Ten Hag gaat Ajax verlaten: welke trainers kunnen hem opvolgen?

door Bart Veenstra 879

Bron Ajax Showtime

Ten Hag gaat Ajax verlaten: welke trainers kunnen hem opvolgen?

door Bart Veenstra 879

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Erik ten Hag gaat Ajax na dit seizoen verlaten. De trainer vertrekt zo goed als zeker naar Manchester United en om die reden moet Ajax op zoek naar een opvolger. Welke trainers zouden Ten Hag na dit seizoen kunnen opvolgen? Ajax Showtime zet een aantal interessante opties onder elkaar.

Peter Bosz

De eerste naam die bij veel kenners en Ajax-fans genoemd zal worden, is die van Peter Bosz. De trainer was in het seizoen 2016/17 ook al trainer bij Ajax. Bosz werd bij Ajax geen kampioen - hij werd tweede achter kampioen Feyenoord - maar hij wist wel de finale van de Europa League te bereiken. Daarmee zette hij Ajax voor het eerst sinds lange tijd weer op de Europese kaart.

Na de verloren finale werd al snel bekend dat Bosz naar Borussia Dortmund vertrok. Bosz kon niet met iedere assistent even goed overweg en om die reden wilde hij wat veranderingen doorvoeren in zijn staf. Dat kwam er niet van en zodoende koos Bosz destijds voor een vertrek.

Op dit moment is Bosz trainer van Olympique Lyon, al staat hij met die club teleurstellend tiende. Wel staat Olympique Lyon in de kwartfinales van de Europa League. Bosz werd voor zijn periode bij de Franse topclub ontslagen bij zowel Borussia Dortmund als Bayer Leverkusen.

Alfred Schreuder

Alfred Schreuder werkte in het recente verleden al als assistent-trainer bij Ajax. De oefenmeester werkte later als trainer van Hoffenheim en als assistent van Ronald Koeman bij FC Barcelona. Sinds enkele maanden is hij de hoofdtrainer van Club Brugge. Met die club strijdt hij in de komende periode voor de Belgische landstitel. Schreuder stond er in zijn periode bij Ajax goed op. Veel spelers waren lovend over de werkwijze van de oefenmeester.

Arne Slot

Arne Slot wordt door menigeen gezien als één van de beste trainers in de Eredivisie. Slot werkte eerder succesvol bij AZ en sinds dit seizoen staat hij voor de groep bij Feyenoord. Met de Rotterdamse club is de weg omhoog gevonden en bovendien speelt Feyenoord nog altijd in de Conference League.

Of een overgang tot de opties behoort, is afwachten. Slot verlengde onlangs zijn contract bij Feyenoord en eerder liet hij in Studio Voetbal weten dat hij zichzelf niet ziet overstappen naar Ajax: 'Daar zou ik me op dit moment geen enkele voorstelling van kunnen maken', zei hij.

John Heitinga

John Heitinga is al enige jaren trainer in de jeugdopleiding van Ajax. De publiekslieveling was eerder trainer van Ajax O18/O19 en sinds dit seizoen is hij de trainer van Jong Ajax. Dat Heitinga de ambitie heeft om ooit hoofdtrainer van Ajax te worden, steekt hij niet onder stoelen of banken, maar mogelijk is het nu nog wat 'te vroeg', zoals men stelt in de voetballerij.

Heitinga zou erom bekend staan spelers individueel beter te maken. Zo wisten onder zijn leiding enkele spelers vanuit Jong Ajax al hun debuut te maken in het eerste elftal en lijkt hij ook Mohamed Ihattaren weer op de rit te krijgen.

Mitchell van der Gaag

Mitchell van der Gaag zal ook gelden als een optie om Ten Hag te vervangen. Van der Gaag was eerder trainer bij clubs als Excelsior en NAC Breda, terwijl hij vorig seizoen nog voor de groep stond bij Jong Ajax. Dit seizoen is hij één van de assistenten van Ten Hag.

Het is echter nog wel de vraag of Van der Gaag beschikbaar is. De kans bestaat namelijk dat Ten Hag Van der Gaag meeneemt naar Manchester United. De invulling van de staf op Old Trafford zal in de komende periode gevuld worden en mogelijk wordt Van der Gaag een van de assistenten van Ten Hag in Manchester.

Michael Reiziger

Michael Reiziger bouwt de laatste jaren ook aan zijn trainerscarrière. De voormalig rechtsback begon als jeugdtrainer bij Sparta en werd daar later ook assistent-trainer bij het eerste elftal. Reiziger maakte vervolgens de stap naar Ajax, waar hij tussen 2017 en 2019 trainer was van het belofteteam. Sinds 2019 is hij assistent-trainer bij het eerste elftal en mogelijk wil Reiziger een volgende stap maken in zijn loopbaan als trainer. In het verleden - eind 2017 - stond Reiziger als interim-trainer als eens voor de groep van Ajax 1. Na het ontslag van Marcel Keizer wist Reiziger als interim-trainer van Ajax met 3-1 te winnen van Willem II.

Marcel Keizer

Over Marcel Keizer gesproken: mogelijk is ook hij een optie om Ten Hag op te volgen. Keizer werd in 2017 overgeheveld vanuit Jong Ajax, maar kende een moeilijke periode als trainer van Ajax 1. De voorbereiding op het seizoen 2017/18 stond in het teken van het drama rondom Abdelhak Nouri.

Ook tijdens het seizoen zaten de spelers van Ajax veel met Nouri in hun hoofd. Zo gaf Hakim Ziyech al eens aan dat hij lang in een dip zat na wat er met Nouri gebeurd was. 'Dat jaar boeide het me eigenlijk niet dat PSV kampioen werd. Natuurlijk zijn de belangen groot, maar voor mij is er ook nog een ander leven buiten voetbal.'

Keizer werd uiteindelijk in december 2017 vanwege mindere prestaties ontslagen, al zal menigeen zich afvragen hoe Keizer het gedaan zou hebben als het drama rond Nouri nooit gebeurd was. Mogelijk krijgt Keizer een nieuwe kans in Amsterdam.

Wim Jonk

Wim Jonk ging niet op de meest leuke manier weg bij Ajax in 2015, maar de huidig trainer van FC Volendam stond wel aan de basis van de Fluwelen Revolutie bij Ajax. Jonk volgt bij FC Volendam nog altijd het 'Plan Cruijff' en met de Noord-Hollandse club stevent Jonk af op promotie naar de Eredivisie. Zit er een terugkeer naar Amsterdam in?

Frank de Boer

De kans lijkt niet groot, maar Frank de Boer zal altijd gelinkt worden aan Ajax. De trainer werd in het verleden vier keer op rij kampioen met Ajax, al ging het hem na zijn vertrek bij Ajax niet voor de wind. De Boer werd ontslagen bij Internazionale, Crystal Palace en Atlanta United, waarna het EK met Oranje eveneens uitliep op een teleurstelling. Op dit moment zit De Boer zonder club.

Patrick Kluivert

Als het aan Patrick Kluivert zelf ligt, wordt hij ooit een keer trainer van Ajax. De voormalig topspits gaf onlangs in gesprek met ESPN aan dat hij graag een volgende stap wil zetten in zijn trainersloopbaan. 'Ergens waar er een goed project is, daar wil ik hoofdtrainer zijn. Ik ben nu aan het kijken wat interessant kan zijn', zei Kluivert.

Kluivert werd ook meteen gevraagd naar Ajax. Toen al was bekend dat Ten Hag mogelijk zou vertrekken bij de Amsterdamse club. 'Als God wil dat ik Ajax-trainer word, waarom niet? Ik ben er klaar voor', aldus Kluivert. In 2016 werd Kluivert al eens aangesteld als trainer van de A1 van Ajax, maar aan dat avontuur kwam een einde voordat het begonnen was. Kluivert stapte destijds over naar Paris Saint-Germain, waar hij technisch directeur werd.

Buitenlandse trainer

Wanneer Ajax een nieuwe trainer moet aanstellen, worden ook altijd enkele buitenlandse trainers genoemd onder fans. Dat is dit keer niet anders. Zo zou Marcelo Bielsa, tot voor kort de trainer van Leeds United, een optie kunnen zijn, terwijl meerdere Ajax-fans ook zullen dromen van Cruijff-adept Pep Guardiola. Ook Arsène Wenger, nu werkzaam bij de FIFA, wordt geregeld genoemd door de fan van Ajax.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Poll: Wie moet de nieuwe trainer van Ajax worden?
0%
0%
0%
0%
0%
0%
0%
0%
0%
0%
0%

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.