Jong Ajax dankzij gouden wissel Van Axel-Dongen langs Roda JC

door BadembaBarrie 96

Jong Ajax heeft maandagavond gewonnen van Roda JC. Op een leeg Sportpark de Toekomst hadden de Amsterdammers lange tijd moeite met kansen creëren. Kort voor rust kwam de ploeg van John Heitinga echter beter op gang en dat resulteerde na de pauze uiteindelijk in twee doelpunten. Omdat Roda slechts eenmaal wist te scoren, bleven de drie punten zodoende in Amsterdam.

Jong Ajax begon lastig aan het duel en zag Roda in de eerste minuten via Xian Emmers en Benjamin Bouchouari plaagstootjes uitdelen. Jay Gorter redde echter op de eerste poging en Bouchouari schoot over. Jong Ajax zelf wist er weinig tegenover te stellen. Het niveau van het aanvalsspel lag lager dan wat de beloften eerder dit seizoen bij vlagen aantikten.

Vlak voor rust ontstonden er plots toch nog een aantal kansen. Eerst was Naci Ünüvar tot tweemaal toe dichtbij de openingstreffer, maar beide keren lag doelman Rody de Boer goed in de weg. Een paar minuten en een afgekeurde goal later, schoot Danilo net over. Het leverde uiteindelijk echter niets op.

De tweede helft was Jong Ajax wat dat betreft gunstiger gezind. Een kleine tien minuten na de onderbreking was het namelijk Anass Salah-Eddine die het doel onder vuur nam en hij wel met succes. Zodoende kwamen de Amsterdammers na 54 minuten op een 1-0 voorsprong. Het was reden voor Roda om nog een tandje bij te schakelen, maar onder meer Guus Joppen en Bryan Limbombe hadden het vizier niet op scherp.

Robert Klaasen had dat wel, toen hij na zeventig minuten aan mocht leggen voor een vrije trap op de rand van de vijandelijke zestien. De middenvelder schoot de bal fraai in de kruising en trok de stand zo gelijk. Ruim vijf minuten later kreeg Dylan Vente vanaf de strafschopstip dé kans om daar een tweede Limburgse treffer aan toe te voegen. Gorter deed echter wat hij dit seizoen al vaker deed en bracht redding op de penalty.

Hoe waardevol die redding was bleek weer vijf minuten daarna. Heitinga zette vol in op de aanval en bracht zowel Christian Rasmussen als Amourricho van Axel-Dongen. De zestienjarige stond nog geen minuut in het veld, alvorens hij op aangeven van Ünüvar de winnende treffer binnen werkte. Zodoende staat Jong Ajax nu na zestien duels met 29 punten op de vijfde plaats. Zes punten achter koploper FC Volendam.

Gorter; Rensch (Regeer 61'), Lllansana, Musampa, Salah-Eddine; Fitz-Jim, Hlynsson (Rasmussen 81'), Jensen; Martha (Van Axel-Dongen 81'), Danilo, Ünüvar (De Waal 88').

Raasie, Van Gelderen, Douglas, Van Axel Dongen, Warmerdam, Giovanni, Rasmussen, De Waal, Regeer.