Ajax uitgeschakeld in Conference League na kansloze avond in Birmingham

door Jon van Dam 8731

Ajax is donderdagavond uitgeschakeld in de Conference League na een kansloze nederlaag op bezoek bij Aston Villa. De ploeg van John van ’t Schip verloor met 4-0 op Villa Park. Sivert Mannsverk pakte tot overmaat van ramp ook nog een rode kaart in de tweede helft.

De openingsfase van Aston Villa – Ajax begon redelijk rustig. Beide ploegen tasten wat af en het duurde een kwartier voordat de eerste kans zich voordeed. Een ingedraaide vrije trap van Leon Bailey werd bijna binnengegleden door Alex Moreno.Enkele minuten later kreeg Ollie Watkins een gele kaart na doorgaan op Diant Ramaj. De topscorer van Aston Villa leek even aangeslagen, maar ging voorlopig wel verder met de wedstrijd.

In de 22e minuut legde Moussa Diaby de bal vanaf de rechterkant terug op collega Bailey. De Jamaicaan probeerde de bal met zijn linker in de verre hoek te krullen, maar schoot naast. Drie minuten later verloor Ramaj de bal knullig aan Diaby. De Fransman leek de bal te kunnen binnenschieten, maar de Duitse keeper zette razendsnel zijn voet tegen de bal. Uit de daaropvolgende corner van Douglas Luiz kopte Watkins de bal knap in de verre hoek: 1-0.

Na 33 minuten moest doelpuntenmaker Watkins zich dan toch laten vervangen. Hij werd vervangen door de Colombiaanse spits Jhon Duran. Kort voor rust kreeg ook Ajax te maken met blessureleed. Ahmetcan Kaplan voelde aan de hamstring en moest worden gewisseld. Ajax zette het gelijk om en bracht aanvaller Chuba Akpom binnen de lijnen. Net voor rust kreeg de uitploeg een goede kans. Goed doorgaan van Akpom op de achterlijn leverde een kans op voor Brobbey. De spits moest het ineens doen, waardoor het schot richting en kracht mistte.

Zo'n tien minuten na rust kreeg Aston Villa een grote kans. Duran veroverde de bal van Josip Šutalo door de Kroaat even in zijn nek te grijpen en kon door richting het doel van Ajax. De Colombiaan miste vervolgens oog in oog met Ramaj. In de 60eminuut verdubbelde Aston Villa de voorsprong. Mannsverk leed balverlies op het middenveld en binnen no time stond Bailey voor Jorrel Hato. Na een handige schaar kon de Jamaicaan met rechts uithalen: 2-0.

Avond werd alsmaar pijnlijker voor Ajax

De tweede Engelse treffer maakte zo goed als een einde aan alle overgebleven Amsterdamse aspiraties. Nadat Ajax in de 66eminuut een rode kaart kreeg, leek de wedstrijd helemaal voorbij. Mannsverk pakte zijn tweede gele kaart en moest inrukken.In de 75e minuut scoorde invaller Duran de 3-0 voor Aston Villa. De spits schoot de bal keihard via de lat in het Amsterdamse doel. Goallijntechnologie gaf het doelpunt uiteindelijk aan de thuisploeg.

De avond verliep al desastreus voor de Amsterdammers, maar het verschil in doelpunten werd nog groter. Diaby werd vrijgespeeld aan de rechterkant en sneed naar binnen. De Fransman rondde keurig af in de korte hoek: 4-0. Scheidsrechter Orel Grinfeld besloot geen blessuretijd toe te voegen waardoor het Europese avontuur van Ajax erop zat.