Inspiratieloos Nederland komt niet verder dan gelijkspel tegen Ecuador

door Jesse ter Haar 2240

Nederland is vrijdag niet verder gekomen dan een 1-1 gelijkspel tegen Ecuador. Het Nederlands elftal begon nog voortvarend met een vroeg doelpunt, maar hierna was de ploeg niet meer instaat om tot kansen te komen. Ecuador was de meest gevaarlijke ploeg, maar kwam ook niet verder dan één doelpunt.

De wedstrijd begon met groot succes, vooral ook van Ajax-kant. Jurriën Timber liet meteen zien waarom hij de voorkeur kreeg boven Matthijs de Ligt en zat erbovenop in de openingsfase. Het leidde zichtbaar tot irritatie bij de tegenstander. Het duel begon echter om meer redenen positief voor Oranje, want Cody Gakpo stond al na ruim vijf minuten op. Hij ontving de bal in een korte combinatie met Davy Klaassen en besloot maar eens uit te halen met links. Hij zal blij zijn geweest met die keuze, want hij schoot de bal met zijn zwakkere been verwoestend tegen het net. Hij liet de goalie in de korte hoek kansloos.

Hierna hield Nederland de bal, maar gebeurde er vrijwel niets noemenswaardigs. Na een minuut of 25 kwam Ecuador iets beter in het spel. De ploeg kroop steeds meer uit haar schulp, maar nog zonder echt gevaarlijk te worden. In de 32ste minuut moest Andries Noppert wel voor het eerst optreden. Enner Valencia kwam vanaf links naar binnen en haalde hard uit in de korte hoek, maar de boomlange goalie hield zijn doel schoon. Hierna gebeurde er weer enige tijd niets, tot net voor rust. Ecuador leek via de kluts op voorsprong te komen, maar de arbitrage keurde de goal af. Noppert werd zijn zicht ontnomen, zo klonk het verhaal. Vrijwel meteen hierna floot de scheidsrechter voor rust, bij een 1-0 stand.

Waar Oranje vlak voor rust nog goed wegkwam, ging het al snel ná rust niet goed. Na een Ecuadoriaanse poging moest Noppert in actie komen, maar hij gaf daarbij wel een rebound weg. Valencia stond echter goed op te letten en tikte in de rebound raak. Aanvankelijk leek hij buitenspel te staan – Noppert protesteerde ook hevig - maar de arbitrage constateerde terecht van niet. Nederland kreeg het hierna ook niet op de rit. Ecuador was de betere ploeg en dat leidde na een klein uur bijna tot de 1-2. In eerste instantie wist Virgil van Dijk nog een schot te blokken, maar daarna was het de lat die Oranje moest redden. Een schot van Gonzalo Plata liet Noppert kansloos en vloog er bijna in.

Enkele minuten later was de eerste aardige aanval van Nederland na rust te noteren. De aanval ging over meerdere schijven, waarna de bal uiteindelijk bij Teun Koopmeiners terechtkwam. Hij haalde uit, maar zijn poging miste alle richting. Hierna stond de wedstrijd vooral in het teken van wissels. Louis van Gaal greep meerdere malen in, maar in elk geval in offensief opzicht niet met het gewenste effect. Het voetbal van het Nederlands elftal was stroef, maar de ploeg van Van Gaal kwam ook niet meer in de problemen. Na het spelen van de blessuretijd van zes minuten bleven beide ploegen in balans en dus kwam het Nederlands elftal niet verder dan een 1-1 gelijkspel.