Carrousel Ajax: nieuwe trainer, veel transfers en mogelijk nieuwe directeur voetbalzaken

door Bart Veenstra 691

Bron Ajax Showtime

Carrousel Ajax: nieuwe trainer, veel transfers en mogelijk nieuwe directeur voetbalzaken

door Bart Veenstra 691

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax staat aan de vooravond van één van de drukste zomers in de afgelopen jaren. De Amsterdamse club gaat niet alleen op zoek naar een nieuwe directeur voetbalzaken en een nieuwe trainer, maar ook op spelersgebied lijkt er veel te veranderen.

Sinds het vertrek van directeur voetbalzaken Marc Overmars bij Ajax hebben andere mensen binnen de club een andere rol gekregen. Zo heeft Gerry Hamstra, de technisch manager van Ajax, meer verantwoordelijkheden gekregen op spelersgebied. Hij wordt bijgestaan door Klaas-Jan Huntelaar, die onlangs door Ajax werd toegevoegd aan de technische afdeling van de club.

Algemeen directeur Edwin van der Sar bemoeit zich eveneens meer met de voetbalzaken van de club, terwijl Adrie Koster – technisch adviseur van de RvC – zich ook zal mengen als het gaat om spelerszaken en de zoektocht naar een nieuwe trainer. Ajax liet onlangs weten dat het in de komende zomer een nieuwe vaste directeur voetbalzaken wil aanstellen. Deze persoon zal van buitenaf moeten komen, al is het niet compleet uitgesloten dat Ajax – mocht men tevreden zijn over het werk van Hamstra en Huntelaar – verder gaat op de huidige weg.

Wie wordt de nieuwe trainer van Ajax?

Het zijn zorgen voor later, want voor nu is de zoektocht naar een nieuwe trainer wellicht het belangrijkste. Hamstra, Huntelaar, Van der Sar en Koster zullen voor het grootste deel verantwoordelijk zijn in het vinden van een nieuwe oefenmeester. De kans dat Erik ten Hag naar Manchester United vertrekt is immers groot (inmiddels bevestigd) en zodoende zal Ajax baat hebben bij het snel vinden van een nieuwe trainer.

Vele namen worden al genoemd, waarbij op dit moment Alfred Schreuder - afgaande op de geluiden uit andere media - geldt als de grootste kanshebber. Schreuder, nu trainer van Club Brugge, was eerder assistent-trainer bij Ajax. In dat seizoen (2018/19) bereikte hij met Ajax de halve finale van de Champions League. Wel zal Ajax een afkoopsom moeten betalen aan Club Brugge en bovendien is het de vraag of Schreuder op dit moment openstaat voor een terugkeer in de Johan Cruijff ArenA.

Naast de zoektocht naar een nieuwe trainer en een nieuwe directeur voetbalzaken wacht Ajax ook op spelersgebied een mogelijk knotsgekke zomer. In voorgaande jaren waarschuwde men in het voorjaar voor een leegloop bij Ajax, maar telkens bleef die grotendeels uit. In de aankomende maanden zou die leegloop er echter wel kunnen komen. Meerdere spelers lopen uit hun contract en vertrekken sowieso, terwijl er aan bepaalde basisspelers flink zal worden getrokken. Bovendien is het niet uit te sluiten dat sommige bankzitters ook azen op een transfer.

Welke spelers vertrekken sowieso bij Ajax?

Bij Ajax beschikken zes spelers over een aflopend contract. Het gaat hier om André Onana, Maarten Stekelenburg, Przemyslaw Tyton, Noussair Mazraoui, Zakaria Labyad en Danilo Pereira. Zeker is dat Onana, Mazraoui, Labyad en Danilo Ajax gaan verlaten. Onana vertrekt na dit seizoen zo goed als zeker naar het Italiaanse Internazionale, terwijl Mazraoui vermoedelijk aan de slag gaat bij Bayern München. Labyad en Danilo vertrekken ook, al is over hun nabije toekomst nog niets bekend.

Stekelenburg beschikt over een aflopend contract, maar Ajax liet onlangs in een persbericht weten dat het nog in gesprek gaat met de goalie. Het is dan ook goed mogelijk dat Ajax het contract van Stekelenburg met één seizoen verlengt. Wat betreft Tyton, die voor een halfjaar tekende, lijkt zijn periode bij Ajax beperkt te blijven tot een halfjaar.

Brian Brobbey vertrekt na dit seizoen in principe terug naar zijn officiële werkgever RB Leipzig. Ajax en Brobbey zelf hebben er geen geheim van gemaakt langer met elkaar door te willen en dus zal de Amsterdamse club in de komende zomer zeker een poging wagen om Brobbey terug te kopen of mogelijk nog een seizoen van de Duitsers te huren.

Daarnaast vertrekken er vermoedelijk ook spelers van wie het contract nog langer doorloopt dan aankomende zomer. Zo staat Ryan Gravenberch op de drempel van een transfer naar Bayern München. Volgens de laatste berichten zou Gravenberch al persoonlijk akkoord zijn met de Duitse topclub en om die reden is het wachten op een akkoord tussen Ajax en Bayern. Mocht dat er niet komen, bestaat de kans dat Gravenberch nog een seizoen bij Ajax blijft, waarna hij Ajax in de zomer van 2023 transfervrij zou verlaten. Iets wat de Amsterdamse club vermoedelijk liever zal willen voorkomen.

Ook Nicolás Tagliafico stevent af op een vertrek bij Ajax. De Argentijnse linksback, die dit seizoen bankzitter is, kon in de afgelopen transferperiode in januari al naar FC Barcelona. Ajax hield destijds een vertrek van Tagliafico tegen, maar in de aankomende zomer lijkt hij te mogen vertrekken voor zijn aankoopbedrag. Ajax nam Tagliafico in de winter van 2018 voor vier miljoen euro over van Independiente.

Welke spelers vertrekken mogelijk bij Ajax?

Bij Ajax dreigt in de komende zomer echter het vertrek van meerdere belangrijke spelers. Enkele spelers van de Amsterdamse club hebben dit seizoen, zeker in de Champions League, een goede indruk achtergelaten. Om die reden zal aan sommige spelers flink worden getrokken.

Wat te denken van het centrale duo Jurriën Timber en Lisandro Martínez. Eerstgenoemde beschikt nog over een contract tot medio 2024 en mogelijk volgt er nog een contractverlenging. Tegelijkertijd wordt Timber ook gelinkt aan Manchester United. Als we de Engelse media moeten geloven, zou Ten Hag de verdediger graag mee willen nemen naar Old Trafford. Omtrent Martínez lijkt momenteel niets concreets te spelen, al wordt hij wel geregeld gelinkt aan FC Barcelona. De Argentijn liet zich dit seizoen bovendien in positieve zin zien in de Champions League en in het shirt van het nationale elftal van Argentinië. Martínez verlengde eerder dit seizoen zijn contract tot medio 2025 en dus zullen buitenlandse clubs diep in de buidel moeten tasten willen zij hem overnemen van Ajax.

Ook Edson Álvarez, Antony en Sébastien Haller zullen goed in de markt liggen. Álvarez was vorig jaar al dichtbij een transfer naar Stade Rennes, maar koos uiteindelijk voor een langer verblijf bij Ajax en verlengde bovendien zijn contract tot medio 2025. Antony op zijn beurt wordt gelinkt aan meerdere buitenlandse topclubs. Zo werden Bayern München, Manchester United, FC Barcelona, Paris Saint-Germain en Juventus al genoemd. De Braziliaan is gewild en het wordt dan ook afwachten of Ajax hem binnenboord kan houden. Wat in het voordeel van Ajax spreekt, is dat Antony in Amsterdamse dienst vermoedelijk zeker is van een plek in de Braziliaanse WK-selectie.

Haller zal er eveneens goed opstaan bij de buitenlandse topclubs. De Frans-Ivoriaanse spits was dit seizoen al goed voor 33 doelpunten, waarvan 11 in de Champions League. Haller werd al eens gelinkt aan Internazionale en Borussia Dortmund en mogelijk zal er in de aankomende zomer wederom voor Haller worden aangeklopt.

De kans bestaat ook dat enkele bankzitters vertrekken bij Ajax. Zo stond Sean Klaiber vorig jaar al op het punt om Ajax te verlaten, maar gooide een zware knieblessure roet in het eten. De vraag is: waar kiest hij in de komende zomer voor? En ook Perr Schuurs, die nog tot medio 2025 onder contract staat bij Ajax, zal nadenken over zijn toekomst. De verdediger zit veelal op de bank en in een interview met De Limburger gaf hij al aan dat hij meer aan spelen wil toekomen op zijn leeftijd. Gaat hij nogmaals de strijd aan of kiest hij voor speeltijd elders?

Ajax moet zelf ook de markt op

Vanwege de vele vertrekkende spelers – want dat er veel spelers vertrekken is inmiddels wel een zekerheid – zal Ajax ook zelf de markt op moeten. De club moet vervangers halen voor spelers die vertrekken, al kan Ajax dit ook opvangen door aanstormende talenten door te schuiven. Zo hikt Kenneth Taylor al tegen een basisplaats aan, terwijl Youri Regeer en Youri Baas kansen ruiken nu Mazraoui en Tagliafico vertrekken.

De technische leiding bij Ajax zal enkele basisspelers of spelers die dicht tegen de basis aanzitten moeten vervangen. Makkelijk wordt het niet om spelers van hetzelfde niveau te vinden, al zal Ajax wel een aantrekkelijke club zijn voor veel spelers aangezien de club zeer waarschijnlijk wederom uitkomt in de Champions League.

De moeilijkheidsgraad zit hem misschien nog wel meer in het vinden van vervangers van vertrekkende wisselspelers. Simpel gezegd: je moet spelers halen van een bepaald niveau, waarbij hen ook duidelijk gemaakt zal moeten worden dat zij in principe geen basisspeler zullen zijn. Dat een brede selectie nodig is, is ook dit seizoen bij Ajax weer gebleken. Vroeg of laat ontstaan er blessures of zijn spelers geschorst en op dat moment moeten wisselspelers er klaar voor zijn. Voor Ajax is het zaak om het verschil in niveau tussen basisspelers en wisselspelers zo minimaal mogelijk te houden.

Een drukke zomer voor Ajax wordt het

Concluderend kan gesteld worden dat Ajax hoe dan ook een speler of zes á zeven uit de huidige selectie zal kwijtraken na dit seizoen. De Amsterdamse club wil, al zal het vermoedelijk een flinke transfersom voor Gravenberch ontvangen, nog een speler voor een hoge transfersom willen én moeten verkopen. Immers, Ajax heeft – gezien de jaarcijfers van het seizoen 2020/21 en de halfjaarcijfers van het seizoen 2021/22 – er baat bij om flink winst te boeken op de transfermarkt.

Daarnaast zullen de huidige technische beleidsbepalers zich moeten roeren op de transfermarkt als het gaat om inkomende spelers en bovendien moet een nieuwe trainer worden binnengehaald. Tot die tijd is het zaak dat Ajax straks kampioen wordt en zeker is van een plek in de groepsfase van de Champions League in het volgende seizoen.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties