Contracten Ajax: Wat doet Ajax met Tadić, Klaassen en Pasveer?

door Bart Veenstra 276

Bron Ajax Showtime

Contracten Ajax: Wat doet Ajax met Tadić, Klaassen en Pasveer?

door Bart Veenstra 276

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax' technische leiding kan zich na het sluiten van de winterse transfermarkt in de komende periode gaan focussen op het mogelijk verlengen van contracten van enkele spelers. Veel spelers in de A-selectie van de Amsterdammers liggen nog langdurig vast, al zijn er ook enkele (bijna) aflopende contracten.

De focus in Amsterdam zal, naast de lopende zaken omtrent een nieuwe commissaris, technisch directeur en trainer, in de komende maanden vermoedelijk vooral liggen op de spelers met een aflopend contract in de aankomende zomer of in de zomer van 2024. In de aankomende zomer lopen de contracten af van Maarten Stekelenburg, Remko Pasveer, Florian Grillitsch en de gehuurde Lorenzo Lucca.

Wat betreft Stekelenburg en Pasveer lijkt er op dit moment niet heel veel haast te zijn. In de afgelopen jaren verlengde Ajax de contracten van de oudere spelers vaker pas na afloop van het seizoen en dat zou nu ook weer kunnen gelden voor Stekelenburg en Pasveer. Op dit moment is er nog geen beslissing gemaakt over de toekomst van zowel Pasveer als Stekelenburg.

Grillitsch, die op de valreep van de winterse transferperiode een aanbieding van Olympique Lyon naast zich neerlegde, wil zich in de komende maanden laten zien bij Ajax. Mocht de Oostenrijker, die mede door blessures in de eerste seizoenshelft nog niet heel vaak in actie heeft kunnen komen, zich in positieve zin laten zien, dan kan Ajax de optie om zijn contract met twee jaar te verlengen lichten.

Lucca is dit seizoen gehuurd van Pisa SC en lijkt vooral waarde te hebben als pinch-hitter in Amsterdam. De vraag is wel of Ajax de optie tot koop in het huurcontract gaat lichten. Zijn eigenlijke werkgever, Pisa SC, vraagt namelijk tien miljoen euro voor de spits.

Wat doet Ajax met Tadić, Klaassen en Fitz-Jim?

Ajax zal met een schuin oog ook kijken naar enkele spelers die nog een contract hebben voor anderhalf jaar. Het gaat om Dusan Tadić, Davy Klaassen en Kian Fitz-Jim. De Amsterdammers zullen op niet al te lange termijn met deze spelers in gesprek moeten gaan over hun toekomst, al zal Ajax dan eerst wel enkele andere zaken moeten oplossen.

Het is immers - met het oog op een contractverlenging - belangrijk voor een speler om te weten wie de trainer is. De geluiden gaan dan ook op dat Ajax eerst andere problemen heeft op te lossen, alvorens de contractbesprekingen kunnen worden opgestart dan wel worden hervat.

Op dit moment ontbreekt het aan duidelijkheid bij Ajax. Zo heeft de club nog altijd geen nieuwe technisch commissaris, is er nog altijd geen nieuwe technisch directeur en is er ook op trainersgebied nog geen duidelijkheid. Voor nu lijkt het er wel op dat John Heitinga het seizoen afmaakt als trainer van Ajax, al is het richting het volgende seizoen nog (lang) niet duidelijk wie dan de trainer van de Amsterdamse club zal zijn.

Veel spelers Ajax liggen langdurig vast

Heel veel zorgen hoeft Ajax zich overigens op dit moment niet te maken over de contracten van zijn spelers. De meeste spelers uit de A-selectie van de Amsterdamse club liggen namelijk langdurig vast en zodoende zijn er slechts een paar dossiers die in de komende periode behandeld moeten worden.

In 2025 lopen er in totaal zes contracten bij Ajax af. Aangezien dit pas over tweeënhalf jaar is, hoeft de club op dit moment geen haast te maken met deze spelers. Bovendien: de kans is aanwezig dat van deze spelers Jurriën Timber, Edson Álvarez en Mohammed Kudus bezig zijn aan hun laatste maanden bij Ajax. In de zomer zou Ajax - vanwege hun doorlopende contracten - in ieder geval een flinke transfersom kunnen vragen.

Ook Steven Berghuis, Devyne Rensch en Youri Regeer hebben een in 2025 aflopend contract. Tegen die tijd is Berghuis 33 jaar oud en zodoende zal Ajax met de creatieveling geen haast hebben met een mogelijke contractverlenging. Voor de talentvolle Rensch en Regeer zouden op termijn mogelijk wel weer gesprekken kunnen plaatsvinden.

Alle andere selectiespelers liggen nog veel langer vast. Er zijn zelfs zeven spelers met een contract tot de zomer van 2027. Deze zeven spelers, zie onderin dit artikel, zijn allemaal nog jong en hebben dus nog een behoorlijke restwaarde. Zodoende zou Ajax in de toekomst mogelijk nog flink kunnen verdienen op deze spelers.

Contract tot medio 2023:

Maarten Stekelenburg
Remko Pasveer
Florian Grillitsch
Lorenzo Lucca*

Contract tot medio 2024:

Dusan Tadić
Davy Klaassen
Kian Fitz-Jim

Contract tot medio 2025:

Steven Berghuis
Edson Álvarez
Jurriën Timber
Mohammed Kudus
Devyne Rensch
Youri Regeer

Contract tot medio 2026:

Jay Gorter
Gerónimo Rulli
Jorge Sánchez
Youri Baas

Contract tot medio 2027:

Owen Wijndal
Steven Bergwijn
Calvin Bassey
Kenneth Taylor
Brian Brobbey
Francisco Conceição
Ahmetcan Kaplan

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.