Jong Ajax mag niet klagen met gelijkspel na enerverend duel met FC Dordrecht

door BadembaBarrie 665

Jong Ajax heeft in een enerverend duel met FC Dordrecht gelijkgespeeld. Op Sportpark de Toekomst bogen de Amsterdamse beloften een 0-1 achterstand nog voor rust om in een 2-1 voorsprong. In de tweede helft wist Tom de Graaff veel uit zijn doel te houden, maar moest hij toch nog een keer vissen: 2-2.

Jong Ajax keek op De Toekomst al binnen de kortste keren tegen een achterstand aan. Julian Brandes verloor de bal op knullige wijze in de opbouw en Matis Suray stond ineens oog in oog met Tom de Graaff. De Dordtenaar bleef rustig en schoof de bal laag met de binnenkant van de voet binnen voor 0-1. Kort daarvoor kreeg Dylan Mbayo al een goede kans op de openingstreffer, maar vlak voor hij kon uithalen, stak Ahmetcan Kaplan daar een stokje voor.

Eerder in het seizoen verloor Jong Ajax met maar liefst 4-0 van FC Dordrecht en de vroege Dordtse voorsprong dreigde even een soortgelijk scenario in te luiden. Jong Ajax rechtte de rug echter snel en kreeg via David Kalokoh al een aardige kans op de gelijkmaker. De spits van dienst wist de voorzet van Nassef Chourak niet tot doelpunt te verwerken, maar Jaydon Banel slaagde daar enkele minuten later wel in. Na een goede balverovering van Silvano Vos speelde Chourak de bal laag richting de tweede paal, waar Banel hem binnengleed.

De eerstvolgende kans was zes minuten later weer raak. Doelpuntenmaker Banel was ditmaal aangever en verzorgde de laatste pass uit een goede Jong Ajax-aanval. Brandes was het eindstation en bewaarde op de rand van het zestienmetergebied de rust en het overzicht en schoot de bal binnen in de korte hoek.

In de fase daarna was het onstuimig aan beide kanten. Jong Ajax kreeg via Banel nog een aardige kans op 3-1, maar de aanvaller stuitte op de keeper. Aan de overzijde kreeg Ilias Sebaoui een goede schietkans en stond Mboya na een serie door Jong Ajax verloren duels ineens oog in oog met Tom de Graaff. Eerstgenoemde schoot echter over, terwijl zijn ploeggenoot op de keeper van Jong Ajax stuitte.

Namens Jong Ajax kreeg Chourak nog de beste kansen op een doelpunt. De aanvaller reageerde het scherpst op een bal die plots vrij in de zestien viel. Oog in oog met Luca Plogmann lukt het Chourak echter niet om de bal achtereenvolgens met de buitenkant en binnenkant van de linkerschoen binnen te werken. Aan de overzijde mocht Jong Ajax ook niet klagen dat het niet nog een doelpunt tegen kreeg. Onder meer Shilof Zand kwam daar erg dichtbij.

Na rust gingen de bezoekers fel van start. Via Suray kregen ze een grote kans, maar de doelpuntenmaker van de eerste helft, stuitte nu op de paal. Kort daarna kreeg spits Rene Kriwak een niet te missen kans die uiteindelijk toch te missen bleek. De Graaff speelde Vos in die de bal wilde aannemen en opendraaien. Daarin vergat hij echter het meest cruciale element van dat hele proces: de bal. Die kon worden opgepikt door een Dordtenaar, die Kriwak in stelling bracht. Van enkele meters afstand schoot de spits echter over.

Toch zou de voor Dordrecht verdiende gelijkmaker niet lang op zich laten wachten. De Graaff had op de kansen van Suray en Kriwak niet hoven ingrijpen, maar tikte een vrije trap van Zand middels een fraaie duik uit de kruising. Uit de serie corners die volgde, kwam de bal uiteindelijk echter bij invaller Ilias Bronkhorst terecht, die van dichtbij de 2-2 maakte.

Ook in het directe vervolg werd Jong Ajax flink teruggedrongen door FC Dordrecht, dat bloed leek te ruiken. De Graaff moest meermaals ingrijpen, al waren de Dordtse kansen ook weer niet zó groot dat de doelman zeker lijkende doelpunten voorkwam. Pas toen de bezoekers in minuut 69 een rode kaart kregen, na twee keer geel voor Antef Tsoungui, ging de druk enigszins liggen en kon Jong Ajax zelf weer wat meer aan aanvallen denken.

Via Banel en invaller Raphaël Sarfo ontstond er gevaar middels ballen die vanaf de achterlijn voor werden gegeven. Geen van beiden slaagde er echter in om een teamgenoot te bereiken. Aan de overzijde bleef Dordrecht echter ook met tien man aan de overwinning denken en het kwam er nog het dichtstbij ook. Zeker toen Adrian Segecic even alleen op weg leek naar De Graaff. De invaller kreeg echter al snel gezelschap van Ahmetcan Kaplan, die hem niet van de bal wist te zetten, maar wel voldoende hinderde om de hoek en het schot zo lastig mogelijk te maken. Met succes, want Segecic schoot naast.

Diep in blessuretijd kregen beide ploegen nog enorme kansen op de winst. Eerst hield De Graaff een kopbal van een andere invaller, Korede Osundina, met een uitstekende reflex uit zijn doel. Aan de overzijde leek Jong Ajax-invaller Skye Vink zijn ploeg nog de volle buit te kunnen bezorgen. Hij maakte echter net onvoldoende contact met de bal, die als gevolg daarvan rakelings naast ging.

De Graaff; Gaaei (Sarfo 75'), Aertssen, Kaplan, Agougil; Vos (Gorter 65'), Fitz-Jim, Brandes; Banel, Kalokoh (Vink 75'), Chourak

Kremers, Sarfo, Verschuren, Henry, Alders, Gorter, Speksnijder, Vink.