Slecht Ajax verliest ruim van PSV en staat nu derde in Eredivisie

door NielsOpdam 8895

Ajax heeft zondagmiddag met 3-0 verloren op bezoek bij PSV. De Amsterdammers kwamen armoedig voor de dag in een slechte topper in Eindhoven. Luuk de Jong en Xavi Simons scoorden de doelpunten. Door de nederlaag tegen PSV staat Ajax nu derde in de Eredivisie. Het elftal van John Heitinga heeft drie punten minder dan de Eindhovenaren.

Bij Ajax ontbraken Devyne Rensch en Mohammed Kudus nog vanwege blessures. Daarnaast was Edson Álvarez niet beschikbaar, omdat hij geschorst was. De Mexicaan werd centraal achterin vervangen door Calvin Bassey. Florian Grillitsch begon op het middenveld en Jorrel Hato startte als linksachter.

Het duel begon rommelig en PSV was de betere partij in de openingsfase. Na zeven minuten kreeg Jorge Sánchez een domme gele kaart. De Mexicaan hield Simons vast aan zijn shirt en ging direct op de bon. In de eerste tien minuten stond Ajax flink onder druk en kwam de ploeg van Heitinga er nauwelijks aan te pas. Toch waren er nog geen grote kansen.

In de dertiende minuut kwam PSV wel op voorsprong. Johan Bakayoko ging buitenom en gaf een voorzet, waarna De Jong via de onderkant van de lat binnen kon koppen. Na de voorsprong liet PSV de bal aan Ajax, maar de Amsterdammers deden daar weinig tot niets mee. Na 32 minuten kreeg Ajax wel een mogelijkheid. Sánchez gaf een lage voorzet en daarna werd het schot van Kenneth Taylor geblokkeerd door Guus Til.

Vlak voor rust, in de 39ste minuut, kreeg Ajax opnieuw een kans. Steven Bergwijn werd weggestuurd en kon schieten, maar zijn poging ging net naast het doel van PSV. In de blessuretijd van de eerste helft kreeg de aanvaller nog een keer een kans, maar deze keer schoot Bergwijn recht op de doelman. Steven Berghuis stond aan de rechterkant echter helemaal vrij.

Heitinga wisselde direct na rust, want de trainer bracht Brian Brobbey voor Bassey, waardoor Grillitsch als centrale verdediger ging spelen. Vlak na rust kreeg Joey Veerman een goede mogelijkheid namens PSV. De middenvelder kon uithalen na balverlies van Brobbey, maar Gerónimo Rulli redde knap.

Na 52 minuten kreeg de thuisploeg een penalty van scheidsrechter Serdar Gözübüyük. Veerman stuurde Simons weg, waarna Rulli te laat was. De Argentijn kreeg een gele kaart en een penalty tegen. Simons benutte de strafschop en schoot PSV op een 2-0 voorsprong. In de 57ste minuut kreeg Ajax een vrije trap, waaruit Brobbey een schotkans kreeg, maar zijn inzet werd gekeerd.

In de zestigste minuut werd er een leeg bekertje bier op het veld gegooid, in de richting van Berghuis, die niet werd geraakt. Doordat de beker op het veld kwam, werd de wedstrijd tijdelijk gestaakt. Een kwartier later werd het duel weer hervat in het Philips Stadion. Twee minuten na de hervatting kreeg Ajax een kans via Taylor. De middenvelder kon vrij uithalen, maar raakte allebei de palen met één schot.

Voor Ajax werd de middag nog pijnlijker, want na 78 minuten kwam PSV op 3-0. Simons rende Sánchez eruit en bereikte De Jong. De PSV-spits passeerde Rulli via Grillitsch en zo scoorde de Eindhovenaren het derde doelpunt van de middag. Bij de 3-0 achterstand ging Heitinga nog wisselen. De Ajax-trainer bracht spits Lorenzo Lucca voor Sánchez. In de negentigste minuut kreeg Brobbey de bal nog mee van Dusan Tadić, maar de spits schoot slap naast. Ajax verliest zo op een kansloze middag in Eindhoven en staat nu derde in de Eredivisie. De Amsterdammers kunnen zich volgende week revancheren tijdens de bekerfinale, opnieuw tegen PSV.

Opstelling PSV:

Benítez; Teze, Ramalho (73' Boscagli), Branthwaite, Van Aanholt; Sangaré, Til (65' Gutiérrez), Veerman; Bakayoko (65' Hazard), De Jong (86' Silva), Xavi Simons (86' Saibari)

Wissels PSV:

Drommel, Waterman, Silva, Hazard, Gutiérrez, Boscagli, El Ghazi, Saibari, Mwene, Leysen, Seelt.

Rulli; Sánchez (85' Lucca), Timber, Bassey (46' Brobbey), Hato; Klaassen, Grillitsch, Taylor; Berghuis, Tadić, Bergwijn.

Stekelenburg, Pasveer, Wijndal, Brobbey, Lucca, Baas, Regeer, Conceição, Hlynsson, Godts, Vos, Aertssen.

1-0 Luuk de Jong (13')
2-0 Xavi Simons (54', pen.)
3-0 Luuk de Jong (78')

- De wedstrijd tussen PSV en Ajax is een belangrijk duel in de strijd om de tweede plaats. Lees hier waarom de tweede plek belangrijk is voor Ajax!