later deed Ajax iets terug op De Toekomst. De Feyenoord-keeper liet een vrije trap vanaf de cornervlag door zijn handen glippen. Uiteindelijk leek Alvarez Perez het doelpunt te scoren namens de Amsterdammers.

Een minuut later kwam Ajax weer heel goed weg. Na een goede aanval schoten de bezoekers de bal op de paal. Na 35 minuten moest Ajax O15 de aansluitingstreffer scoren. Joao da Silva kreeg vanaf ongeveer vijf meter de kans om Ajax volledig terug in de wedstrijd te schieten, maar zijn inzet ging recht tegen de keeper van Feyenoord aan.

De Rotterdammers bleven ook in de tweede helft doorgaan met kansen creëren. Vlak na rust kwam Ajax goed weg. Een voorzet vanaf de rechterkant viel plotseling bijna binnen, maar de bal ging via de binnenkant van de paal terug het veld in. Later in het duel kreeg Ajax nog een kans. Na een goede aanval kwam de bal voor de voeten van Barron, maar hij schoot vanuit een lastige hoek op de Feyenoord-goalie. In de slotminuten liep Ajax nog bijna tegen de 1-4 aan, maar doelman Mark Engel redde Ajax nog maar eens. Uiteindelijk verliest Ajax O15 de eerste competitiewedstrijd met 1-3 van de leeftijdsgenoten van Feyenoord.

Opstelling Ajax O15:

Engel; Kasanwirjo (41' Ayyildiz), Cruden (41' Barron), Fränkel, Bouchouari (63' Kasanwirjo); Vieillevoye, Ünüvar, Sheriff (63' Van der Aa); Alvarez Perez, Joao da Silva, Nash (50' De Falco).

Wissels Ajax O15:

Mulder, Ayyildiz, Barron, Van der Aa, De Falco.

0-1 Musa Kargbo (4')
0-2 Jerayson Hoepel (10')
0-3 Sam Roovers (23')
1-3 Marley Alvarez Perez (28')

FT | Feyenoord O16 - Ajax O16 (2-2)

Ajax O16 heeft zaterdagmiddag met 2-2 gelijkgespeeld op bezoek bij Feyenoord O16. In een vermakelijk duel hielden Feyenoord en Ajax elkaar terecht in evenwicht.

Het duel was nog geen vijf minuten onderweg of de thuisploeg kreeg al twee goede kansen. Ajax-doelman Aymean El Hani redde twee keer goed en zorgde er zo voor dat de stand op 0-0 bleef. Na negen minuten speelde Juwensley Onstein de bal verkeerd in, waardoor Feyenoord een enorme kans kreeg, maar de Rotterdammers schoten net naast.

Rond het kwartier kwam Ajax O16 beter in de wedstrijd en kreeg de ploeg in korte tijd ook twee grote kansen. Levi Acheampong en Sanyika Puljhun stuitten allebei op de keeper van Feyenoord. Na 21 minuten kwam Ajax op voorsprong in Rotterdam. Haniel Pereira da Gama werd uitstekend bediend en schoof de bal met zijn linkerbeen binnen vanuit een lastige hoek.

In het eerste half uur was de intensiteit hoog en dat zorgde ervoor dat beide ploegen slordig waren in balbezit. De Amsterdammers hadden de voorsprong, maar Feyenoord kreeg de beste kansen. Na 33 minuten trokken de Rotterdammers de stand dan ook gelijk. Carlos Seintje kapte naar binnen en plaatste de bal in de verre hoek. Even later liet Ajax O16 via Acheampong direct van zich horen, maar zijn poging belandde op de lat.

Na 36 minuten sloeg Feyenoord vanuit de omschakeling fortuinlijk toe. Na een merkwaardige terugspeelbal van Ajax zat keeper Hani helemaal mis, waardoor Ajax na een eigen doelpunt in de achtervolging moest in Rotterdam. Vlak voor rust kwam Ajax O16 nog goed weg, want Feyenoord krulde een vrije trap vanaf de linkerkant zo op de lat van het Ajax-doel.

Na de rust liet Ajax O16 via Sean Steur van zich horen. De Ajacied dribbelde en besloot te schieten, maar zijn goede poging werd onder de lat vandaan getikt door Oier Zon. Rond het uur kwam Ajax op gelijke hoogte in Rotterdam. Acheampong werd diep gestuurd door invaller Mylo van der Lans, waarna de middenvelder de bal goed teruglegde op Puljhun. De Ajax-spits schoot de 2-2 beheerst binnen.

Direct daarna kreeg Ajax O16 nog een goede kans. Na een snelle counter en een goede voorzet van Pereira da Gama ging een volley van Puljhun net naast. In minuut 71 werd het nog even spannend voor de Amsterdammers. Feyenoord kreeg namelijk een indirecte vrije trap, omdat Van der Lans de bal terugspeelde en El Hani de bal oppakte. Toch leverde de vrije trap geen Rotterdams doelpunt op. In de blessuretijd kreeg Ajax nog dé kans op 2-3. Een lange bal schoot door en zorgde ervoor dat Pereira da Gama oog in oog kwam met de doelman. De Ajacied schoot echter recht op de keeper. Uiteindelijk eindigde de mini-Klassieker in een terecht 2-2 gelijkspel.

Opstelling Ajax O16:

El Hani; Lobman (55' Amour), Johnson (41' Van der Lans), Onstein, Jetten; Luijer (55' Bouwman), Steur (67' Enoh), Acheampong (67' Scorsolini); Oldenstam, Puljhun, Pereira da Gama.

Wissels Ajax O16:

Van der Velde, Amour, Enoh, Bouwman, Scorsolini, Van der Lans.

0-1 Haniel Pereira da Gama (21')
1-1 Carlos Seintje (33')
2-1 Eigen doelpunt Ajax (36')
2-2 Sanyika Puljhun (61')

FT | Ajax O17 - FC Utrecht O17 (1-2)

Doordat Ajax O15 uitliep waren we iets later met het liveblog van Ajax O17. De Amsterdammers speelden op De Toekomst tegen de leeftijdsgenoten van FC Utrecht en wisten niet te winnen van de Domstedelingen. Het duel eindigde in een 1-2 nederlaag voor Ajax O17.

Toen we na Ajax O15 aansloten bij Ajax O17 stond het 1-1 op Sportpark de Toekomst. Don-Angelo Konadu was de doelpuntenmaker aan de zijde van Ajax. Na 26 minuten kwam Ajax bijna op een 2-1 voorsprong. Na een goede voorzet van Alders schoot O’Niel de bal direct uit de lucht. De bal verdween net naast het doel van FC Utrecht.

Na veertig minuten kregen de Amsterdammers opnieuw een goede kans op de voorsprong. Uit de kluts kwam de bal voor de voeten van Sambo, maar zijn inzet stuitte op de doelman van FC Utrecht. Vlak voor rust kwamen de bezoekers op prachtige wijze op voorsprong. Een afvallende bal kwam voor de voeten van Troost en hij plaatste de bal vervolgens schitterend met de binnenkant van zijn voet vanaf de rand van het strafschopgebied in de rechteronderhoek.

In minuut 58 kwamen de Domstedelingen bijna op een 1-3 voorsprong. Troost ontsnapte aan de verdediging van Ajax en probeerde de bal vanaf de rechterkant in de linkeronderhoek te plaatsen, maar Entius wist redding te brengen. Rond het uur kreeg Ajax een grote kans. Na een voorzet vanaf de linkerkant kreeg Konadu de bal voor zijn voeten, maar zijn inzet ging over.

Ook een gevaarlijke vrije trap vanaf de linkerkant leverde geen goal op voor Ajax. Ouazane probeerde het in één keer, maar zijn inzet werd goed tegengehouden door de Utrechtse doelman. In de slotfase wist Ajax geen grote kansen meer te creëren. In de blessuretijd sloeg de vlam wel nog in de pan. Het ging er al een tijdje wat harder aan toe en na een nare overtreding van Verkuijl volgde er een opstootje. Drie spelers kregen geel, waaronder Verkuijl. In de zevende minuut van de extra tijd zat het erop: Ajax O17 verliest met 1-2 van FC Utrecht.

Entius; Alders (79' Bounida), Ugwu (79' Van de Pavert), Janse, El Aissati; Verkuijl, Appiah, O'Niel; Sambo (60' Faberski), Konadu, Wolff (35' Ouazane).

Schreuder, Bounida, Moester, Ouazane, Faberski, Van de Pavert, Van der Graaf.

1-0 Doelpunt FC Utrecht
1-1 Don-Angelo Konadu (21')
1-2 Fabian Troost (45')

Lees hier alles over de pijlsnelle ontwikkeling van Ajax-talent Kayden Wolff: 'Hij wil zichzelf continu blijven verbeteren'.

FT | Ajax O18 - FC Twente/Heracles Almelo O18 (4-0)

Ajax O18 heeft zaterdagmiddag eenvoudig weten te winnen van FC Twente/Heracles Almelo. Op De Toekomst voetbalde de ploeg van trainer Frank Peereboom zich naar een comfortabele 4-0 zege.

Met een fors gewijzigd basiselftal ten opzichte van het midweeks gewonnen Youth League-duel met Rangers FC begon Ajax goed aan de tweede competitiewedstrijd van het seizoen. Binnen tien minuten waren er al schietkansen voor Skye Vink en Stanis Idumbo Muzambo, waarna Vink op aangeven van Mohamed Hamouchi nogmaals een goede kans kreeg om te scoren.

Uiteindelijk was er een merkwaardig moment na ruim twintig minuten spelen voor nodig om Ajax op voorsprong te zetten. De doelman van FC Twente/Heracles Almelo was in de veronderstelling een doeltrap te kunnen nemen, maar dit was helemaal niet het geval. Nassef Chourak reageerde alert op de bijzondere situatie en maakte dankbaar de 1-0.

In het restant van de eerste helft waren er nog kansen voor Hamouchi, Rida Chahid en andermaal Vink, maar Ajax scoorde voor de rust niet meer. FC Twente/Heracles Almelo deed dat ook niet, doordat Ajax-doelman Tommy Setford vlak voor de pauze een strafschop keerde.

Kort na de rust nam Ajax al snel meer afstand van FC Twente/Heracles Almelo. Een hoekschop van Idumbo Muzambo werd door niemand getoucheerd en verdween direct in het doel: 2-0. Diezelfde Idumbo Muzambo maakte na ruim een uur spelen ook de derde Ajax-treffer. Op aangeven van invaller Yoram Boerhout schoot de middenvelder de bal in de linkeronderhoek. Het slotakkoord was voor Oualid Agougil. De linkspoot, die verrassend als linksback speelde, schoot een vrije trap vanaf de rand van het strafschopgebied in de kruising en bepaalde daarmee de eindstand op 4-0.

Zodoende kende Ajax O18 een prima generale voor de Youth League-wedstrijd van aanstaande dinsdag. Het hoogste jeugdelftal van Ajax gaat dan op bezoek bij Liverpool.

Opstelling Ajax O18:

Setford; Sarfo (59' Henry), Viereck (72' Voute), Hato, Agougil; Gorter (79' Oughcha), Chahid, Idumbo Muzambo; Chourak (46' Speksnijder), Vink (46' Boerhout), Hamouchi.

Wissels Ajax O18:

Alegoz, Henry, Oughcha, Speksnijder, Geoffery, Voute, Boerhout.

1-0 Nassef Chourak (24')

2-0 Stanis Idumbo Muzambo (49')
3-0 Stanis Idumbo Muzambo (65')
4-0 Oualid Agougil (83')

Lees hier meer over de Youth League-campagne, waarin Olivier Aertssen de beste man was in een wedstrijd met twee gezichten.

Verwacht jij dat Brian Brobbey zaterdag het eerste doelpunt van de wedstrijd maakt? Zet in en ontvang 3,75 keer je inzet!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.