Jong Ajax weet voorsprong opnieuw niet vast te houden en speelt gelijk bij Jong AZ

door BadembaBarrie 569

Jong Ajax heeft de periode voor het WK afgesloten met een gelijkspel op bezoek bij Jong AZ. De Amsterdamse beloften kwamen in een kansarme eerste helft op voorsprong via een pegel van Christian Rasmussen. Ondanks meerdere Alkmaarse kansen, hield de ploeg van John Heitinga in de tweede helft lang stand, maar een benutte strafschop van Damienus Reverson bepaalde de eindstand op 1-1.

Ondanks een gebrek aan kansen, lag het tempo in de openingsfase enorm hoog. Dat was vooral de verdienste van Jong Ajax, dat het balbezit domineerde en bij balverlies de leeftijdsgenoten van AZ fel onder druk zette. Daar voetbalden de Alkmaarse beloften op eigen helft vaak prima onderuit, waardoor die druk maar weinig doelgevaar opleverde. Verderop op het veld, wist de thuisploeg de bal echter maar nauwelijks te behouden. Zo ontstond een eerste kwartier waarin het spel zich zonder kansen grotendeels op de helft van Jong AZ afspeelde.

Gaandeweg de eerste helft nam de druk van Jong Ajax wat af en kwam Jong AZ wat beter in het duel. Het leverde na 23 minuten twee halve kansen op. Eerst gaf Iman Griffith gevaarlijk voor, maar wist Olivier Aertssen de bal uit de zestien weg te werken, voor Tom de Graaff aan het werk gesteld moest worden. Dat laatste leek uit de daaropvolgende corner wel te gebeuren, toen de bal in de vijfmeter van Jong Ajax bleef hangen en een Alkmaarse voet het leerwerk richting het Amsterdamse doel werkte. Dat lukte echter maar half, waardoor De Graaff ook hier een teamgenoot in zag grijpen.

De eerste echte kans van de wedstrijd kwam op naam van Kian Fitz-Jim. Aanvallen die tot op de zestien doorliepen waren een zeldzaamheid in de eerste helft, maar na ruim een half uur slaagde Jong Ajax er dan eindelijk in. Fitz-Jim was op de rand het eindstation, maar zijn poging met links draaide een half metertje over de kruising. Een bloedeloze eerste helft leek zodoende aanstaande, maar dat was buiten een momentje van individuele klasse van Rasmussen gerekend. De Deen trok kort voor rust van rechts naar binnen, schoot de bal met links verwoestend in de verre hoek, achter de kansloze Sem Westerveld en verzekerde zijn ploeg zo alsnog van een voorsprong bij rust.

Wetende dat het moest scoren, zette Jong AZ in de tweede helft hoger en feller druk. Jong Ajax raakte daar op zijn beurt nog niet van in paniek en kreeg tegelijkertijd wel meer ruimte op de vijandelijke helft. Zo ontstonden er meer kansjes voor de bezoekers. Bijvoorbeeld voor Fitz-Jim, die een nieuw schot met links redelijk eenvoudig geklemd zag worden door Santer Westerveld, en voor invaller Gabriël Misehouy, die door Kristian Hlynsson werd weggestuurd, maar net niet op tijd bij de bal kwam om de uitgekomen Westerveld te omspelen en te scoren.

Kort na het uur ontstonden er plots kansen voor beide doelen. Vooral Soulyman Allouch zal zich na afloop nog wel eens achter de oren hebben gekrabd. De vleugelspeler kreeg twee goede kansen, waarvan zeker de tweede raak had móeten zijn. Zijn eerste schot vanaf randje zestien had al beter gekund, want ondanks dat de bal wel naar de hoek ging, zat er te weinig kracht achter om het De Graaff echt lastig te maken.

Diezelfde De Graaff verkeek zich een minuut later echter op een voorzet van Robin Lathouwers. Toen de bal op enkele meters van het doel voor de voeten van Allouch terechtkwam, leek de 1-1 een formaliteit. De Graaff zag tot zijn opluchting echter dat de bal op de lat terechtkwam en zijn fout zo onbestraft bleef. In de omschakeling kwam de bal via Sontje Hansen vervolgens razendsnel bij Rasmussen. De Deen trok weer naar binnen, maar koos ditmaal voor de korte hoek. Deze poging bleek echter beduidend minder accuraat en vloog een half metertje naast.

Jong AZ begon het duel echter steeds meer naar zich toe te trekken, zoveel was duidelijk. Ook Griffith deed in dat opzicht een duit in het zakje. Met een fraai staaltje voetenwerk bleef hij met meerdere tegenstanders in de buurt aan de bal en ging hij de één-twee aan. Zijn poging van dichtbij leek vervolgens voorbestemd een doelpunt op te leveren, maar De Graaff dacht daar anders over en hield de bal met een voor hem karakteristieke reflex uit het doel.

Uiteindelijk zou de 1-1 toch vallen. Finn Stam stond koud in het veld toen hij door Donny Warmerdam onderuit werd gehaald. De scheidsrechter wees naar de stip en Reverson stuurde De Graaff de verkeerde kant op.

Zo ontstond er nog een hectische slotfase, waarin beide ploegen nog dichtbij de winnende kwamen. Namens Jong AZ leek Stam die heel even te hebben gemaakt, toen zijn van richting veranderde schot binnen leek te vallen. Dat bleek echter optisch bedrog te zijn. Aan de overzijde waren Misehouy, Banel en Fitz-Jim nog dichtbij. Eerstgenoemden stuitten echter op Westerveld, terwijl de afstandsknal van Fitz-Jim langs de kruising zeilde.