Jong Ajax is net te onzorgvuldig in de afronding en verliest nipt van NAC Breda

door BadembaBarrie 343

Jong Ajax heeft vrijdagavond verloren van NAC Breda. Op Sportpark de Toekomst hadden de Amsterdamse beloften het initiatief in de wedstrijd en kregen ze meerdere goede, maar weinig honderd procent kansen. NAC vond het niet erg om wat meer vanuit de reactie te spelen en kreeg daar eveneens enkele goede kansen uit. Daar ging het net iets zorgvuldiger mee om, wat resulteerde in een minimale overwinning voor de bezoekers: 0-1.

De spelpatronen voor het duel werden al snel duidelijk. Jong Ajax had de bal en zocht daarmee geduldig naar een opening in de Bredase defensie. NAC zakte intussen wat meer in en zocht in balbezit al snel de diepte, gezien de ruimte achter de verdediging van Jong Ajax. Geen van beide strategieën leverde echter veel kansen op. Het eerste wapenfeit van de wedstrijd viel pas na een kleine twintig minuten te noteren. Uit een goede Jong Ajax-aanval kreeg Julian Rijkhoff op een meter of twintig van het doel ruimte om uit te halen. Roy Kortsmit moest eraan te pas komen om de bal uit de kruising te houden.

Het Amsterdamse gevaar liep überhaupt veel via Rijkhoff. De spits stond op het eerste oog net niet lekker om een lage harde voorzet van Ar’jany Martha binnen te werken, maar kreeg met een knappe lichaams- en voetbeweging toch nog tot een epoging. Die ontbeerde uiteindelijk dan wel de kracht en richting om Kortmist te verslaan. Even later speelde Rijkhoff Chourak vrij met een fraai hakje. De linkspoot waagde een poging van buiten de zestien, maar die bleek ongevaarlijk.

NAC wist er lang weinig tegenover te stellen, maar kwam in het laatste kwartier voor rust plots toch tot enkele aardige kansen. Zo tikte Elias Omarsson een teruggetrokken voorzet van dichtbij maar net naast. En Patriot Sejdiu had enkele minuten later een verraderlijk laag schot op doel in huis, waarop de ingreep van de teruggekeerde Charlie Setford hard nodig was. Het leidde een periode in waarin NAC wat meer druk zette en Jong Ajax het lastig had. Sommige ballen werden niet lekker verwerkt en er leek bij vlagen duidelijk sprake van enige paniek achterin. Op slag van rust kreeg Aime Omgba nog een goede schietkans uit een teruggetrokken voorzet, ook hij slaagde er echter niet in te scoren.

Hoewel NAC in de eerste fase na rust minder creëerde, kwam het wel op voorsprong. Omarsson stond aan het einde van een kortgenomen vrije trap. De spits gebruikte zijn lichaam goed, draaide open en tikte de bal met rechts in de verre hoek binnen. Daarmee kon NAC nog nadrukkelijker terugvallen op de strategie van met name het eerste halfuur: inzakken, opvangen en proberen uit te breken.

Jong Ajax moest daarmee nadrukkelijker op zoek naar een doelpunt. Echt uitgespeelde kansen creëerde het niet, maar de ploeg van Dave Vos kreeg wel degelijk enkele goede mogelijkheden op een doelpunt. Zo raakte Jaydon Banel de onderkant van de lat, nadat een ogenschijnlijk mislukte voorzet van invaller Mika Godts plots bij hem voor de voeten belandde. In de rebound ging Chourak nog naar de bal toe, maar hij wist het kopduel niet te winnen.

Banel was na rust sowieso de gevaarlijkste man aan Jong Ajax’ zijde. Zo had de aanvaller na iets meer dan zeventig minuten een goed schot uit een korte draai in huis. Dat was een gevaarlijke poging, maar onvoldoende om invalkeeper Tein Troost te passeren. Troost keepte, omdat Kortsmit bij de poging van Banel op de lat geblesseerd raakte. Even later kreeg hij nog een aardige kans, toen een lage voorzet van invaller Raphaël Sarfo in tweede instantie voor zijn voeten viel. Ook deze poging van Banel trof echter geen doel.

Verder richting het einde van de wedstrijd kreeg ook NAC weer enkele goede kansen. Zo kreeg Boyd Lucassen een uitgelezen mogelijkheid om de wedstrijd in het slot te gooien. Drie man van Jong Ajax focusten zich op Sejdiu, waardoor Lucassen volledig vrij kon worden aangespeeld en de zestien in kon lopen. Het schot van de rechtsback kon worden gekeerd door Setford, die vervolgens ook antwoord had op de rebound van Omarsson. Het had even later weinig gescheeld of ook Julian Brandes was op het scorebord verschenen. De aanvoerder van dienst tikte een lage voorzet bijna in eigen doel, maar zag de bal tot zijn opluchting net naast gaan.

Namens Jong Ajax kreeg Silvano Vos nog een aaridge mogelijkheid. De middenvelder haalde vanaf de rand van het strafschopgebied plots uit met links en dat schot was verre van onaardig. De bal vloog echter net over het doel. De grootste kans was echter voor Godts. De jonge Belg plukte een bal met links fraai uit de zestien en drukte hem uitstekend richting de verre hoek. Daar lag Troost echter in de weg om de Bredase overwinning veilig te stellen.

Setford; Gaaei (Sarfo 65'), Brandes, Janse (Gorter 65'), Martha (Chahid 46'); Agougil, Vos, Chourak; Kalokoh (Speksnijder 65'), Rijkhoff, Banel (Godts 46')