Future Cup Dag 3: Sterke Ajax-defensie moet buigen voor FC Nordsjælland

door Thijs Zwagerman 10

Bron Ajax Showtime

Future Cup Dag 3: Sterke Ajax-defensie moet buigen voor FC Nordsjælland

door Thijs Zwagerman 10

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax Onder 17 is er op de finaledag van de Future Cup niet in geslaagd om beslag te leggen op de titel van het prestigieuze paastoernooi. Na een solide overwinning op Anderlecht gingen de Ajax-talenten in de finale tegen FC Nordsjælland hard onderuit: 3-0. Welke zaken vielen er op tijdens de derde en laatste dag van de Future Cup?

Sterke defensie breekt in finale

Geen flitsend voetbal, maar een oerdegelijke defensie en enorm resultaatgericht spel: het leek het verhaal van het toernooi te worden voor Ajax O17. In de halve finale werd Anderlecht op zij gezet op dezelfde wijze waarop Ajax zich op de eerste twee toernooidagen tot groepswinnaar had gekroond. Ajax gaf tegen de Belgen in verdedigend opzicht nauwelijks iets weg en sloeg aan de andere kant genadeloos efficiënt toe. Deze succesformule werd in de Future Cup-finale tegen FC Nordsjælland echter gekraakt.

Hoewel Ajax via Kayden Wolff in de eerste minuut een gigantische kans kreeg op de openingstreffer, walste FC Nordsjælland in het restant van de finale volledig over Ajax heen. De Amsterdammers hadden grootse moeite met het hoge baltempo, de snelle combinaties en de vele positiewisselingen van FC Nordsjælland. Na vier clean sheets incasseerde doelman Tommy Setford pas in de regenachtige finale zijn eerste tegentreffers op de Future Cup. FC Nordsjælland passeerde de Engels jeugdinternational drie keer en won zodoende afgetekend en volledig verdiend van Ajax.

Ontbrekende balans op het middenveld

Eén van de belangrijkste oorzaken voor de ruime nederlaag van Ajax in de finale was de ontbrekende balans op het middenveld. Door personele problemen moest trainer Yuri Rose schuiven met Lucas Jetten en bovendien was de pas kort voor de Future Cup herstelde Avery Appiah niet fit genoeg om in de finale in actie te komen. Het resulteerde in een middenlinie waarin Gerald Alders, Tijn Peters en Don O’niel voor het eerst in deze vorm samenspeelden.

Deze primeur mondde uit in een teleurstelling. Ajax verloor de slag op het middenveld en werd met name in de eerste helft volledig overlopen. De Amsterdamse talenten stonden vanaf het begin af aan zelfs zo erg onder druk dat trainer Rose al na tien minuten besloot om over te gaan tot mandekking. Hiermee kwam Ajax niet beter in de wedstrijd, maar was het voor de Ajax-middenvelders wel duidelijk wie zij bij het balbezit van FC Nordsjælland moesten volgen. In de minuten dat Ajax nog zonedekking hanteerde was het achterin open huis. Dit werd door deze omzetting iets minder, al liep FC Nordsjælland via een knap afstandsschot en een rake kopbal uit een hoekschop alsnog uit tot 3-0.

Ugwu blinkt uit, met én zonder Janse

Zonder te stellen dat Ajax met hem de finale had gewonnen, kan ontegenzeggelijk worden gezegd dat Dies Janse tegen FC Nordsjælland enorm werd gemist. De lange verdediger liep in de halve finale een hoofdwond op en kon daardoor niet in actie komen in de eindstrijd. Zonder de belangrijke coaching, verdedigende hardheid en opbouwende kwaliteiten van Janse kwam Ajax er tegen FC Nordsjælland niet aan te pas.

Tot zijn blessure vormde Janse, net als al dit gehele seizoen, een zeer solide verdedigingsduo met Precious Ugwu. De rechtsbenige verdediger kan persoonlijk terugkijken op een ijzersterk toernooi en haalde ook na het wegvallen van Janse als één van de weinige Ajacieden nog steeds een hoog niveau. Ugwu viel op door zijn verdedigende inzicht, atletische vermogen en lef in de spelopbouw van achteruit. Op de Future Cup heeft Ugwu zichzelf gepresenteerd als een talentvolle verdediger met grote potentie.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.