Ajax Vrouwen zetten historische prestatie neer en bereiken kwartfinale Champions League

door Jesse ter Haar 602

Bron AS

Ajax Vrouwen zetten historische prestatie neer en bereiken kwartfinale Champions League

door Jesse ter Haar 602

Bron AS

Laatst geüpdatet

De Ajax Vrouwen hebben dinsdagavond de kwartfinale van de Champions League bereikt. AS Roma werd met 2-1 geklopt, waardoor een historische prestatie werd neergezet. Ajax is vanaf heden de eerste Nederlandse club waarvan een vrouwenteam de knock out-fase van het toernooi heeft bereikt.

De Ajax Vrouwen stonden voorafgaand aan het duel al op de tweede plek in de poule. Zodoende wist men dat een zege hoe dan ook voldoende was om de volgende ronde te bereiken. In de openingsfase echter, had Ajax het moeilijk. AS Roma was de dominante ploeg en bezorgde de Amsterdammers de nodige problemen. Na ruim een halfuur kwamen de Italianen via Elisa Bartoli dan ook op voorsprong. De ploeg van trainer Suzanne Bakker leek met een achterstand de rust in te gaan, maar tegen de verhoudingen in kwam het in de 45ste minuut op gelijke hoogte. Tiny Hoekstra schoot de bal laag in het doel.

In de tweede helft moest de jacht naar meer worden ingezet, maar lang leek het geen succes te gaan opleveren. Zo’n vijf minuten voor tijd kreeg Sherida Spitse echter een hoekschop te nemen en die standaardsituatie werd cruciaal. De aanvoerder van Ajax nam de corner en zag de bal via een verdediger van AS Roma in het doel belanden. In de absolute slotfase wist AS Roma niets meer aan de achterstand te doen, waardoor de Amsterdammers niet afhankelijk waren van het resultaat bij Bayern München – Paris Saint Germain en als eerste Nederlandse club de knock out-fase van de Women’s Champions League bereikten.

Het resultaat op het andere veld zorgde er nog wel voor dat Ajax als groepshoofd eindigde. De Duitser en Fransen kwamen niet verder dan een 2-2 gelijkspel, waardoor de club uit Amsterdam op onderling resultaat boven Bayern München eindigde. De loting voor de kwartfinale moet nog worden verricht. Ajax is in de pot 1 geplaatst, waardoor de club het opneemt tegen een club uit pot 2. SL Benfica, SK Brann, BK Häcken en Paris Saint-Germain behoren tot die clubs, al kan Ajax de club uit Parijs niet tegenkomen omdat zij al tegen elkaar speelden in de groepsfase.

Opstelling Ajax Vrouwen:

Van Eijk; Keijzer, Spitse, De Sanders, Weerden; Noordam, Van Gool, Yohannes; Grant, Leuchter, T. Hoekstra.

Wissels Ajax Vrouwen:

Nienhuis, Van der Wal, Van de Velde, I. Hoekstra, Noordman, Jansen, Sabajo, Keukelaar, De Klonia, Kardinaal, Tolhoek.

Opstelling AS Roma:

Ceasar; Di Guglielmo, Linari, Minami, Bartoli; Feiersinger, Kumagai, Giugliano; Haavi, Viens, Giancinti.

Wissels AS Roma:

Korpela, Öhrström, Valdezate, Ciccotti, Glionna, Greggi, Tomaselli, Testa, Kramzar, Pellegrino Cimo.

Doelpunten:

0-1 Elisa Bartoli (32')
1-1 Tiny Hoekstra (45')
2-1 Sherida Spitse (84')

Bijzonderheden:

- Bij een zege plaatsen de Ajax Vrouwen zich sowieso voor de kwartfinale van de Champions League. Bij een gelijkspel moet men hopen dat Bayern München niet wint van Paris Saint-Germain. Bij een nederlaag is het Champions League-avontuur sowieso voorbij.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.