Slecht spelend Ajax nog verder in de problemen na thuisnederlaag tegen AZ

door Jon van Dam 9275

Ajax heeft de thuiswedstrijd tegen AZ verliezend afgesloten, het werd 1-2 in Amsterdam. Zodoende brengen de Alkmaarders de ploeg van Maurice Steijn nog verder in de problemen. Branco van den Boomen zorgde voor de enige Amsterdamse goal van de middag.

Het duel tussen de Noord-Hollandse clubs begon kalm. Ajax was iets meer in balbezit, zonder daarbij tot grote kansen te komen. Het eerste moment van opleving was de overtreding van ex-Ajacied Dani de Wit op Devyne Rensch. De rechtsback leek even aangeslagen, maar kon uiteindelijk de wedstrijd vervolgen. In de 36e minuut kreeg Ajax pas de eerste mogelijkheid van de wedstrijd. Na een combinatie tussen Brian Brobbey en Carlos Forbs belandde de bal uiteindelijk bij Steven Bergwijn. Het schot van de aanvoerder werd geblok door een AZ-verdediger.

Twee minuten later veerde het publiek in de Johan Cruijff ArenA wederom op. Forbs ging neer in het strafschopgebied na een sliding van David Møller Wolfe, maar de Portugees kreeg – na tussenkomst van de VAR - geen penalty van arbiter Lindhout. Enkele ogenblikken later kreeg Ajax de volgende tegenvaller te verwerken. Amourricho van Axel Dongen moest het veld geblesseerd verlaten. Hij werd vervangen door Georges Mikautadze.

Ajax en AZ leken een saaie eerste helft af te sluiten zonder goals. Echter waren het de bezoekers die Ajax nog verder in de sportieve malaise drukten. Via een pass van Mayckel Lahdo werd Vangelis Pavlidis in stelling gebracht. De topscorer van AZ schoot de bal keihard in de korte hoek langs doelman Jay Gorter. Omdat de thuisploeg in de zes minuten blessuretijd niets kon bewerkstelligen op de vijandelijke helft, gingen de Alkmaarders met een 0-1 voorsprong naar de kleedkamer.

Tweede helft begint dramatisch voor Ajax

Steijn bracht na rust gelijk Anton Gaaei binnen de lijnen. De Deen verving Rensch, die toch te veel last bleek te hebben van zijn klachten. Ajax wekte in het tweede bedrijf niet de indruk dat het iets wilde rechtzetten. Het kreeg in de 56e minuut zelfs de 0-2 om de oren. Na een foute pass van Jakov Medić voetbalde AZ heel makkelijk door de defensie van Ajax heen. De Wit was vervolgens het eindstation voor de ploeg van Pascal Jansen.

In de 73e minuut deed Ajax uit het niets wat terug. Een van richting veranderd schot van invaller Van den Boomen lag plotseling achter AZ-keeper Matthew Ryan. Ajax bleef na de aansluitingstreffer slordig spelen en dat resulteerde in een grote kans voor de uitploeg, vijf minuten na de 1-2. De Amsterdammers hadden geluk dat Pavlidis over de goal van Ajax kopte. Enkele minuten later kreeg AZ wederom een mogelijkheid via Jens Odgaard. De poging van de Deense aanvaller rolde naast het doel van Gorter.

In de slotfase probeerde Ajax met het inbrengen van Chuba Akpom nog een slotoffensief te creëren. Tot uitgespeelde kansen kwamen de manschappen van Steijn niet. AZ werd amper in de problemen gebracht, ondanks dat ze niet de bevrijdende 1-3 wisten te maken. Door de nederlaag blijft Ajax op vijf punten staan. Alleen FC Volendam en FC Utrecht haalden tot dusver nog minder punten.

Gorter; Rensch (Gaaei 46'), Medić (Akpom 89'), Ávila, Hato; Vos (Van den Boomen 68'), Taylor, Bergwijn; Forbs, Brobbey, Van Axel Dongen (Mikautadze 41').

Pasveer, Ramaj, Gaaei, Akpom, Salah-Eddine, Mikautadze, Van den Boomen, Sosa, Tahirović, Hlynsson, Godts, Banel.