Chourak herstelt zich van misser en helpt Jong Ajax met fraaie treffer aan punt bij Jong PSV

door BadembaBarrie 225

Jong Ajax heeft zich op bezoek bij Jong PSV teruggevochten tot een gelijkspel. Op De Herdgang leek de wedstrijd na tachtig minuten gespeeld, bij een 2-0 voorsprong voor de thuisploeg. Doelpunten van Dies Janse en een zeer fraaie van Nassef Chourak zorgden ervoor dat de ploeg van Dave Vos uiteindelijk toch nog tot 2-2 kwam. Een eindstand die over de hele wedstrijd genomen uiteindelijk een rechtvaardige was.

De wedstrijd was nog geen drie minuten bezig of Jong Ajax had al op voorsprong kunnen en eigenlijk moeten staan. Jaydon Banel en David Kalokoh combineerden en laatstgenoemde kwam oog in oog met Joël Drommel te staan. De bal vloog via een verdediger tegen de lat en kaatste zodanig terug dat Kalokoh ook nog een kans in de rebound kreeg. De kopbal van dichtbij leek voorbestemd de 0-1 op te leveren, maar Drommel was op tijd ter been en wist ook deze inzet uit zijn doel te houden.

Een openingsfase waarin Jong Ajax de bovenliggende partij was volgde. Dat overwicht wist het echter niet om te zetten in kansen. De eerstvolgende mogelijkheid was dan ook voor de thuisploeg. Jesper Uneken stond aan het eind van een voorzet en kopte voorlangs.

Om van een momentumshift te spreken, zou gechargeerd zijn, maar feit is wel dat Jong PSV na twintig minuten uit een wat curieuze strafschop de leiding nam. Mohamed Nassoh kwam plots over links door in de zestien en probeerde het vanuit een lastige hoek. Tom de Graaff redde en in de rebound werd er door de thuisploeg hands geclaimd. Scheidsrechter Thomas Hardeman floot ook, maar waar men op De Herdgang aan een penalty dacht, ging de leidsman in eerste instantie mee in het vlagsignaal van zijn assistent: buitenspel. In eerste instantie, want terwijl Jong PSV zich bij hem beklaagde, wees Hardeman een aantal seconden na zijn eerste fluitsignaal toch naar de stip.

Hoe dat proces zich precies afspeelde leek niemand op De Herdgang geheel duidelijk te zijn, maar feit was dat de bal op de stip ging en Isaac Babadi de kans kreeg om zijn ploeg op voorsprong te zetten. Dat deed de aanvaller ook, na een lange en langzame aanloop. De trap was hard en zuiver in de linkerhoek, waar De Graaff wel naartoe ging, maar niets meer kon uitrichten.

Dat doelpunt bracht wel een momentumshift met zich mee, want Jong Ajax leek het even kwijt. De leeftijdsgenoten uit Eindhoven gooiden de druk er vol op, zonder dat dat direct een stortvloed aan kansen opleverde. Jong Ajax wist er zelf echter ook niet bijster veel tegenover te stellen. Amourricho van Axel Dongen had een dreigende voorzet op Banel in huis, maar laatstgenoemde wist daar bij de tweede paal niet van te profiteren. Even later ging Van Axel Dongen voor eigen succes, waar een nieuwe voorzet wellicht een betere optie was geweest. Het schot eindigde in het zijnet.

Direct na rust tapte Jong Ajax uit een beduidend ander (lees: urgenter) vaatje. Er zat veel meer tempo in het spel van de ploeg van Dave Vos en dat leverde ook gevaar op. Banel stond rechts in de zestien plots helemaal vrij en haalde uit, maar zag zijn poging terugkaatsen uit het benenwoud dat zich voor het Eindhovense doel had verzameld. In de rebound probeerde Brandes het met een ogenschijnlijk tam schot, waar Drommel nog wel wat moeite mee had, maar niet over zijn doellijn liet lopen.

Vos had na rust Gabriël Misehouy en Chourak gebracht en dat was een wissel die zich al snel uit leek te betalen. Eerstgenoemde kwam aan de linkerkant door in de zestien en gaf de bal laag voor bij de tweede paal, waar zijn mede-invaller er ogenschijnlijk alleen maar tegenaan hoefde te lopen. Chourak werkte de bal van dichtbij echter huizenhoog over, tot ontsteltenis van alles en iedereen aan Jong Ajax’ zijde.

Zoals dat gaat in het voetbal, viel het doelpunt uiteindelijk aan de andere kant. Nassoh kwam op Amsterdamse helft in balbezit en legde aan vanaf een meter of 25. Het schot dat volgde was even hard als fraai en eindigde hoog in het doel achter De Graaff.

Even leek Jong Ajax meteen iets terug te doen, toen Oualid Agougil met de bal aan de wandel ging. Zijn schot was uiteindelijk te zwak, maar kwam in de rebound wel voor de voten van Misehouy die de bal binnen werkte en de aansluitingstreffer op het bord leek te zetten. Dat deed hij in de ogen van de assistent echter vanuit buitenspelpositie en de scheidsrechter ging mee in dat oordeel.

Zo leek het duel voor Jong Ajax op een troosteloze nederlaag af te stevenen. In het tijdsbestek van twee minuten vochten de Amsterdamse beloften zich echter helemaal terug in het duel. Nadat Drommel Kalokoh nog van scoren had afgehouden, werkte Janse de daaropvolgende corner in twee instanties binnen. Dat bracht het geloof bij Jong Ajax plots weer helemaal terug en binnen de kortste keren stond het ook gelijk. Chourak, die een levensgrote kans op de 1-1 nog miste, had nu een fraaie treffer in huis. Van vlak buiten de zestien schoot hij de stuiterende bal met een boog over Drommel heen, die ietwat ver voor zijn doel stond.

Zo kreeg Jong Ajax in zekere zin toch nog loon naar werken, maar het wilde duidelijk meer. De zoveelste momentumshift in het duel maakte dat Jong PSV het ditmaal even helemaal kwijt was, waardoor alles wat Jong Ajax deed er dreigend uitzag. Behoudens een actie en geblokt schot van Misehouy leverde dat echter geen echt doelgevaar op.