Ajax verliest strijd om Johan Cruijff Schaal van PSV na spektakelstuk

door Brent Tomassen 7421

Ajax heeft na een waar spektakelstuk het duel om de Johan Cruijff Schaal met 3-5 verloren van PSV. In een spannende wedstrijd die lang in evenwicht bleef, wist de ploeg van Ruud van Nistelrooy uiteindelijk aan het langste eind te trekken.

Ajax begon een stuk feller aan de wedstrijd dan PSV, maar kwam in de openingsfase niet verder dan een schot van Antony, dat net voorlangs ging. Na een kwartier was het wel raak voor de Amsterdammers. Bergwijn kreeg de bal op links van Owen Wijndal, dribbelde naar binnen en schoot prachtig raak in de verre hoek.

De landskampioen controleerde de wedstrijd, maar wist het overwicht moeilijk om te zetten in kansen. Na een klein half uur spelen veroverde de ploeg van Alfred Schreuder de bal op de helft van de tegenstander en wist het goed door de Eindhovense verdediging te combineren. De uiteindelijke poging van Kenneth Taylor mistte echter kracht.

Na 35 minuten kantelde de wedstrijd opeens volledig. Cody Gakpo werd niet kort genoeg gedekt door Devyne Rensch en eerstgenoemde legde de bal op het hoofd van Guus Til: 1-1. Dat leek de ruststand te worden, maar in de blessuretijd van de eerste helft kreeg Gakpo opnieuw de kans om Til te bereiken met een voorzet. Jay Gorter timede volledig verkeerd, waardoor de middenvelder van PSV kon profiteren. Zo ging PSV met een 1-2 voorsprong de rust in.

Spektakel

De tweede helft was nauwelijks vijf minuten oud en Ajax kwam met de schrik vrij. Wijndal leek na de doorgebroken Johan Bakayoko neer te halen een rode kaart te gaan krijgen op advies van de videoscheidsrechter, maar scheidsrechter Higler zag in een eerder stadium een handsbal van de PSV-aanvaller. Een paar minuten later zorgde dezelfde Wijndal voor zijn tweede assist nadat een teruggetrokken bal tot doelpunt verwerkt werd door Antony: 2-2.

Hierna volgde een doldwaas half uur waarbij PSV twee keer profiteerde van fouten in de Ajax-defensie. Gakpo profiteerde van opnieuw een fout van Gorter na een schot van Armando Obispo. En paar minuten later verschalkte Til met een van richting veranderd schot de goalie: 2-4. Kudus deed iets terug met een prachtige dropkick, waarna debutant Calvin Bassey op aangeven van de VAR de rode kaart kreeg na een harde tackle. In blessuretijd wist Xavi Simons te profiteren van het numerieke voordeel. Zodoende won PSV voor de dertiende keer de Johan Cruijff Schaal.

Opstelling Ajax

Gorter; Rensch, Timber (73' Klaassen), Blind, Wijndal (62' Bassey); Álvarez, Taylor (85' Schuurs), Berghuis (62' Mohammed Kudus); Antony (73' Brobbey), Tadić, Bergwijn.

Wissels Ajax

Pasveer, Schuurs, Klaassen, Brobbey, Klaiber, Kudus, Baas, Regeer, Fitz-Jim, Daramy, Bassey, Conceição.

Opstelling PSV

Benitez; Hoever (62' Ramalho), Teze, Obispo, Max; Sangaré, Veerman, Til (73' Gutiérrez); Bakayoko (62' Saibari), De Jong (89' Ledezma), Gakpo (73' Simons).

Wissels PSV

Drommel, Waterman, Ramalho, Simons, Van Ginkel, Gutiérrez, Luckassen, Saibari, Mwene, Sávio, Oppegård, Ledezma.

3-5 Xavi Simons (90+1')

78' rode kaart Calvin Bassey