Jong Ajax doorbreekt clean sheet-vloek bij eenvoudige overwinning op Telstar

door BadembaBarrie 254

Jong Ajax heeft maandagavond eenvoudig van SC Telstar gewonnen. Op Sportpark de Toekomst hadden de Amsterdamse beloften op de eerste paar minuten na de controle over de wedstrijd. Door een doelpunt van Danilo en twee van Naci Ünüvar won de ploeg van trainer John Heitinga met 3-0. Het betekent tevens de eerste clean sheet voor Jong Ajax in 45 wedstrijden.

Jong Ajax werd vanaf het begin flink onder druk gezet door Telstar, tot op de keeper aan toe. Even was het zoekende, maar na een paar minuten lukte het om daar onderuit te voetballen. Het resulteerde in een fraaie aanval via Kian Fitz-Jim en Youri Regeer. Sontje Hansen trok de bal uiteindelijk voor maar Naci Ünüvar noch Danilo wist te scoren. Dat lukte de Braziliaan twee minuten later ook niet, toen Jong Ajax andermaal goed onder de druk uitkwam en Hansen de bal bij de spits bezorgde. Ditmaal schoot hij uit vrije positie recht op de doelman. Toen Danilo een minuut later wel het net vond, stond hij buitenspel.

Na een kwartier voetballen kwam Jong Ajax dan toch op voorsprong en had Danilo een geldig doelpunt te pakken. De Braziliaan werd weggestuurd door Nordin Musampa die een schitterende lange bal van achteruit in huis had. Oog in oog met doelman Doornbusch bleef Danilo vervolgens rustig en schoof hij de 1-0 binnen.

De voorsprong leidde nog niet direct tot een stormvloed aan Amsterdamse kansen, maar verstevigde wel het overwicht dat de beloften toch al hadden. Vlak voor het half uur had Jong Ajax wel op 2-0 moeten komen. Eerst werd een lange bal van Musampa doorgekopt door Regeer en door Hansen teruggetrokken op Danilo. De Braziliaan schoot echter tegen een tegenstander aan. Een minuut later werd Hansen na een snelle balverovering één op één gezet door Viktor Jensen, maar wist hij de bal niet langs Doornbusch te krijgen.

Dat Hansen echter lekker in de wedstrijd zat was duidelijk, zo bleek ook na 35 minuten. De aanvaller dribbelde fraai langs meerdere Telstar-spelers en stuurde Danilo weg. De Braziliaan had niet de makkelijkste hoek, maar zijn schot was gevaarlijk genoeg om Doornbusch aan het werk te zetten. Scoren deed Jong Ajax echter niet meer in de eerste helft, waardoor het met 1-0 de kleedkamer opzocht.

Na rust drong Telstar wat meer aan en meldde het zich wat vaker op de Amsterdamse helft. Het leidde tot één hachelijk moment voor het doel van Joey Roggeveen, toen hij een schot van links niet goed verwerkte. De rebound leverde echter slechts een hoekschop op, waaruit Telstar vervolgens niet gevaarlijk kon worden. Dat lukte Danilo aan de overkant wel, maar zijn schot van randje zestien was een prooi voor Doornbusch.

Die had na een uur echter geen antwoord toen Ünüvar vrij voor hem opdook. De linksbuiten van dienst werd fraai aangespeeld door Regeer, voor wie de pass het slotstuk was van een sterke rush vanaf eigen helft. Ünüvar bekroonde de bal van zijn teamgenoot door hem in één keer in de linkerhoek te werken.

Enkele minuten later mocht Ünüvar ook voor zijn tweede van de wedstrijd tekenen. Anass Salah-Eddine gaf de bal uit een vrije trap mee aan Kian Fitz-Jim, die Danilo goed aanspeelde en ziet de Braziliaan de bal afgeven aan Ünüvar. De linksbuiten van dienst draaide goed weg bij zijn tegenstander en schoot de 3-0 binnen. Hij had een hattrick kunnen maken, toen Jensen hem bediende bij de tweede paal. Ünüvar tikte de bal echter net naast.

Kort voor tijd kreeg invaller Max de Waal nog een kans. Op een pass van mede-invaller Ar’jany Martha had hij een slim overstapje in huis alvorens goed door te lopen. Jensen speelde hem aan de rechterkant van het strafschopgebied aan, maar De Waals schot werd gekeerd door Doornbusch. Omdat ook Telstar niet meer scoorde, won Jong Ajax dus met 3-0 en mag Roggeveen zich de eerste Jong Ajax-keeper in 45 wedstrijd noemen die een clean sheet houdt.

Roggeveen; Regeer, Llansana, Musampa, Salah-Eddine; Warmerdam, Jensen, Fitz-Jim (Van Gelderen 76'); Hansen (Martha 46'), Danilo (De Waal 76'), Ünüvar (Giovanni 76').

De Graaff, Van Gelderen, Van der Sloot, Douglas, Dirksen, Giovanni, De Waal, Martha.