Becker: 'Speciale gevoelens voor Europa League-duel met Ajax? Niet echt'

door Bart Veenstra 97

Bron Ajax Showtime

Becker: 'Speciale gevoelens voor Europa League-duel met Ajax? Niet echt'

door Bart Veenstra 97

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Sheraldo Becker keert aankomende donderdag voor even terug in Amsterdam. De aanvaller, die zijn jeugdopleiding bij Ajax doorliep en namens Jong Ajax debuteerde in het betaalde voetbal, speelt dan met Union Berlin in de tussenronde van de Europa League tegen Ajax. Tegenover Ajax Showtime blikt hij vooruit op het tweeluik tussen de Nederlandse en Duitse titelkandidaat.

Dat Ajax in Nederland een titelkandidaat is niet zo verrassend, maar dat Union Berlin in Duitsland volop meedoet om de titel, had menigeen misschien niet verwacht. De achterstand op koploper Bayern München is slechts één punt en daarmee moet Ajax gewaarschuwd zijn. Sinds de hervatting na het WK in Qatar werden alle zes gespeelde wedstrijden - waarvan vijf in de Bundesliga - gewonnen.

De naam van Union Berlin kan eigenlijk wel gelinkt worden aan het succes van de club. Becker, die sinds de zomer van 2019 bij de club uit de Duitse hoofdstad speelt, legt in zijn eigen woorden uit waarom de club zo goed presteert. 'Het heeft te maken met heel hard werken. Daarnaast denkt en wil iedereen bij deze club hetzelfde. Dat is hoe wij onze doelen in de afgelopen jaren hebben bereikt', aldus Becker, die Union Berlin sinds de promotie naar de Bundesliga in 2019 in de laatste drie seizoenen zag eindigen als nummer elf, zeven en vijf.

'Moeilijk om te zeggen wat er in de toekomst gaat gebeuren'

Bij Union Berlin weet Becker het net regelmatig te vinden. Waar hij bij Ajax opgroeide als rechtsbuiten, is hij bij Union Berlin nu spits in een 3-5-2-systeem. 'Ik ben dezelfde speler als die ik eerder in mijn carrière was. Ik kende een goede start en ik scoorde veel doelpunten, maar het belangrijkste is dat ik belangrijk wil zijn voor het team. Ik speel nu als een spits en als een spits wil je doelpunten maken en assists leveren. Natuurlijk is dat niet altijd mogelijk, maar als team moeten we er hard voor werken. Het belangrijkste is namelijk dat we onze (!) doelen bereiken', aldus Becker, die spreekt als een teamspeler.

In het verleden zijn oud-spelers van Ajax vaker teruggekeerd bij de Amsterdamse club. Zo keerde Steven Bergwijn afgelopen zomer nog terug bij Ajax, nadat hij eerder bij PSV en Tottenham Hotspur had gespeeld. Het is dan ook de vraag of Becker zichzelf nog eens ziet terugkeren bij Ajax. 'Ik heb vierenhalf jaar in de Eredivisie gespeeld en als ik heel eerlijk ben, heb ik die competitie wel gezien. Natuurlijk, Ajax is een geweldige club die ieder jaar in de Champions League speelt. Maar nu speel ik in de Bundesliga en ik wil vooruitkijken. Het is moeilijk om te zeggen wat er in de toekomst gaat gebeuren.'

'Dat was één van de redenen waarom ik naar Union ben gekomen'

Toen Becker eerder bij Ajax speelde, wist hij niet door te breken. Veel mensen vonden de aanvaller niet goed genoeg. Via PEC Zwolle en ADO Den Haag belandde hij in 2019 bij Union Berlin en in de Bundesliga geldt hij nu als één van de gevaarlijkste aanvallers. Richting het duel tussen Ajax en Union Berlin in de Europa League wordt vanuit Amsterdam dan ook gevreesd voor Becker en diens snelheid.

Becker legt uit hoe hij naar de situatie kijkt. 'Het is het verhaal wat ik al mijn hele leven hoor. Bij Ajax zeiden ze: "Je moet hard werken, talent is niet alles". Ik heb altijd in mijzelf geloofd, maar je hebt ook mensen nodig die in jou geloven om je doelen te bereiken. Dat was één van de redenen waarom ik naar Union ben gekomen. De mensen hier geloven in mij. Met mijn familie en vrienden heb ik goede mensen om mij heen en dat is het belangrijkste. Verder moet ik het zelf doen op het trainingsveld.'

'Speciale gevoelens voor duel met Ajax? Niet echt'

In dienst van PEC Zwolle en ADO Den Haag speelde Becker al eens tegen Ajax en namens Union Berlin mag hij het nu wederom opnemen tegen de club waar het voor hem allemaal begon. De vraag is of dat nog speciale gevoelens oplevert. 'Ik ben in Amsterdam geboren en ik heb elf jaar bij Ajax gespeeld. Maar het is moeilijk om over "speciale gevoelens" te spreken, omdat ik nooit in het eerste elftal heb gespeeld. Voor mij is het een wedstrijd zoals alle andere. Speciale gevoelens? Nee, niet echt.'

Tot slot kijkt Becker naar het huidige seizoen van Ajax. De Amsterdammers hebben een heel moeilijke periode gekend, al lijkt de weg omhoog gevonden met de nieuwe trainer John Heitinga. Becker is dan ook op zijn hoede. 'Ze hebben moeilijke momenten gekend dit seizoen, maar ze hebben nog altijd een goed team. De nieuwe trainer heeft laten zien wat hij wil en dat zag je op het veld in de laatste vier wedstrijden. Toch is het voor ons vooral belangrijk wat wij op het veld doen, niet het andere team.'

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Denk jij dat Ajax donderdag in eigen huis wint van Union Berlin?

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.