Ajax wint slechte Klassieker, maar verliest centrale duo

door NielsOpdam 2810

Ajax heeft met 0-2 gewonnen op bezoek bij Feyenoord. De Amsterdammers wonnen een slechte Klassieker dankzij een eigen doelpunt van Marcos Senesi en een benutte strafschop van Dusan Tadic. Tijdens de wedstrijd verloor Ajax wel Lisandro Martínez en Jurriën Timber. Het Ajax-centrum ging geblesseerd naar de kant.

Bij Ajax begon Perr Schuurs in de basisopstelling. Hij verving Noussair Mazraoui, die ontbrak wegens een blessure. Door de basisplaats van Schuurs verhuisde Timber naar de rechtsbackpositie. In de openingsfase creëerden beide ploegen nauwelijks kansen. Na negen minuten kreeg Ajax de eerste mogelijkheid. Na een snelle omschakeling kreeg Antony de bal voor zijn voeten. Hij speelde hem naar Tadic, die hem richting Steven Berghuis speelde. De nummer tien van Ajax schoot de bal echter hoog over.

Na zestien minuten lag Martínez ineens op de grond. Hij had last van zijn hamstring en werd verzorgd. De Argentijn kon niet verder en werd vervangen door zijn landgenoot, Nicolás Tagliafico. Ajax en Feyenoord creëerden bijna niets, maar rond het halfuur kwam de bal bij Antony terecht. De Braziliaan probeerde de bal in de linkerbovenhoek te krullen, maar hij zag zijn inzet ruim overgaan.

Ook Feyenoord kreeg een mogelijkheid in de eerste helft. Na een gevaarlijke steekpass op Guus Til kwam Remko Pasveer uit. De Ajax-doelman bracht zichzelf bij het uitverdedigen onnodig in de problemen, maar uiteindelijk liep het goed af voor de Amsterdamse ploeg. Vlak voor rust, na 44 minuten, kwam Ajax op voorsprong in De Kuip. Na een goede steekpass van Berghuis gaf Tadic de bal voor richting Sébastien Haller. Vervolgens tikte Senesi de bal in zijn eigen doel.

Daardoor ging Ajax met een 0-1 voorsprong de rust in tegen Feyenoord. Na een eerste helft waarin er meer kaarten werden gegeven dan dat er kansen werden gecreëerd. In de tweede helft kwam Reiss Nelson in de ploeg bij Feyenoord. Hij verving Luis Sinisterra in de ploeg van Arne Slot. De Feyenoord-invaller kreeg gelijk een kans, maar schoot de bal over. Na zestig minuten wisselde Erik ten Hag ook. Berghuis ging naar de kant en werd vervangen door Davy Klaassen.

Na 73 minuten moest Timber geblesseerd naar de kant. De Ajax-verdediger werd vervangen door Devyne Rensch. In de 79e minuut kregen de Amsterdammers een penalty. Nelson maakte een overtreding op Rensch en scheidsrechter Dennis Higler vond dat een strafschop. Ajax-captain Tadic schoot de bal binnen en bracht de marge op twee. Daarna gebeurde er niks meer en dus wint Ajax met 0-2 op bezoek bij Feyenoord. Hierdoor is het gat tussen beide ploegen weer drie punten in het voordeel van Ajax. Aanstaande woensdag speelt de ploeg van Ten Hag nog een thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard. Daarna is het tijd voor de winterstop.