OGC Nice-fans: 'Farioli blijft dicht bij zijn eigen denkwijze en overtuigingen'

door Jari Perridon 76

Bron AS

OGC Nice-fans: 'Farioli blijft dicht bij zijn eigen denkwijze en overtuigingen'

door Jari Perridon 76

Bron AS

Laatst geüpdatet

Francesco Farioli moet mee gaan werken aan de wederopbouw van Ajax. Op donderdagmiddag werd de Italiaanse oefenmeester gepresenteerd als nieuwe trainer van de Amsterdammers. Hij tekent een contract tot medio 2027 bij Ajax. Farioli komt over van het Franse OGC Nice, Ajax betaalt ruim een miljoen euro voor de Italiaan. Ajax Showtime ging in gesprek met een aantal supporters van OGC Nice om meer te weten te komen over de Italiaanse trainer, zijn speelstijl en zijn prestaties in Frankrijk.

Farioli eindigde met OGC Nice op een vijfde plaats in de Ligue 1, een plek die recht geeft op deelname aan de Europa League. De Italiaan kreeg veel complimenten voor zijn verzorgde opbouwpatronen en de verdediging die gedurende het seizoen erg goed stond. Nice kreeg namelijk maar 29 doelpunten tegen in 34 competitiewedstrijden. Daar tegenover staat dat Farioli zijn ploeg moeilijker tot scoren kwam. Nice kwam 40 keer tot scoren in de competitie.

Farioli is dag en nacht bezig met het spelletje

Fans van Nice zien de Italiaanse oefenmeester als een moderne coach die bijzonder veel met het voetbal bezig is. ‘Voor mij is hij onderdeel van een nieuwe generatie trainers. Zoals De Zerbi, waar hij nog een periode mee samenwerkte. Hij heeft veel gedaan voor de club en was dag en nacht bezig met het spelletje. Onze coach komt op mij over als een fantastisch persoon’, luidt de positiviteit. ‘Hier in Nice houden we van mensen met zijn mentaliteit. Hij staat achter zijn ideeën en eist veel van zijn spelers. Hij is een trainer waarvan je er maar weinig ziet in het voetbal ben ik van mening. Er wacht hem echt een mooie toekomst.’

‘Farioli is een speciaal soort coach’, laat een andere Nice-fan ons weten. ‘Hij is de hele week op de club te vinden, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Hij blijft dicht bij zijn eigen denkwijze en overtuigingen. Als hij een idee heeft, dan gaat hij daar vol voor. Zo heeft hij gedurende het seizoen zoveel mogelijk vastgehouden aan een 4-3-3 formatie, ook al was dit soms niet de beste optie’, klinkt het.

Hoe gaat Farioli te werk?

Zoals er al viel te lezen is Farioli vele uren per dag bezig met het werken aan zijn tactiek om deze te perfectioneren. Maar hoe doet de Italiaan dat precies? ‘Hij legt de focus op het verdedigen en wil dat zijn aanvallers ook veel verdedigende arbeid leveren’, zo vertelt een Nice-supporter, die vindt dat zijn ploeg wel wat aanvallender mocht spelen dit seizoen. Voor Ajax zou het niet verkeerd zijn als er gehamerd wordt aan de verdedigende tactiek, de Amsterdammers kregen in de Eredivisie maar liefst 61(!) tegentreffers om de oren.

Uit de gesprekken met fans blijkt dat de Italiaanse oefenmeester veel samenwerkt met zijn stafleden, die hij vanuit Turkije mee heeft genomen naar Nice. Bij Ajax zal dit iets anders gaan. De Amsterdammers willen namelijk zelf ook inspraak hebben in wie de assistenten worden van Farioli. ‘Samen met zijn assistenten is hij veel bezig met video-analyses. Hij werkt nauw samen met zijn stafleden om zijn ploeg zo goed mogelijk voor te bereiden op tegenstanders en om de ontwikkeling van zijn spelers te bevorderen’, luidt het. ‘Hij past zich aan aan het spelersmateriaal dat hij heeft, in dit seizoen zijn veel spelers echt beter geworden onder hem.’

Nice-fans hebben gemixte gevoelens over Farioli zijn periode bij de club

Waar de een lyrisch is over de lage opbouw van Nice, vindt de ander dat Nice attractiever voetbal had mogen spelen. De meningen over Farioli zijn periode bij Nice lopen nogal uiteen. De Nice-fans waar Ajax Showtime mee sprak hadden maar één duidelijke verwachting voorafgaand aan het seizoen: Europees voetbal bewerkstelligen. Met zijn lage opbouw van achteruit wist hij er een tactiek in te slijpen die Nice weer Europees voetbal heeft gebracht. Een duidelijk plan waar de Italiaan heilig van overtuigd is.

Toch luidt er ook kritiek op Farioli. ‘Bij Farioli ontbrak het vaak aan een plan B’ en ‘het voetbal was niet altijd attractief’, zeggen een aantal supporters. Het missen van een plan B is iets wat bij Ajax ook vaker is aangehaald. Maar is een plan B echt nodig als je plan A perfectioneert? ‘Tactisch is hij erg sterk. Het voelde echt alsof er meer werd nagedacht over het voetbal dan in voorgaande jaren. Dat was erg fijn om te ervaren’, stellen veel supporters. ‘Hij kreeg het voor elkaar om de spelers bij elkaar te brengen. Gedurende het seizoen werd het collectief de kracht van dit team’, iets waar hij bij Ajax flink mee aan de bak kan gaan als we kijken naar het afgelopen seizoen.

Jari Perridon (X: @JariPerridon) (E-mail: Info@ajaxshowtime.com)

Meld je hier aan voor de EK-poule van Ajax Showtime en win mooie prijzen!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.