Branie: Silooy over zijn wonderlijke loopbaan bij Ajax

door Bart Veenstra 34

Branie: Silooy over zijn wonderlijke loopbaan bij Ajax

door Bart Veenstra 34

Laatst geüpdatet

Ajax kwam in het afgelopen weekeinde niet in actie en voor Branie was dat op deze maandag een mooie aanleiding om een speciale gast uit te nodigen. In deze aflevering is Sonny Silooy, die tussen 1981 en 1996 bij Ajax speelde, te gast in Branie, de podcast van Het Parool en Ajax Showtime.

Op 15 november verschijnt de biografie over Silooy en in Branie - waar presentator Menno Pot ook Parool-verslaggever Dick Sintenie en Ajax Showtime-hoofdredacteur Bart Veenstra ontvangt - vertelt de voormalig Ajacied over zijn loopbaan, zijn hoogte- en dieptepunten en blikt hij vooruit op de duels met Rangers en PSV.

Toen Silooy in 1981 debuteerde voor Ajax was de club zó armlastig dat het financieel gezien een probleem was om hem te laten debuteren. Silooy vertelt er uitgebreid over, net als dat hij het heeft over zijn beroemde voorzet op Marco van Basten in de finale van de Europa Cup II (1987) en bovendien is er lof voor Aad de Mos.

Silooy won bij Ajax drie Europese prijzen

Silooy vertelt ook over zijn relatie met Louis van Gaal, de trainer die het niet altijd in hem zag zitten, de winst van de UEFA Cup in 1992 en de winst van de Champions League in 1995. Ook de gemiste penalty in de strafschoppenserie in de Champions League-finale van 1996 komt aan bod. Silooy nam de laatste en miste: 'Ik nam nooit een penalty, maar sommige jongens durfden ’m niet te nemen.'

Het mooiste succes voor Silooy: de winst van de UEFA Cup in 1992. Silooy kwam terug van een blessure, Van Gaal zag het in eerste instantie niet in hem zitten en toch werd Silooy basisspeler met de winst van de UEFA Cup als eindresultaat. 'Ik kreeg wéér van Van Gaal te horen dat hij het niet in me zag zitten, maar ik wilde blijven. Ik ga het je zo moeilijk mogelijk maken, zei ik tegen Van Gaal. In bijvoorbeeld 1996 had hij me toch weer nodig. Ik heb 343 wedstrijden in Ajax 1 gespeeld, maar het hadden er nog meer kunnen zijn.'

Via het Twitteraccount van de podcast geeft Branie een exemplaar weg van de biografie Sonny Silooy, Ajacied, opgetekend door Mike van Damme. Aankomende woensdag is Branie er alweer! Dan wordt het Champions League-duel met Rangers FC nabesproken.

Branie is dit seizoen elke maandagmiddag om 12.00 uur én op de ochtend na Champions League-duels te beluisteren via Spotify, iTunes en onze website. Luister de nieuwe aflevering nu!

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.