Ajax stelt Farioli aan als nieuwe hoofdtrainer; Italiaan tekent tot medio 2027

door Bart Veenstra 748

Ajax stelt Farioli aan als nieuwe hoofdtrainer; Italiaan tekent tot medio 2027

door Bart Veenstra 748

Laatst geüpdatet

Ajax heeft Francesco Farioli officieel aangesteld als nieuwe hoofdtrainer van de club, zo maken de Amsterdammers bekend via de officiële clubkanalen. De Italiaanse oefenmeester, die overkomt van het Franse OGC Nice, tekent in de hoofdstad een contract tot de zomer van 2027.

De komst van Farioli zat er al enige tijd aan te komen. Eerder werd al geschreven dat de trainer op hoofdlijnen akkoord was met Ajax. De Amsterdamse club moest nog wel onderhandelen met OGC Nice. De Franse club speelde afgelopen zondag zijn laatste duel van het seizoen en daarna kwamen de onderhandelingen in een stroomversnelling terecht.

Farioli, die in april zijn 35ste verjaardag vierde, was in het afgelopen seizoen coach van OGC Nice. Met die club wist hij vijfde van Frankrijk te worden. Bovendien kreeg OGC Nice in de Franse competitie het minste aantal tegendoelpunten. Met de vijfde plek veroverde OGC Nice een ticket voor de Europa League.

In het verleden was Farioli trainer van Turkse clubs Fatih Karamgürük en Alanyaspor. Daarvoor was hij werkzaam als keeperstrainer onder het bewind van Roberto de Zerbi bij Benevento en Sassuolo. Eerder werkte Farioli bij clubs in de lagere Italiaanse divisies.

Farioli kan niet bouwen op een carrière als profvoetballer. Toch wist de Italiaan zich op te werken tot trainer van Ajax. Farioli studeerde filosofie aan de Universiteit van Florence en schreef zijn scriptie over de filosofie van het keepen. Via enkele tussenstations kwam hij uiteindelijk in contact met De Zerbi en dat bleek het startschot van een tot nu toe succesvolle trainerscarrière.

Ajax heeft eindelijk trainer gevonden

In de afgelopen weken ging het rondom Ajax veel over de trainersvacature. Eerder leek Ajax nog op weg om Graham Potter te verwelkomen als trainer, maar een deal met de Engelse trainer ketste af. Ajax onderhandelde vervolgens met Farioli, al zou Erik ten Hag volgens de media altijd de hoofdkandidaat zijn gebleven. Omdat Ajax niet heel lang op Ten Hag kon en wilde blijven wachten, hakte men de knoop door en werd er gekozen voor Farioli.

Technische staf Ajax krijgt vorm

Farioli neemt zijn vaste assistenten Felipe Sánchez (Spanje) en Daniele Cavalletto (Italië) mee naar Ajax. Dave Vos, nu nog trainer van Jong Ajax, neemt ook plaats in de technische staf van Farioli. Hij wordt de eerste assistent van Farioli. Verder zal Jelle ten Rouwelaar de rol van keeperstrainer op zich nemen.

Meld je hier aan voor de EK-poule van Ajax Showtime en win mooie prijzen!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.