Wat zijn de scenario's voor Ajax tijdens laatste speelronde Eredivisie?

door Bart Veenstra 125

Bron Ajax Showtime

Wat zijn de scenario's voor Ajax tijdens laatste speelronde Eredivisie?

door Bart Veenstra 125

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax weet zondag in welk Europees toernooi de club volgend seizoen zal uitkomen. De Amsterdammers maken nog altijd kans op een ticket voor de derde voorronde van de Champions League, al is er ook nog een kans dat Ajax het moet doen met een ticket voor de derde voorronde van de Conference League. De derde plaats, die Ajax nu in handen heeft, geeft recht op een ticket voor de play-offs voor de Europa League.

Richting afgelopen zondag zullen weinig mensen binnen Ajax er nog rekening mee hebben gehouden dat Ajax op de slotdag van de Eredivisie alsnog een ticket voor de derde voorronde van de Champions League zou kunnen bemachtigen. Met nog twee duels te gaan had nummer twee PSV een voorsprong van vijf punten op Ajax. Een overwinning op middenmoter sc Heerenveen was voor de Eindhovenaren genoeg geweest, maar in het eigen Philips Stadion kwam men - nadat het zelfs met 1-3 achterstond - niet verder dan een 3-3 gelijkspel.

Zodoende zijn er voor Ajax nog kansen om alsnog te mogen dromen van Champions League-voetbal in het komende seizoen. Tegelijkertijd weet men in Amsterdam dat deelname aan de Conference League ook een mogelijkheid is. Het kan alle kanten op en richting het komende weekend volgen hieronder de mogelijke scenario's op een rij.

Ajax in de derde voorronde van de Champions League

Ajax heeft nog altijd kans om een ticket te veroveren voor de derde voorronde van de Champions League. Daarvoor moeten de Amsterdammers zelf zien te winnen bij FC Twente en daarnaast moet AZ zien te winnen van PSV. In dat geval eindigen Ajax en PSV beide op 72 punten en gaat men kijken naar het doelsaldo. Het doelsaldo van Ajax (+50) is beter dan dat van PSV (+48) en zal dat logischerwijs ook blijven als Ajax wint en PSV verliest.

Ajax in de play-offs van de Europa League

Een derde plaats voor Ajax zou betekenen dat het komend seizoen uitkomt in de play-offs van de Europa League. Hiervoor moet het AZ zien voor te blijven. Bij een zege is Ajax sowieso verzekerd van een plek in de play-offs van de Europa League, terwijl een gelijkspel ook voldoende moet zijn. Bij een gelijkspel van Ajax en een zege van AZ op PSV eindigen zowel Ajax als AZ op 70 punten. Het doelsaldo van Ajax (+50) is beduidend beter dan dat van AZ (+34). Het lijkt uitgesloten dat AZ Ajax nog op doelsaldo voorbij weet te gaan. Mocht Ajax verliezen van FC Twente, dan moet het hopen dat AZ niet wint van PSV.

Ajax in de derde voorronde van de Conference League

Aansluitend op de laatste zin uit de vorige alinea is het ook een scenario dat Ajax verliest van FC Twente en AZ wint van PSV. In dat geval eindigt Ajax op 69 punten en AZ op 70 punten, waardoor Ajax als vierde eindigt in de Eredivisie. Die vierde plek geeft recht op een ticket in de derde voorronde van de Conference League.

Programma zondag Eredivisie plek 2 t/m 4

14.30 uur | FC Twente - Ajax
14.30 uur | AZ - PSV

Stand Eredivisie top vier

Gespeeld Punten Doelsaldo
1. Feyenoord 33  82 81 - 29 (52)
2. PSV 33 72 87 - 39 (48)
3. Ajax 33 69 85 - 35 (50)
4. AZ 33 67 67 - 33 (34)

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.