Champions League-pot 1 lonkt voor Ajax, pot 2 lijkt een zekerheidje

door Bart Veenstra 235

Bron Ajax Showtime

Champions League-pot 1 lonkt voor Ajax, pot 2 lijkt een zekerheidje

door Bart Veenstra 235

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax maakt een goede kans om volgend seizoen ingedeeld te worden in pot 1 tijdens de loting voor de groepsfase van de Champions League. De Amsterdammers moeten zich nog wel definitief plaatsen voor het miljardenbal - bij een kampioenschap is dat een feit - en daarnaast is het afhankelijk van enkele factoren.

Wanneer Ajax dit seizoen opnieuw kampioen weet te worden, plaatst het zich wederom voor de groepsfase van de Champions League. Met een coëfficiënt van 82.500 staat Ajax er sowieso goed voor en lijkt pot 2 haast een zekerheid, al hebben de Amsterdammers ook een goede kans om in pot 1 terecht te komen.

De vraag is: hoe kan Ajax in pot 1 terechtkomen? Het antwoord daarop is vrij simpel. Wanneer een club, uit een top-zes land, landskampioen wordt én de Champions League wint, komt er in pot 1 een plek vrij voor het land dat op plaats zeven op de UEFA-ranking staat.

Voor het aankomende seizoen geldt de ranglijst waarop Nederland op plaats zeven staat. Op dit moment maken nog drie clubs kans om én landskampioen te worden én de Champions League te winnen. Dat zijn Real Madrid, Manchester City en Liverpool. Real Madrid is al bijna zeker van de landstitel, terwijl Manchester City en Liverpool in Engeland nog strijden om de landstitel.

Mocht één van de drie bovengenoemde clubs én kampioen worden in eigenland én de Champions League winnen, stroomt de landskampioen van Nederland door naar pot 1. Mocht dit gebeuren en als Ajax landskampioen wordt, komt de Amsterdamse club in pot 1.

Hoe ziet pot 1 er vooralsnog uit?

Het is nog vroeg, maar pot 1 valt wel al lichtjes uit te tekenen. Bayern München en Paris Saint-Germain zijn als kampioenen van respectievelijk Duitsland en Frankrijk al zeker van een plek in pot 1. Real Madrid en FC Porto stevenen in Spanje en Portugal af op de landstitel en lijken ook zeker van een plek in pot 1. In Engeland (Manchester City of Liverpool) en in Italië (AC Milan of Internazionale) is de titelstrijd nog onbeslist.

Daarnaast komen ook de winnaars van de Champions League en de Europa League in pot 1 terecht. Wat betreft de Champions League zouden dat Real Madrid, Manchester City, Liverpool of Villarreal kunnen zijn. In de Europa League gaat het om West Ham United, Eintracht Frankfurt, RB Leipzig en Rangers FC.

Pot 1 Champions League:

Winnaar Champions League
Winnaar Europa League
Manchester City/Liverpool (Engeland)
Real Madrid (Spanje)*
AC Milan/Internazionale (Italië)
Bayern München (Duitsland)
Paris Saint-Germain (Frankrijk)
FC Porto (Portugal)*

* = nog niet definitief

Ajax lijkt anders in pot 2 terecht te komen

Met een UEFA-coëfficiënt van 82.500 lijkt Ajax een goede kans te maken om in ieder geval in pot 2 terecht te komen. Afgaande op de standen in de competities en de UEFA-ranking voor clubteams zijn er wel meerdere teams die 'boven' Ajax komen in de potindeling.

Van de ploegen die boven Ajax staan op de UEFA-ranking lijken AS Roma en Manchester United zich niet te plaatsen voor de Champions League van volgend seizoen. De achterstand op de top-vier lijkt te groot om te overbruggen in de resterende wedstrijden. Daarnaast zijn meerdere ploegen, zoals Atlético Madrid, Sevilla, Tottenham Hotspur en RB Leipzig, die wel boven Ajax staan op de UEFA-ranking (nog) niet zeker van een Champions League-ticket.

Er zijn ook enkele ploegen die vrijwel zeker zijn van een Champions League-ticket en een plek in pot 2. Het gaat hierbij om Liverpool/Manchester City, Chelsea, FC Barcelona en Juventus. Deze ploegen hebben een hoger coëfficiënt dan Ajax en hebben dus voorrang voor een plek in pot 2.

Afgaande op de huidige tussenstanden in de Europese competities zou pot 2 er als volgt uit zien:

Pot 2 (voorlopig) Champions League:

- Liverpool (129.000)
- Chelsea (123.000)
- FC Barcelona (114.000)
- Juventus (107.000)
- Atlético Madrid (105.000)
- Sevilla FC (91.000)
- Ajax (82.500)
- RB Leipzig (81.000)

Ajax heeft, zoals bovenstaand overzicht laat zien, bovendien nog 'lucht'. De ploeg kan het zich permitteren dat er nog één club bijkomt in pot 2. Zo maakt Tottenham Hotspur, dat nu vijfde staat in Engeland, nog kans om zich te plaatsen voor de Champions League. De Londenaren hebben een iets hoger coëfficiënt dan Ajax, al zou Ajax ook bij plaatsing van The Spurs in pot 2 blijven. Arsenal, dat nu vierde staat in de Premier League, heeft een iets lager coëfficiënt dan Ajax, waardoor Ajax ten opzichte van Arsenal 'voorrang' krijgt richting pot 2.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties