Jong Ajax vertrekt door late penalty met lege handen uit Utrecht

door BadembaBarrie 586

De zegereeks van Jong Ajax is ten einde gekomen bij Jong FC Utrecht. De ploeg van Dave Vos wist, ondanks het vele balbezit, gedurende 96 minuten maar nauwelijks tot uitgespeelde kansen te komen. Utrecht, de hekkensluiter van de Keuken Kampioen Divisie, wist het de Jong Ajax-defensie op zijn beurt ook niet echt lastig te maken, maar kreeg in de allerlaatste seconden wel plots een penalty. Die werd benut en dus eindigde het in 1-0 voor de thuisploeg.

Het duel op Sportcomplex Zoudenbalch kwam langzaam op gang. Jong Ajax had het gros van het balbezit, terwijl de Utrechtse beloften bij vlagen druk zetten. Los van een kans voor Tobias Augustinus-Jensen, leverde dat de thuisploeg echter vrij weinig op. De spits tikte de bal uit kansrijke positie bovendien over.

Jong Ajax stelde er op zijn beurt niet veel meer tegenover. Gabriel Misehouy, die voor het tweede duel op rij mocht starten, trachtte de bal van randje zestien in de verre hoek te krullen. Het schot smoorde, maar uit de kluts ontstond toch nog een enigszins hachelijke situatie, waaruit de bal uiteindelijk op het dak van het doel belandde.

De wedstrijd kenmerkte zich in het vervolg vooral door slordigheden aan beide kanten. Beide ploegen grossierden in balverlies op het middenveld en kwamen daardoor ook niet tot echt uitgespeelde aanvallen. Het logische gevolg was dat het grootste doelgevaar van de eerste helft voor beide doelen ontstond uit een dood spel moment en een afstandspoging uit open spel. De vrije trap van Kristian Hlynsson en het schot van Ruben Kluivert waren beide verre van slecht, maar keepers Kevin Gadellaa en Tom de Graaff hielden hun doel schoon.

Over de rechterflank viel voor Jong Ajax zo nu en dan ook nog wel het één en ander te halen. Voorzetten vanaf die kant leverden mogelijkheden op voor Hlynsson en Banel, maar de IJslander kopte over, terwijl Banel de bal uit de kluts en half vallend onvoldoende kracht en richting mee wist te geven om het Gadellaa echt lastig te maken.

Na rust meldde Utrecht zich nadrukkelijker op de helft van Jong Ajax. De Amsterdamse zestien werd wat vaker opgezocht en bereikt, hetzij opnieuw zonder dat daar echte kansen uit ontstonden. Voor Jong Ajax leek er na een uur spelen een grote kans aan te komen, toen Banel wegdraaide bij zijn tegenstander en Diyae Jermoumi over rechts wegstuurde. Diens lage voorzet was echter ondermaats.

Of de bal van Rocco Robert Shein ook als lage voorzet bedoeld was, zal alleen hij weten. Feit is echter dat de middenvelder van Jong FC Utrecht het leerwerk langs De Graaff richting de tweede paal tikte. Daar leek Eliano Reijnders zijn ploeg op voorsprong te kunnen zetten, maar de aanvaller kwam net tekort. Kort daarna werd het reactievermogen van De Graaff op de proef gesteld, toen hij de bal van dichtbij via een ploeggenoot op zijn doel af zag komen. De doelman doorstond de test echter met verve en hield zijn doel zo schoon.

Aan de overzijde leek Jaydon Banel even op weg naar de openingstreffer voor zijn ploeg, toen de aanvaller een lange bal beter inschatte dan zijn tegenstander en de weg naar het doel open lag. Er was echter nog wel een afstand af te leggen en Banel nam de bal ook niet helemaal lekker mee, waardoor de uitgekomen Gadellaa het leerwerk van zijn voeten kon plukken, voordat de aanvaller tot een schot kon komen.

De wedstrijd werd er ondanks het naderende eindsignaal niet beter op. Voor beide doelen ontstonden schotmogelijkheden, via Silvano Vos die uit de rebound over schoot en via Shein, die nu zeker voor eigen succes ging, maar het De Graaff met zijn schot niet lastig genoeg kon maken. Het feit dat Utrecht nog vier keer wisselde in de laatste tien minuten kwam het tempo van het duel ook niet ten goede.

Toch zou de wedstrijd nog een winnaar krijgen. In de allerlaatste seconden van de wedstrijd haalde Banel een Utrechtse counter eruit middels een overtreding. De aanvaller deed dat echter in de zestien en bij een doorgebroken speler en kreeg dus rood én een strafschop tegen. Die penalty werd benut door Anthony Descotte, waarmee hij met de aller laatste trap van de wedstrijd Jong Ajax alsnog een nederlaag bezorgde.