Kweekvijver: Ajax vindt vervanger voor naar Feyenoord vertrokken Zinhagel

door Bram Bark 49

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: Ajax vindt vervanger voor naar Feyenoord vertrokken Zinhagel

door Bram Bark 49

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Ajax beloont de ontwikkeling van Jeshurun Simeon en schuift de jongeling vervroegd door naar O17. Simeon slaat daarmee Ajax O16 over. De spits viel afgelopen seizoen op door zijn 34 doelpunten en 14 assists, maar Simeon is meer dan alleen die goede cijfers. In de nieuwe kweekvijver aandacht voor de 14-jarige spits, die zich volgend seizoen gaat richten op de linksbuitenpositie in O17.

Onlangs moest Ajax even slikken toen bekend werd dat Jivayno Zinhagel uit Amsterdam vertrekt. Een groot talent zien vertrekken bij de club is niet leuk en de sierlijke dribbels zullen gemist worden. Het betekende ook dat Ajax O17 op zoek ging naar een nieuwe buitenspeler. Die gewenste buitenspeler vonden ze intern: Simeon. De goaltjesdief toonde in de eerste oefenwedstrijd met zijn nieuwe ploeg dat hij over een gezonde portie bravoure beschikt.

Simeon maakte na 45 minuten zijn opwachting tegen Bayer Leverkusen O17. Na een goede actie op de rechterflank werd hij neergelegd in het zestienmetergebied en legde de scheidsrechter de bal op de stip. De in december geboren Simeon - en dus bijna twee jaar jonger dan een aantal teamgenoten - ging zelf achter de bal staan en maakte zijn eerste doelpunt in dienst van Ajax O17. De toon is gezet.

Met Simeon schuift Ajax een bijzonder veelzijdige aanvaller door. Niet alleen omdat hij zowel op de flank als in de punt van de aanval uit de voeten kan, maar ook door de verschillende rollen die hij kan vertolken op het veld. Simeon zorgt met zijn diepgang en snelheid voor veel gevaar en kan daarnaast fungeren als aanspeelpunt. Hij laat zich geregeld zakken in het middenveld of is aanspeelbaar met een man in zijn rug, waardoor Simeon zijn team een extra optie geeft als ze onder druk worden gezet.

Concurrentie 

Het is wellicht inherent aan de leeftijd: soms te veel willen doen. Echter is het mooi om te zien dat Simeon steeds vaker het simpel houdt op de juiste momenten en zich de oogkleppen gunt wanneer dat kan. Zoals gezegd gaat komend seizoen de focus meer op de de links- en rechtsbuitenpositie. Met Simeons snelheid en passeeractie schikken ook die posities hem. Al is een plekje in de spits van Ajax O17 ook niet uitgesloten voor de snelle aanvaller. Voor die positie heeft Simeon echter forse concurrentie van Pharell Nash en Isaac Compoare. Op de flanken beschikt kersverse Ajax O17-trainer Paul Nuijten naast Simeon ook nog over Miguel João da Silva, Tyrese Teuwsen en Eternal Barron.

De grote vraag is hoe Simeon zich staande weet te houden tussen de oudere jongens. Hij zal minder voordeel kunnen halen uit zijn snelheid en fungeren als aanspeelpunt wordt ook moeilijker gezien de fysiek sterkere tegenstanders die hij zal treffen. Het is natuurlijk niet voor niets dat Ajax Simeon doorschuift. De topscorer van Ajax O15 beschikt over genoeg talent en kan met vertrouwen toewerken naar het aankomende seizoen.

Bousnane vervanger Simeon

De andere kant van de medaille is dat het doorschuiven van de jonge scherpschutter een aderlating is voor het flink versterkte Ajax O16. Maar de ploeg van Stan Bijl en Deniz Aslan hoopt in Ghalil Bousnane een waardig vervanger bij Sparta vandaan te hebben gehaald. Hoewel hij met de Rotterdamse ploeg in de onderste regionen van de competitie actief was, trof hij twintig keer doel. Dat Bousnane gretig is om zijn kans te pakken, bleek uit de eerste oefenwedstrijd tegen Troyes AC. De technische aanvaller moest vanaf de zijkant zelfs getemd worden in het fanatieke meeverdedigen, in de ogen van de scheidsrechter soms te fanatiek.. Een speler afremmen is echter fijner voor een trainer dan moeten aanjagen.

Bram Bark (X: @Bram_Bark | E-mail: b.bark@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.