Ajax pakt in de slotfase een punt op bezoek bij AZ

door NielsOpdam 4916

Ajax heeft zondagmiddag met 2-2 gelijkgespeeld op bezoek bij AZ. De Amsterdammers kwamen op voorsprong, maar gaven die voorsprong in de tweede helft weer weg. Uiteindelijk kopte Edson Álvarez in de slotfase de gelijkmaker binnen. Om 16.45 uur speelt titelconcurrent PSV een uitwedstrijd tegen Feyenoord. Als de Eindhovenaren winnen, verkleinen zij het gat met Ajax tot twee punten. Bij een gelijkspel blijft de voorsprong van Ajax vier punten en bij een nederlaag van PSV is het gat vijf punten.

Ajax begon tegen AZ opnieuw met twee spitsen, want Sébastien Haller en Brian Brobbey stonden allebei opgesteld. Verder was Devyne Rensch de rechtsachter en keerde Álvarez terug op de zespositie. Ajax-trainer Erik ten Hag koos voor Dusan Tadić op de tienpositie, achter Haller en Brobbey.

De Amsterdammers begonnen goed in het AFAS Stadion. Binnen vijf minuten kreeg Ajax ook een goede kans via Brobbey. De Ajax-spits kreeg de bal van Tadić en liep richting de goal van AZ. Uiteindelijk schoot hij voorlangs en werd er ook gevlagd voor buitenspel. Even later kreeg Nicolás Tagliafico een kopkans na een corner van Tadić, maar de Argentijn kopte naast.

Na tien minuten kreeg AZ de eerste kans van het duel. Jesper Karlsson schoot van buiten het zestienmetergebied ruim naast. Even later schoot hij nog een keer, maar die poging eindigde in de handen van Maarten Stekelenburg. Uiteindelijk kwam Ajax vlak voor rust op een 0-1 voorsprong dankzij Brobbey. Kenneth Taylor stuurde de spits weg en Brobbey wipte de bal over AZ-keeper Peter Vindahl Jensen.

Ajax ging kort daarna met een 0-1 voorsprong de rust in op bezoek bij AZ. Kort na rust gaf Tadić de bal mee aan Brobbey. De spits leek de bal kwijt te raken, maar kreeg hem uiteindelijk weer voor zijn voeten. Brobbey schoot nog op de goal, maar zijn inzet ging tegen Vindahl Jensen aan. Rond het uur kwam AZ op 1-1 via Vangelis Pavlidis. Na balverlies van Haller kon Owen Wijndal de bal voorgeven, waarna de Griek kon binnenkoppen.

Na 66 minuten wisselde Ten Hag twee keer. Hij bracht Steven Berghuis voor Taylor en Noussair Mazraoui voor Rensch. Vier minuten later moest Brobbey noodgedwongen gewisseld worden. Hij bleef geblesseerd op de grond liggen en werd vervangen door Mohamed Daramy. Een kwartier voor tijd kwam AZ op voorsprong via Håkon Evjen. De aanvaller kon vrij binnentikken bij de tweede paal. Twee minuten later kreeg Ajax een goede kans op de gelijkmaker. Berghuis slingerde de bal voor, maar de inzet van Haller ging van dichtbij over.

In de slotfase bracht Ten Hag Mohammed Kudus voor Daley Blind. Uiteindelijk kwam de gelijkmaker nog via Álvarez. De Mexicaan kopte in de 86e minuut binnen vanuit een hoekschop. In de minuten daarna zetten de Amsterdammers nog druk op de goal van AZ. Er werd zelfs nog een bal van de lijn gehaald, maar uiteindelijk speelt Ajax met 2-2 gelijk op bezoek bij AZ.

FT | AZ - Ajax (2-2)