Inspiratieloos Jong Ajax gaat thuis keihard onderuit tegen Telstar

door BadembaBarrie 1054

Jong Ajax is maandagavond kansloos onderuit gegaan tegen Telstar. Op Sportpark de Toekomst speelden de Amsterdamse beloften een slechte wedstrijd en creëerden ze nauwelijks kansen. Telstar, de nummer achttien van de Keuken Kampioen Divisie, deed wat het kon en bleek bovendien efficiënt in de afronding. Het werd maar liefst 0-3 voor de bezoekers.

Jong Ajax zat geen moment lekker in de wedstrijd. Behoudens een kans voor Amourricho van Axel Dongen, een schot met links dat gekeerd werd door de doelman, kwam er niet bepaald veel dreiging vanaf. Het spel van Telstar was evenmin hoogstaand, maar leverde wel dreiging en uiteindelijk een doelpunt op. Nick Verschuren trok Danzell Gravenberch in de ogen van de scheidsrechter onderuit in de zestien en de bezoekers kregen een strafschop. Gravenberch nam die zelf en schoot hem feilloos binnen voor 0-1.

Het leidde niet bepaald tot een beter voetballend Jong Ajax. De Amsterdamse beloften wisten nauwelijks ruimte te vinden in de Telstar-verdediging. Dat lukte nauwelijks en als het wel lukte, stak de grensrechter zijn vlag omhoog voor buitenspel. Zo werd het meest dreigende Jong Ajax-moment na de achterstand een goede actie van Vos dat maar geen vervolg kreeg met een schot en uiteindelijk in niet uitmondde.

Aan de overzijde werd Telstar nog wel een keer gevaarlijk en dat leidde halverwege de eerste helft de 0-2 in. Jong Ajax kreeg de bal maar niet weg uit de eigen zestien en het leerwerk stuiterde op een gegeven moment gevaarlijk in het vijfmetergebied. Daar was Alex Plat er uiteindelijk als eerste bij en hij verdubbelde de voorsprong van zijn ploeg.

Na rust werd het er niet bepaald beter op. Telstar hoefde met de oorsprong op zak niet meer zo nodig. De ploeg werd nog wel enkele malen gevaarlijk uit een standaardsituatie, maar creëerde weinig tot niets uit open spel. Nadeel voor Jong Ajax was: zij creëerden even weinig. Weinig lukte bij de ploeg van Dave Vos, die wel het meeste balbezit had, maar daar bijzonder weinig mee deed.

Het grootste moment van opwinding was toen Julian Rijkhoff, tot dan toe nauwelijks in het spel voorgekomen, de bal halverwege de Telstar helft veroverde. De spits besloot het er van een meter of twintig met een stuiterende bal op te wagen, maar was weinig gelukkig in de afwerking: de bal vloog over. Verder bleef het Jong Ajax ‘gevaar’ beperkt tot acties zoals die van invaller David Kalokoh die zijn dribbel te ver doorvoerde en momenten waarbij de laatste pass slecht was, waardoor de aanval mislukte.

Waar de wedstrijd langzaam maar zeker dood leek te bloeden, bleek het absolute hoogtepunt van de wedstrijd toch nog bewaard te zijn gebleven voor het einde. Na tachtig minuten kreeg Yousef El Kachati de bal iets over de middenlijn en zag hij Tom de Graaff wat ver voor zijn goal staan. De nummer negen besloot uit te halen, raakte de bal perfect en zag het leerwerk over De Graaff in het net ploffen.

Kort voor tijd viel er toch nog een Jong Ajax-hoogtepunt bij te schrijven. Precious Ugwu zat voor het eerst bij de wedstrijdselectie en mocht, in wat toch al een gespeelde wedstrijd was, zijn eerste minuten in het profvoetbal bijschrijven. Zo zal er in ieder geval één Ajacied warme herinneringen bewaren aan wat verder een duel om snel te vergeten was.

De Graaff; Sarfo, Verschuren, Agougil, Martha; Brandes, Fitz-Jim, Vos; Banel, Rijkhoff, Amourricho (Kalokoh 46').

Kremers, Chahid, Chourak, Kalokoh, Janse, Henry, Ugwu, Gorter, Speksnijder.