Farioli: 'Ajax is voor mij meer dan zomaar een voetbalclub'

door Jari Perridon 52

Bron Algemeen Dagblad

Farioli: 'Ajax is voor mij meer dan zomaar een voetbalclub'

door Jari Perridon 52

Bron Algemeen Dagblad

Laatst geüpdatet

Francesco Farioli is van mening dat Ajax een van de clubs is die het beste past bij zijn overtuigingen en ideeën over voetbal, zo laat hij weten in gesprek met het Algemeen Dagblad. De 35-jarige Italiaan tekende op donderdagmiddag zijn contract bij Ajax. Farioli is tot medio 2027 verbonden aan de Amsterdamse club. De Italiaan is vastberaden om Ajax terug te brengen naar waar het hoort.

'Waarom Ajax? Omdat Ajax één van de twee clubs is die het dichtst in de buurt komt van het voetbal waar ik van hou. De andere club is FC Barcelona. Al bij het eerste gesprek met Marijn Beuker (directeur voetbal bij Ajax, red.) heb ik verteld dat Ajax en Barcelona voor mij de referentie zijn op voetbalcultureel gebied', vertelt de Italiaan tegenover het Algemeen Dagblad.

'Ze hebben in verschillende tijdvakken teams gehad die echt een eigen gezicht hadden. Die de referentie waren van hoe je positioneel voetbal speelt en het publiek vermaakt. In elk interview verwijs ik naar Johan Cruijff. Hij was en is één van mijn belangrijkste inspiratiebronnen "as a student of the beautiful game". Dus toen Ajax kwam, een tijdje geleden, was ik meteen geïnteresseerd. Maar ik gaf ook aan: ik wil eerst het seizoen goed af maken bij Nice. Dat heeft Ajax gerespecteerd', aldus de nieuwe Ajax-trainer, die ook andere opties had. 'Ajax is voor mij meer dan zomaar een voetbalclub. De andere opties die er waren kwamen niet bij dat gevoel in de buurt.'

Hoe wil Farioli te werk gaan?

De staf van Ajax gaat bestaan uit Farioli, een aantal assistenten die hij heeft meegenomen en Dave Vos. 'Ik heb Ajax gevraagd of ik eigen assistenten mee mocht nemen en we zijn uitgekomen op vier man. Twee veldtrainers, een videoanalist en een fysieke trainer', aldus Farioli die zag dat zijn verzoek door de Amsterdammers is goedgekeurd.

'Daniele Cavelletto is voor mij belangrijk bij het organiseren van de staf en het structuren van de trainingsweek. Felipe Sanchez Mateos is meer gefocust op de individuele analyse van spelers. En van Ajax zelf komt Dave Vos in de staf. Hij kent de club en de cultuur. Bij Nice had ik ook iemand van de club zelf erbij, dat werkte prima', vervolgt Farioli.

'Dave en ik hebben al met elkaar gezeten en wat ik meteen al voel en zie: we vinden elkaar in het voetbal waar we van houden. We zijn allebei jong en heel gemotiveerd. Het klopt dat we als geheel een jonge staf zijn. Maar ik ben al wel 14 jaar coach. Werkte op mijn 21ste al met spelers van 35 jaar. Als hoofdcoach ben ik de frontman. Maar we hebben de energie van iedereen nodig, dus laat ik zeker ruimte voor de mensen om me heen. Voor eigen initiatief ook.'

Meld je hier aan voor de EK-poule van Ajax Showtime en win mooie prijzen!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.