Grote Jong Ajax-talenten met aflopende contracten: hoe staat het ervoor?

door Thijs Zwagerman 128

Bron Ajax Showtime

Grote Jong Ajax-talenten met aflopende contracten: hoe staat het ervoor?

door Thijs Zwagerman 128

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In Jong Ajax spelen dit seizoen meerdere grote talenten met een aflopend contract. Komende zomer lopen de verbintenissen van spelers als Sontje Hansen (20), Amourricho van Axel Dongen (18), Olivier Aertssen (18) en Charlie Setford (18) af. Moet Ajax zich zorgen maken?

Het is een merkwaardige situatie: vier van de grootste talenten in Jong Ajax zouden in theorie komende zomer gratis de deur uit kunnen lopen. Een geruststellende gedachte: de kans dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren lijkt niet groot. Vorig seizoen speelde Youri Regeer ook geruime tijd in Jong Ajax met een aflopend contract, maar eind januari verlengde hij zijn verbintenis alsnog met drie jaar.

Eenzelfde scenario lijkt Ajax nu ook voor ogen te hebben met Van Axel Dongen, Aertssen en Setford. De club is voornemens om de verbintenissen van het drietal open te breken, maar concrete gesprekken hierover worden vooralsnog niet gevoerd. Wel ligt het in de lijn der verwachting dat de genoemde talenten op relatief korte termijn meerjarige contractverlengingen krijgen aangeboden. Van Axel Dongen en Setford gelden al jarenlang als toptalenten, maar zijn op dit moment geblesseerd. Verdediger Aertssen staat aan de vooravond van zijn doorbraak en is de laatste tijd basisspeler in Jong Ajax.

Sontje Hansen

De situatie van de twintigjarige Hansen ligt anders. De multifunctionele aanvaller is twee jaar ouder dan Van Axel Dongen, Aertssen en Setford en zal kritisch kijken naar zijn perspectief bij Ajax. Afgelopen zomer mocht Hansen, ondanks de concrete interesse van Eredivisie- en buitenlandse clubs, niet worden verhuurd en nog veel langer spelen in Jong Ajax is niet bevordelijk voor zijn ontwikkeling. In tegenstelling tot bij Van Axel Dongen, Aertssen en Setford wordt er bij Hansen eerder duidelijkheid verwacht. De gesprekken tussen kamp Hansen en Ajax zijn in volle gang.

Jeppe Kjaer

Ook Jeppe Kjaer kampt bij Ajax met een aflopend contract. De Deense creatieveling kwam in de zomer van 2020 met hoge verwachtingen over van AC Horsens, maar die verwachtingen heeft Kjaer bij Ajax nog geen moment weten in te lossen. De linkspoot debuteerde op zijn vijftiende al op het hoogste profniveau van Denemarken en was een grote sensatie in zijn vaderland, maar bij Ajax heeft Kjaer zijn hoge niveau van weleer nauwelijks weten te halen. Toch is het, gezien zijn transfersom van naar verluidt twee à drie miljoen euro, niet aannemelijk dat Ajax Kjaer komende zomer gratis laat gaan. Mogelijk behoort een constructie à la Victor Jensen tot de opties. Jensen verlengde zijn contract bij Ajax en werd vervolgens direct verhuurd aan Rosenborg BK. Een dergelijke stap zou voor Kjaer ook uitkomst kunnen bieden en bovendien kan Ajax hiermee de financiële schade beperken. Een doorbraak in de Amsterdamse hoofdmacht is voor Kjaer erg ver weg.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Verwacht jij dat Ajax zondagavond met 3-0 van Excelsior wint?

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.