Jong Ajax maakt slechte beurt in Oss en gaat onderuit tegen hekkensluiter

door BadembaBarrie 419

Jong Ajax heeft vrijdagavond verloren van TOP Oss. In het Frans Heesen Stadion wisten de Amsterdamse beloften geen moment in de buurt te komen van het niveau van de wedstrijd tegen MVV, vier dagen eerder. Zeker voor rust oogde het spel van Jong Ajax stroef en slecht. Zo kon het dat de ploeg van Dave Vos na 45 minuten tegen een 2-0 achterstand aankeek. Een doelpunt van Julian Rijkhoff kort na rust leek even de opmaak voor een comeback, maar verder kwam Jong Ajax niet: 2-1.

Er viel lang bar weinig te beleven in het Frans Heesen Stadion. Jong Ajax kreeg via Kian Fitz-Jim en David Kalokoh twee (bijna) kansen, maar echt gevaarlijk werd het niet. Aan de overzijde slaagde de thuisploeg er evenmin in echt tot de zestien door te dringen en kansen te creëren. Dat de 1-0 halverwege de eerste helft uit een standaardsituatie en slecht verdedigend werk viel, mocht dan ook geen verrassing heten. Jong Ajax kreeg een vrije trap niet goed weggewerkt en in de zestien pikte Arthur Allemeersch de bal op, om die vervolgens hard en hoog binnen te schieten.

Om te zeggen dat het een verdiende treffer was, zou te veel eer voor de thuisploeg zijn geweest. Jong Ajax had zelf echter ook weinig in te brengen, dus wat dat betreft had het geen recht van spreken. Het werd er na de goal bovendien niet veel beter op. De Amsterdamse beloften bleven zoeken naar een opening in de Brabantse defensie, maar vonden die maar niet. Tot de 34e minuut, toen de ploeg van Dave Vos plots de eerste echte uitgespeelde aanval van de wedstrijd op de mat legde. Nassef Chourak had uiteindelijk een slim balletje naar de tweede paal in huis, waar Kalokoh de 1-1 binnen leek te kunnen werken. De linksbuiten leek echter met zijn borstkas naar de bal te willen en miste het leerwerk volledig.

Om te zeggen dat het spel daarna aantoonbaar beter werd, zou overdreven zijn, maar Jong Ajax kreeg nog wel enkele kansjes. Zo kopte Nick Verschuren de bal uit een corner via een tegenstander naast. Enkele minuten later kreeg Silvano Vos bovendien een aardige mogelijkheid, toen Chourak opnieuw een goede bal in huis had. Ditmaal een voorzet die laag ter hoogte van de penaltystip uitkwam. De uithaal van Vos was er echter één om snel te vergeten.

Zo leek Jong Ajax op een 1-0 achterstand bij rust af te stevenen. Een slechte tussenstand, maar met het laatste kwartier voor rust in het achterhoofd wel één met perspectief op een resultaat. Het liep echter allemaal anders, want Allemeersch kwam het hoogst bij een corner van Grad Damen en kopte de bal achter De Graaff voor 2-0. De doelman had kort daarvoor nog een fraaie redding op een dito schot van Karim Loukili in huis, maar kon de kopbal van de Belg niet meer keren.

De opdracht voor Jong Ajax was na rust dan ook duidelijk: aanvallen en zo snel mogelijk iets aan die achterstand doen. Die boodschap leek te zijn binnengekomen, want de bezoekers waren vanaf de aftrap in de aanval en binnen vijf minuten lag de 2-1 in het net. Driemaal bleek scheepsrecht voor Chourak, als het aankwam op assists, want zijn voorzet bij de tweede paal vond nu niet alleen een teamgenoot, Julian Rijkhoff kopte de bal ook nog binnen. Doelman Max van Herk ging niet geheel vrijuit.

Jong Ajax bleef vervolgens de betere ploeg en speelde ook beter dan in de eerste helft, maar goed was het ook na rust niet. De Amsterdamse beloften kwamen nog altijd lastig tot uitgespeelde kansen. Chourak, de man waar aan Amsterdamse zijde de meeste dreiging vanuit ging, had zichzelf daar na een uur voor moeten belonen. Ditmaal als eindstation, in plaats van aangever, kreeg hij een uitgelezen kans om de 2-2 op het bord te zetten. Hij leek echter wat te schrikken van zijn kans en werkte de bal naast.

Het beeld van de tweede helft was echter redelijk eentonig. Jong Ajax had de bal en zocht, grotendeels op de helft van TOP Oss, naar een gaatje in de verdediging. De bal ging regelmatig rond rondom het zestienmetergebied van de tegenstander, maar echte kansen ontstonden er niet meer. De grootste was zelfs nog voor de thuisploeg, diep in blessuretijd. Invaller Delano Ladan kwam gevaarlijk door in de zestien en kwam oog in oog te staan met De Graaff. Die maakt de hoek echter goed lastig en de poging van Ladan ging rakelings voorlangs. Zo bleef Jong Ajax verdere schade bespaard, maar ging het wel met 2-1 onderuit.