Frivool Ajax wint simpel op bezoek bij Cambuur

door Wessel Kroon 3868

Ajax heeft zondagmiddag een eenvoudige overwinning geboekt op bezoek bij SC Cambuur. De ploeg van John Heitinga kwam eigenlijk nauwelijks in de problemen en wist dan ook met klinkende cijfers te winnen: 0-5 . Steven Berghuis en Brian Brobbey maakten allebei twee doelpunten voor de Amsterdammers. Het andere doelpunt werd gemaakt door Dušan Tadić. Door de klinkende overwinning waren er ook regelmatig lachende Ajacieden te zien.

Ajax begon aftastend aan de wedstrijd. Tijdens de eerste tien minuten werd rustig bekeken wat Cambuur ging doen, maar hierna werd de ploeg uit Leeuwarden meteen bij de keel gegrepen.

In de 16e minuut opende aanvoerder Tadić al de score voor de Amsterdammers. Na een goede aanval kwam de bal bij Klaassen terecht. Klaassen zette Tadić met een handig balletje oog-in-oog met Robbin Ruiter. Tadić kon Ajax vervolgens simpel op voorsprong zetten. Nog geen vijf minuten later maakte Tadić bijna zijn tweede doelpunt van de middag. Hij haalde vanaf de rand van het strafschopgebied uit, maar zijn poging ging net naast.

Vlak na de kans voor Tadić, kreeg Steven Bergwijn ook de kans om Ajax op een 0-2-voorsprong te zetten. Hij kreeg een schietkans binnen het strafschopgebied, maar zijn schot werd geblokt. Vlak hierna kreeg Bergwijn nog een kans. Owen Wijndal gaf de bal laag voor en gaf Bergwijn de uitgelezen mogelijkheid om de voorsprong uit te breiden, maar laatstgenoemde schoot wild over.

Ook Cambuur kreeg een ‘kansje’. Een schot vanuit een moeilijke hoek van Silvester Van der Water werd van richting veranderd. Daardoor had Gerónimo Rulli moeite met het schot.

Tien minuten voor rust kopte Berghuis Ajax op 0-2. Mohammed Kudus gaf de bal voor na een geweldige actie op de achterlijn. Hierna kon Berghuis de bal simpel in het doel koppen.

Vlak voor rust kreeg Ajax nog een kans via Kenneth Taylor. Hij speelde zichzelf vrij met een geweldige voetbeweging, maar de hoek was vervolgens te lastig. Ook Cambuur kreeg nog een grote kans voor rust. Van der Water kwam oog-in-oog met Ajax-doelman Rulli, maar de aanvaller van Cambuur schoot heel wild over. Ajax ging dus met een comfortabele 0-2-voorsprong de rust in.

Ajax gaat vrolijk verder in de tweede helft

Toen de tweede helft tien minuten onderweg was, kreeg Ajax via Kudus opnieuw een grote kans. Na een fraaie actie van Bergwijn kwam Kudus in een schietpositie, maar hij schoot recht op doelman Ruiter af.

Ongeveer tien minuten later maakte Berghuis zijn tweede doelpunt van de middag. Tadić legde de bal vlak buiten het strafschopgebied perfect klaar voor Berghuis. Berghuis schoot vervolgens op overtuigende wijze de 0-3 tegen de touwen.

In de 73e minuut volgde nog een bijzonder moment voor Jorrel Hato. Hij kwam in de ploeg voor Wijndal en maakte daarmee zijn Eredivisiedebuut voor Ajax. Vlak na deze wissels probeerde Kudus vanaf heel ver Ruiter te testen, maar zijn poging ging net langs het doel.

In de 79e minuut zorgde invaller Brobbey voor de 0-4. De bal bleef vanuit een hoekschop hangen in het strafschopgebied van Cambuur en kwam uiteindelijk voor de voeten van Brobbey terecht. Hij aarzelde geen moment en schoot overtuigend de 0-4 binnen.

Vlak voor tijd maakte Brobbey ook nog zijn tweede doelpunt van de middag. Na een uitstekende dieptepass van Berghuis nam Brobbey de bal uitstekend aan. Vervolgens wist hij Ruiter te passeren en zette hij Ajax op 0-5.

Zodoende wist Ajax simpel te winnen op bezoek bij Cambuur en was er bij veel Ajacieden een brede glimlach te zien!

Opstelling SC Cambuur:

Ruiter; Bergsma, Smand (Paulissen 46'), Tol; Van Wermeskerken, Van Kaam, Hoedemakers (Balk 58'), Bangura; Breij (Mahi 74'), Van der Water (Johnsen 58'), Foor (Pichel 80').

Wissels SC Cambuur:

Balk, Johnsen, Minnema, Paulissen, Pichel, Rienstra, Schmidt, Smit, Sylla, Uldrikis, Virginia.

Opstelling Ajax:

Rulli; Rensch (Fitz-Jim 86'), Álvarez, Timber, Wijndal (Hato 73'); Taylor (Regeer 86'), Klaassen (Conceição 86'), Berghuis; Kudus, Tadi´c (Brobbey 73'), Bergwijn.

Wissels Ajax:

Aertssen, Bassey, Brobbey, Vos, Conceição, Fitz-Jim, Hato, Lucca, Pasveer, Regeer, Sanchez, Stekelenburg.

0-1 Dusan Tadi´c (16')

0-2 Steven Berghuis (36')
0-3 Steven Berghuis (64')
0-4 Brian Brobbey (79')
0-5 Brian Brobbey (90+3')

- Dwight Lodeweges maakt tegen Cambuur zijn debuut als assistent-trainer van Ajax. Samen met interim-trainer John Heitinga maakt hij in ieder geval het seizoen af in Amsterdam.
- Ajax kan bij een overwinning gegarandeerd inlopen op Feyenoord en/of PSV, omdat die ploegen elkaar later op zondag treffen.

- In aanloop naar de wedstrijd sprak Ajax Showtime met Fred Grim over onder andere zijn toekomst in de voetballerij en de wedstrijd tussen SC Cambuur en Ajax.

Weet het Ajax van John Heitinga zondag met 0-3 te winnen op bezoek bij SC Cambuur?

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+!