Ajax ziet aanknopingspunten in dopingzaak Onana

door BartVeenstra 23

Bron De Telegraaf

Ajax ziet aanknopingspunten in dopingzaak Onana

door BartVeenstra 23

Bron De Telegraaf

Laatst geüpdatet

Ajax ziet aanknopingspunten voor een lagere straf in de dopingzaak van André Onana. Bij de doelman werd in oktober 2020 het verboden middel furosemide aangetroffen in zijn lichaam en zodoende werd hij door de UEFA Appeals Body voor twaalf maanden geschorst. Ajax gaat nu in hoger beroep.

In De Telegraaf valt maandagochtend te lezen dat Ajax aanknopingspunten ziet in de beslissing van de UEFA, die in 24 pagina's werd gemotiveerd. 'Welke? Daar willen we niet op vooruitlopen', reageert men vanuit Ajax. Uit het document blijkt dat de disciplinary inspector van de UEFA adviseerde om Onana voor twintig tot 24 maanden te schorsen. De UEFA Appeals Body kwam uiteindelijk tot een straf van twaalf maanden.

In de stukken van de UEFA valt op te maken dat de Europese voetbalbond gelooft dat Onana 'abusievelijk' een strip met pilletjes van zijn zwangere vrouw en een strip pijnstillers heeft verwisseld. 'Er is geen verschil van mening over feiten, maar wel over de strafmaat', aldus Ajax-woordvoerder Miel Brinkhuis.

Categorieën voor straffen

Bij de UEFA hanteert men drie categorieën voor straffen in mate van onzorgvuldigheid. De straffen variëren van nul tot acht maanden ('lichte mate van onzorgvuldigheid'), acht tot zestien maanden ('gemiddelde mate van onzorgvuldigheid') en zestien tot 24 maanden ('belangrijke mate van onzorgvuldigheid'). Onana werd in categorie twee ingeschaald.

De inzet van advocaten Segaar, Ferrero en Trijbits is nu om het CAS te overtuigen van de lichtste mate van onzorgvuldigheid. Binnen die categorie hoopt men dan logischerwijs een zo laag mogelijke straf te krijgen voor Onana. Het risico dat de straf hoger uitvalt dan de twaalf maanden die Onana nu kreeg opgelegd, is volgens de advocaten klein.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties