Jong Ajax dankt De Graaff voor overwinning op bezoek bij De Graafschap

door BadembaBarrie 697

Jong Ajax weet weer wat winnen is. Op De Vijverberg speelden de Amsterdamse beloften niet hun beste wedstrijd van het seizoen. Ze kregen wel enkele goede kansen, maar zagen De Graafschap ook een goed aantal keer gevaarlijk voor het doel verschijnen. Na een fraaie treffer van Jaydon Banel was het aan Tom de Graaff en een goede dosis geluk te danken dat Jong Ajax geen treffer tegen kreeg. Dat stelde Nassef Chourak diep in de extra tijd in staat de wedstrijd te beslissen: 0-2.

Beide ploegen probeerden vanaf het begin hoog en vroeg druk te zetten. Dat lukte bij De Graafschap zeker in het eerste kwartier beter dan bij Jong Ajax en dat leidde twee goede kansen voor Tristan van Gilst in. In eerste instantie tikte hij de bal vanuit de zestien rakelings naast. Uit de doeltrap die volgde heroverde de thuisploeg de bal snel na goed druk zetten en dat leverde Van Gilst zijn tweede kans op. Ditmaal ging de bal echter ruim over.

Het duurde even voor Jong Ajax er iets tegenover wist te stellen. De ploeg van Dave Vos slaagde er maar niet in om door de defensie van De Graafschap heen te voetballen. De eerste twee keer dat dit wel lukte, hadden echter wel gelijk twee doelpunten op moeten leveren. Raphaël Sarfo kon in zijn eentje door over rechts en had Julian Rijkhoff bij zich. Een voorzet op maat leek al wat een 0-1 voorsprong in de weg stond, maar die voorzet op maat kwam er niet. Sarfo’s poging daartoe was slordig en kon worden onderschept door Thijs Jansen.

Een minuut later was de doelman kansloos toen Jong Ajax voor de tweede maal goed over rechts voetbalde. Ditmaal kwam de voorzet van Jaydon Banel en was Kian Fitz-Jim het eindstation. Die had de bal voor het inschieten, maar raakte het leerwerk niet vol, waardoor zijn poging voorlangs rolde.

Pas vlak voor rust vielen er weer noemenswaardige kansen te noteren. Nu voor de thuisploeg. Uit een hoekschop bleef de bal gevaarlijk in de Amsterdamse zestien hangen. Een goede zet van de voet van een Superboer leek voldoende voor een doelpunt, maar die kwam er niet. Enkele minuten later had het weinig gescheeld of Julian Brandes had een eigen doelpunt bij kunnen schrijven. De aanvoerder en centrale verdediger van dienst gleed een lage voorzet van David Bosilj gevaarlijk richting eigen doel en dankte Tom de Graaff dat hij niet in negatieve zin op het scorebord verscheen.

Het tempo na rust lag niet bijzonder veel hoger. De Graafschap kreeg een goede kopkans, via Bosilj, maar de rechtsbuiten zag zijn inzet gekeerd worden door De Graaff. Jong Ajax’ eerste moment van de tweede helft leverde wel gelijk een doelpunt op. Banel won met enig fortuin een luchtduel van Alexander Büttner, die daarbij geblesseerd bleef liggen. Banel kon echter alleen door op Jansen en liet die kans niet onbenut. De buitenspeler schoot hard en hoog raak in de verre hoek.

Een schotkans voor invaller Nassef Chourak volgde niet lang daarna, maar echt doorpakken lukte Jong Ajax niet. Zo kon het dat De Graafschap zich zo’n twintig minuten voor tijd herpakte en twee enorme kansen kreeg. Van Gilst schoot een lage voorzet op doel, maar zag De Graaff die bal nog keren. In de rebound leek Mimoun Mahi de gelijkmaker alsnog voor het intikken te hebben, maar de invaller schoot tot zijn eigen ontsteltenis van dichtbij naast.

De thuisploeg bleef drukken en werd daarin aangemoedigd door het thuispubliek. Het lukte De Graafschap echter niet om tot uitgespeelde kansen te komen. Uit het opportunistische spel ontstond wel gevaar. Zo schoot Mahi van vlak buiten de zestien net naast. En vlak voor tijd caramboleerde een lage teruggetrokken voorzet net langs de voor Jong Ajax goede kant van de eerste paal. Uit de corner die volgde kreeg Mahi weer een aardige schietkans, maar hij vond al snel een tegenstander op zijn pad.

Dat het niet de avond van Mahi was bleek wel in de absolute slotfase. Met nog anderhalf van maar liefst acht minuten extra tijd te gaan ging keeper Jansen mee naar voren bij een hoekschop. Daaruit kreeg Mahi uiteindelijk een ogenschijnlijk niet te missen kans op nog geen afstand van De Graaff. De keeper had echter een geweldige reflex in huis en onthield Mahi van scoren. In de uitbraak van Jong Ajax die volgde was het doel van De Graafschap leeg. Iets waar Chourak uiteindelijk van kon profiteren. Hij gooide de wedstrijd in het slot en bepaalde de eindstand op 0-2.

Opstelling De Graafschap:

Janssen; Fortes, Hardeman, Schenk, Büttner (Schoppema 67'); Brittijn, Warmerdam, Colyn, Bosilj, Van Gilst; Haen (Steuntjens 67').

Wissels De Graafschap:

Bakker, Kaak, Mahi, Kanga, Seuntjens, Wieggers, Buttner, Schoppema, Hassan, Yadir, Van Riel, Wevers.

De Graaff; Sarfo (Alders 71'), Brandes, Janse, Martha; Vos, Fitz-Jim, Agougil (Chourak 61'); Banel (Chahid 85'), Rijkhoff (Vink 61'), Kalokoh (Gorter 85')

Setford, Kremers, Chourak, Chahid, Gorter, Speksnijder, Alders, Vink.

0-1 Jaydon Banel (62')
0-2 Nassef Chourak (90+8')

- Mika Godts ontbreekt bij Jong Ajax. De buitenspeler krijgt even rust, nadat hij drie dagen eerder een helft tegen NAC Breda meedeed.