Branie: ‘Jordan Henderson is nu al de ware aanvoerder van Ajax’

door Jesse ter Haar 136

Bron Ajax Showtime

Branie: ‘Jordan Henderson is nu al de ware aanvoerder van Ajax’

door Jesse ter Haar 136

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Een golf van optimisme gaat door Ajaxland. Omdat Ajax eindelijk eens goed overeind bleef tegen een toptegenstander uit de Eredivisie. Maar ook omdat de beoogde nieuwe leider van het elftal, Jordan Henderson, bij zijn debuut precies deed wat iedereen hoopte: leiding geven, balans brengen, zijn onervaren ploeggenoten de weg wijzen. Branie, de Ajaxpodcast van Het Parool, gaat deze week over Ajax-PSV (1-1), maar vooral over Jordan Henderson.

Presentator Menno Pot, Paroolverslaggever Jop van Kempen en Ajax Showtime-redacteur Jesse ter Haar zijn eensluidend: Henderson was in zijn wedstrijd meteen belangrijk en gaat nog veel belangrijker worden. Op het trainingsveld zette hij vanaf dag één de lijnen uit en in zijn eerste echte wedstrijd ging hij daarmee door, wijzend, coachend en zich voortdurend goed opstellend. 'Over zijn fitheid hoeven we ons geen zorgen te maken', zegt Pot. 'Van alle Ajacieden maakte hij de meeste kilometers: ruim elf.'

'De komst van Henderson staat voor iets veel breders', zegt Van Kempen. 'Hij doet was Dusan Tadic deed: de topsportcultuur een impuls geven, voor het hele team de lat hoger leggen. Tijdens Ajax-PSV kon je zien dat hij in veel opzichten nu al de ware leider van Ajax is.'

Lof voor Gooijer en Sosa

Ajax had, gezien de kansen in de eindfase, zelfs van PSV kunnen winnen, al was wel zichtbaar dat PSV het betere elftal heeft. Lof is er aan de Branietafel vooral voor de verrassende vleugelverdedigers van Ajax, Tristan Gooijer en de vroeg ingevallen Borna Sosa, die de gevaarlijke PSV’ers Bakayoko en Lozano goed bespeelden. Lichte kritiek is er, voor de verandering, op Brian Brobbey, die volgens Van Kempen ‘een beetje wild’ was in zijn spel.

Ajax-PSV was een examen voor trainer John van ’t Schip: zijn eerste echte topduel in eigen land. 'Hij is geslaagd', vindt Ter Haar. Ajax is klaar voor de jacht op de derde plaats. Branie zal het nauwgezet volgen.

Branie is dit seizoen elke maandagmiddag om 12.00 uur te beluisteren via Spotify, iTunes en onze website. Luister de nieuwe aflevering nu!

Jesse ter Haar (X: @jesseterhaar | E-mail: j.terhaar@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.