Ajax speelt dramatische tweede helft en gaat hard onderuit in Enschede

door Brent Tomassen 6528

Ajax heeft een dramatisch seizoen slecht afgesloten op bezoek bij FC Twente. Na een doelpunt van Dusan Tadic voor rust, kwam Ajax slecht uit de kleedkamer en incasseerde het in de tweede helft driemaal een tegengoal. Door de 1-2 overwinning van PSV bij AZ eindigt Ajax als derde en moet het zich volgend seizoen opmaken voor de play-offs van de Europa League.

Ajax begon slecht aan de wedstrijd en al binnen een minuut kreeg FC Twente de eerste kans in de schoot geworpen. Manfred Ugalde ontfutselde Edson Álvarez de bal en kon door richting Gerónimo Rulli. De Argentijnse doelman bracht redding, waarna scheidsrechter Allard Lindhout alsnog floot voor een overtreding van de Twente-spits.

Hierna was Ajax twintig minuten lang niet opgewassen tegen de hoge druk van FC Twente en met name Rulli leverde een aantal ballen heel makkelijk in. Na achttien minuten kon Ugalde vrij uithalen in het strafschopgebied, maar de aanvaller raakte de lat.

Na 25 minuten kwam Ajax beter in de wedstrijd en dat leverde een kopkansje op voor Brian Brobbey. Vanuit een moeilijke positie kopte de spits de bal over. Vijf minuten later kon Ajax wel juichen. Kenneth Taylor speelde Brobbey in, waarna de spits kon draaien en Tadic bereikte. De aanvoerder bleef ijzig kalm en stifte de bal koelbloedig over Unnerstall in het doel: 0-1.

Hierna kreeg Ajax de wedstrijd steeds meer in handen en mochten Taylor en Brobbey vrij uithalen. Beide spelers raakten de bal echter verkeerd, waardoor de bal ruim naast ging. Ajax ging rusten met een 0-1 voorsprong.

Na rust kon het dramatischer starten voor Ajax. Taylor leverde de bal na de aftrap meteen in, waarna Álvarez zich liet aftroeven en Ugalde na twintig tellen de gelijkmaker achter Rulli kon knikken. Vijf minuten later was de malaise compleet. Een vrije trap werd door Julio Pleguezuelo, wederom helemaal vrijstaand, binnengekopt: 2-1.

Ajax wisselde door en bracht onder meer Steven Berghuis en Lorenzo Lucca. De Italiaan mocht meteen een poging wagen op de gelijkmaker, maar zijn schot was matig en belandde in het zijnet. Even later was het aan de andere kant wel raak. Vaclav Cerby dribbelde naar binnen, werd niet goed aangepakt, en ramde de bal in de bovenhoek: 3-1.

Hierna was er nog opwinding over een mogelijke rode kaart voor Berghuis, waar Lindhout geel besloot te geven. Lucca kon nog alleen op doelman Lars Unnerstall af, maar kreeg de bal in twee instanties niet langs de Duitser. Zodoende sluit Ajax het rampseizoen dramatisch af.

Opstelling FC Twente:

Unnerstall; Brenet, Pröpper, Pleguezuelo (71' Hilgers), Smal; Sadilek, Vlap (71' Steijn), Zerrouki, Cerny (90+1' Salah-Eddine), Ugalde (71' Van Wolfswinkel), Misidjan (90+1' Brama).

Wissels FC Twente:

El Maach, Tyton, Hilgers, Sampsted, Rots, Salah-Eddine, Kjølø, Brama, Steijn, Van Wolfswinkel, Cleonise.

Rulli; Rensch, Timber (86' Bassey), Hato, Wijndal (72' ; Álvarez, Bergwijn, Taylor; Kudus, Brobbey (46' Klaassen), Tadic.

Stekelenburg, Pasveer, Bassey, Klaassen, Lucca, Sánchez, Grillitsch, Berghuis, Baas, Rasmussen, Godts, Vos.

0-1 Dusan Tadic (31')
1-1 Manfred Ugalde (46')
2-1 Julio Pleguezuelo (51')
3-1 Vaclav Cerny (75')

- Ajax weet na deze wedstrijd in welk Europees toernooi de club volgend seizoen zal uitkomen. Lees alle scenario's voor Ajax tijdens de laatste speelronde in de Eredivisie hier!
- Anass Salah-Eddine wordt dit seizoen door Ajax verhuurd aan FC Twente, maar in de voorbereiding op het volgende seizoen gaat de huurling voor zijn kans in Amsterdam. Lees het volledige interview met Salah-Eddine hier!
- Ajax kan volgend seizoen op financieel gebied een flinke stap achteruit zetten wat betreft de premies die de club ontvangt op basis van zijn deelname aan Europees voetbal. Hoe groot de verschillen tussen de Europese toernooien voor Ajax op financieel gebied zijn, lees je hier!

Denk jij dat Ajax de Eredivisie alsnog eindigt als nummer twee?

Ajax speelt voor het eerst sinds de jaren tachtig in een wit uittenue! Bestel nu het nieuwe uitshirt voor het seizoen 2023/24!