Ajax zoekt extra assistent-trainer: wie zouden opties kunnen zijn?

door Bart Veenstra 546

Bron Ajax Showtime

Ajax zoekt extra assistent-trainer: wie zouden opties kunnen zijn?

door Bart Veenstra 546

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax is op zoek naar een extra assistent-trainer voor in de huidige technische staf van de club. Op dit moment is Alfred Schreuder de hoofdtrainer en kent hij met Matthias Kaltenbach, Michael Reiziger en Richard Witschge drie assistent-trainers. Daar moet snel een vierde assistent-trainer bijkomen.

Dinsdag kwam in het nieuws dat - nadat er maandag crisisoverleg had plaatsgevonden in Amsterdam - er een extra assistent-trainer bij moet komen. Wie zouden de opties kunnen zijn? Ajax Showtime zet er een aantal op een rij, al zouden er uiteraard nog meer opties kunnen zijn.

Henk ten Cate

Een aantal jaar geleden hielp Dick Advocaat voormalig hoofdtrainer Giovanni van Bronckhorst bij Feyenoord. Zo'n zelfde soort rol zou weggelegd kunnen zijn voor Henk ten Cate. De voetbaltrainer was in het verleden al werkzaam bij Ajax, heeft heel wat ervaring en kan gezien worden als de 'mentor' van Schreuder. In het verleden was Schreuder namelijk speler van NAC Breda toen Ten Cate daar hoofdtrainer was.

Fred Grim

Fred Grim kent Ajax als geen ander en is zodoende ook een optie voor de rol van assistent bij de Amsterdamse club. De vraag is wel: wil Grim, die de laatste jaren hoofdtrainer was in de Eredivisie, nog wel assistent zijn? In het verleden was hij onder meer keeperstrainer en jeugdtrainer bij Ajax, terwijl hij in het recente verleden onder meer assistent-trainer is geweest bij het Nederlands elftal en Sparta Rotterdam.

Michel Kreek

Ajax zou de oplossing ook intern kunnen vinden. In dat geval zou het bijvoorbeeld Michel Kreek, nu assistent-trainer bij Jong Ajax, door kunnen schuiven naar het eerste elftal. Kreek kent Ajax door en door. Zo was hij in het verleden al speler, jeugdtrainer en coördinator jeugdopleiding van de Amsterdamse club.

John van 't Schip

John van 't Schip was tot voor kort bondscoach van Griekenland en daarnaast zien we de voormalig buitenspeler veel op tv als analist. In het verleden was Van 't Schip al vaker assistent-trainer bij Ajax. Die rol bekleedde hij in het seizoen 2000/2001 en later in de seizoen 2008/2009 en 2009/2010. Of er een nieuwe rol als assistent inzit, is afwachten.

Carl Hoefkens

Sinds zijn ontslag bij Club Brugge is Carl Hoefkens een 'vrij' man. De oefenmeester deed het in de competitie met Club Brugge teleurstellend, maar in de Champions League waren de resultaten uitstekend. In een groep met FC Porto, Atlético Madrid en Bayer Leverkusen eindigden de Belgen keurig als nummer twee. Hoefkens was vorig seizoen nog assistent-trainer van Alfred Schreuder bij Club Brugge, waarna Hoefkens Schreuder uiteindelijk opvolgde. Eerder sprak Schreuder zich al lovend uit over Hoefkens.

Tekst gaat verder onder deze poll

Poll: De extra assistent-trainer moet komen:
0%
0%
0%

Hennie Spijkerman

Ook Hennie Spijkerman weet hoe het is om assistent-trainer van Ajax te zijn. De inmiddels 72-jarige oefenmeester zit zonder club en zou zodoende 'makkelijk' gepolst kunnen worden. Spijkerman was tussen 2006 en 2008 en later tussen 2011 en 2017 al eerder assistent-trainer van Ajax. De manier van zijn vertrek, destijds tegelijk met Marcel Keizer en Dennis Bergkamp, zal een terugkeer mogelijk kunnen bemoeilijken. Wel is het zo dat Spijkerman in ieder geval vorig seizoen nog als klankbord van de midden- en bovenbouw van de jeugdopleiding fungeerde.

Wesley Sneijder

Dat Wesley Sneijder het trainersvak in wil duiken, is allang geen geheim meer. Vorige week gaf hij nog aan dat hij met de UEFA in gesprek zou gaan over zijn toekomst als trainer. Als analist op tv laat Sneijder zich vaak kritisch uit over Ajax, zoals eerder deze week nog het geval was. De voormalig middenvelder gaf ook aan dat hij vrijdag met Ajax-nieuws komt, al liet hij in het midden waar dat mee te maken zou kunnen hebben.

Henk Fraser

Henk Fraser moest onlangs afscheid nemen van FC Utrecht nadat hij op een training oud-Ajacied Amin Younes bij zijn keel had gegrepen. Een dure fout en dat zou een baan bij Ajax dan ook kunnen tegenhouden. Wat wel in het voordeel van Fraser spreekt is dat hij als voormalig assistent-bondscoach veel spelers van Ajax goed kent.

Edgar Davids

In navolging van Fraser zou ook Edgar Davids een optie kunnen zijn. Net als Fraser kent ook Davids veel spelers van Ajax goed. Davids was namelijk tot voor kort assistent-trainer van het Nederlands elftal en in de WK-selectie van Oranje zaten maar liefst negen spelers van Ajax.

Winston Bogarde

Of Winston Bogarde gaat buigen, kun je je afvragen, maar voor veel Ajax-fans is Bogarde mogelijk de favoriet om terug te keren bij Ajax. In de afgelopen zomer was er na twee jaar plots geen plek meer voor Bogarde in de staf. Schreuder gaf aan te kiezen vóór Kaltenbach en die keuze was niet tégen Bogarde. Laatstgenoemde gaf in november nog aan dat hij rond zijn vertrek niet had gesproken met Schreuder, terwijl algemeen directeur Edwin van der Sar had aangegeven dat hij 'te goed' was voor Jong Ajax.

Poll: Wie zie jij graag als extra assistent-trainer bij Ajax?
0%
0%
0%
0%
0%
0%
0%
0%
0%
0%

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Weet Davy Klaassen tegen FC Volendam voor het tweede duel op rij te scoren? !

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.