Ajax werkt toe naar start seizoen: hoe ziet de voorbereiding eruit?

door Bart Veenstra 77

Bron Ajax Showtime

Ajax werkt toe naar start seizoen: hoe ziet de voorbereiding eruit?

door Bart Veenstra 77

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax is een kleine twee weken geleden aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen begonnen. De Amsterdamse club eindigde het vorige seizoen als nummer vijf in de Eredivisie en dat leverde mooi nieuws op: Ajax kan na een teleurstellend seizoen alsnog in de Europa League uitkomen. Het betekent wel dat de voorbereiding voor Ajax vroeg is begonnen, omdat de club al snel uitkomt in de Europese voorrondes. Hoe ziet de voorbereiding er nu uit? Ajax Showtime zet het op een rij.

NB: Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op 2 juli.

Bestel het nieuwe Ajax-uitshirt in de Ajaxshop!

Met een compleet nieuwe staf is Ajax zo'n twee weken geleden begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De nieuwe trainer van de Amsterdammers is Francesco Farioli, terwijl de staf verder bestaat uit Daniele Cavalletto (assistent), Felipe Sánchez Mateos (assistent), Dave Vos (assistent), Alessandro Schoenmaker (performance-trainer), Callum Walsh (fitness coach) en Osman Kul (video-analist).

De voorbereiding bij Ajax werd begonnen zonder de internationals. Meerdere spelers werkten en werken in juni en juli nog interlands af. Sommige spelers hebben zich alweer gemeld op Sportpark de Toekomst: Anton Gaaei, Sivert Mannsverk, Benjamin Tahirović, Kristian Hlynsson en Christian Rasmussen trainen inmiddels bijna een week mee met Ajax.


Voor andere spelers geldt dat zij nog vakantie hebben of dat zij nog meedoen aan een eindtoernooi. Zo hebben Borna Sosa en Josip Šutalo nu vakantie, nadat zij met Kroatië werden uitgeschakeld op het EK. Brian Brobbey, Steven Bergwijn (beiden Nederland) en Ahmetcan Kaplan (Turkije) zijn nog actief op het EK. Verder is Gerónimo Rulli met Argentinië aanwezig op de Copa America.

Zodoende werkt Farioli met een ietwat uitgedunde A-selectie toe richting de eerste oefenwedstrijden van Ajax, waarna uiteindelijk op donderdag 25 juli de eerste grote test wacht. Dan speelt Ajax namelijk de heenwedstrijd van de tweede voorronde van de Europa League tegen het Servische FK Vojvodina. Hoe bereidt Ajax zich voor op die belangrijke Europa League-kwalificatiewedstrijden?

Ajax speelt volop oefenduels in komende periode

Ajax traint sinds de start van de voorbereiding op Sportpark de Toekomst. Op die locatie speelt het komende vrijdag (14.00 uur) ook een besloten oefenduel met PEC Zwolle. Dit duel - dat niet toegankelijk is voor publiek - is wel live te zien bij Ziggo Sport.

Vervolgens gaat Ajax het land in voor enkele oefenwedstrijden. De club komt daarmee zijn belofte na, want eerder liet Menno Geelen - de interim algemeen directeur - weten dat Ajax oefenduels in de regio voor publiek zou spelen. Op dinsdag 9 juli speelt Ajax om 18.30 uur een oefenwedstrijd tegen het Belgische Sint-Truidense VV. Dit duel wordt gespeeld op het sportcomplex van OWIUS in Oldebroek.

Enkele dagen later speelt Ajax tegen het Schotse Rangers FC. Op zaterdag 13 juli, om 16.00 uur, wordt er gespeeld op het complex van WHC in Wezep. Voor de supporters die er niet bij kunnen zijn: niet getreurd, de wedstrijden worden namelijk live uitgezonden door Ziggo Sport.

Trainingskamp mét oefenwedstrijden voor Ajax

Van maandag 15 juli tot en met vrijdag 19 juli gaat Ajax op trainingskamp naar de Wageningse Berg. De Amsterdamse club kiest er dit jaar voor om niet naar het buitenland te gaan, maar in Nederland te blijven. Geelen liet al weten dat er tijdens dit trainingskamp ook een open training zal plaatsvinden. Op welke dag dit is, is nog niet duidelijk.

Ajax gaat ook twee oefenduels spelen tijdens het trainingskamp. Op donderdag 18 juli (18.30 uur) speelt de club een oefenduel met Al-Wasl FC. De wedstrijd tegen de club uit Dubai wordt voornamelijk afgewerkt door spelers van Jong Ajax. Het duel wordt gespeeld op het complex van TEC Tiel en is toegankelijk voor publiek.

Een dag later, op vrijdag 19 juli, oefent Ajax achter gesloten deuren tegen het Griekse Olympiakos. De wedstrijd tegen de winnaar van de Conference League begint om 15.00 uur. Ajax laat niet weten waar deze wedstrijd gespeeld wordt. Wel meldt de club dat deze wedstrijd live te zien zal zijn op Ziggo Sport. Voor mensen die geen Ziggo-klant zijn, is er ook goed nieuws. Zij kunnen de oefenwedstrijden van Ajax kijken via Ziggo Sport Free. Meld je daarvoor nu al aan op www.ziggo.nl/uefa.

Complete oefenschema van Ajax

05-07, 14.00 uur: Ajax - PEC Zwolle (besloten op Sportpark de Toekomst)
09-07, 18.30 uur: Ajax - STVV (openbaar bij OWIOS in Oldebroek)
13-07, 16.00 uur: Ajax - Rangers FC (openbaar bij WHC in Wezep)
18-07, 18.30 uur: Ajax - Al Wasl-FC (openbaar bij TEC in Tiel)
19-07, 15.00 uur: Ajax - Olympiakos (besloten, locatie onbekend)

Alle wedstrijden zijn live te zien bij Ziggo Sport.

Bart Veenstra (X: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Zet nu in op de EK-wedstrijden! Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.