Ajax overleeft bizarre slotfase en wint in Volendam voor het eerst in vijf wedstrijden

door BadembaBarrie 4887

Ajax heeft op bezoek bij FC Volendam voor het eerst in vijf wedstrijden weer gewonnen. De Amsterdammers stonden na 64 minuten met 0-3 voor en leken het duel in alles beslist te hebben. Een blunder van Remko Pasveer leidde de 1-3 en daarmee een slotfase waarin Ajax het nog enorm lastig kreeg in. Volendam scoorde nog 2-3 en drukte vol voor door de gelijkmaker, maar uiteindelijk bepaalde een doelpunt van Davy Klaassen diep in blessure tijd de eindstand op 2-4.

Alfred Schreuder hoopte dat, door Daley Blind en Calvin Bassey van positie te laten veranderen, het in Volendam beter zou gaan in de eerste fase van de opbouw, zo liet hij vooraf blijken. De trainer had gezien dat Ajax niet goed genoeg omging met ploegen die hoog druk zetten. Toch wist Volendam door precies dat te doen binnen de eerste vijf minuten al twee keer voor dreiging te zorgen.

Na een halve minuut kwam Robert Mühren al door over de linkerflank, waarna hij uit een lastige hoek trachtte Remko Paveer te passeren. De ervaren goalie lag van die poging echter niet wakker en wist de bal met zijn knie uit het doel te houden. Enkele minuten later kwam Brian Plat door over de andere flank en gaf hij een voorzet die verraderlijk in de Amsterdamse zestien bleef hangen. Uiteindelijk liep het zonder al te veel problemen af voor Ajax.

De Amsterdammers rechtten de rug daarna enigszins en meldden zich nadrukkelijker op de helft van de thuisploeg. De dreiging ontstond voornamelijk uit voorzetten op spits Mohammed Kudus. De eerste twee, van Calvin Bassey en Steven Berghuis waren nog laag. Basseys voorzet vanaf de linkerflank was het meest dreigend en Kudus leek de bal voor het intikken te hebben, maar maaide over het leerwerk heen. Bovendien bleek hij een halve meter buitenspel te staan. Op de voorzet van Berghuis had Kudus wel antwoord, maar hij vond vrijwel direct een Volendamse voet.

Ajax zou echter niet heel lang meer hoeven wachten op de voorsprong. Berghuis dribbelde langs Oscar Buur en wilde ook Plat in de zestien passeren. Laatstgenoemde gleed de bal met zijn hand echter voor de voeten van de Ajacied weg en liet Allard Lindhout zo geen andere keuze dan naar de stip te wijzen. Die kans was aan Dusan Tadic wel besteed die de bal beheerst in de linkerhoek schoot terwijl hij landgenoot Filip Stankovic de andere kant op zag duiken.

Met name Kudus kreeg in het vervolg goede kansen om Ajax’ voorsprong te verdubbelen. Uit een feilloze voorzet van Tadic wist hij bijvoorbeeld niet lekker genoeg te koppen en toen hij de bal enkele minuten later over de grond kreeg aangespeeld van zijn aanvoerder, wist hij het leerwerk in twee instanties ook niet in het doel te werken. Steven Bergwijn had het vizier eveneens nog niet op scherp staan, want nadat Kudus de Amsterdamse aanval met knappe controle in de kleine ruimte in leven had gehouden, kon Devyne Rensch terugleggen op de nummer tien van dienst. Diens schot vanuit de zestien was echter te wild en vloog over.

Ondanks de nodige kansen was het niet zo dat Ajax het duel volledig in handen had. Volendam koos zijn momenten, maar als het er dan uitkwam, was het ook direct gevaarlijk. Met name op Gaetano Oristanio kregen de Amsterdammers maar weinig grip. Zo kwam de huurling van Internazionale in gevaarlijke positie aan de bal nadat Stankovic een Volendamse doeltrap sneller had genomen dan dat Ajax de verdediging weer op orde had. Oristanio’s schot liet vervolgens echter te wensen over en Pasveer hoefde niet in actie te komen. Dat moest even later wel tweemaal, eerst op een kopbal van Oristanio van dichtbij die tot zijn eigen frustratie recht op de doelman afging. Na 37 minuten had hij, op een voorzet van Derry Murkin iets spectaculairs in gedachten en ging hij voor de omhaal. Ook hier had Pasveer zijn antwoord echter op paraat.

Uiteindelijk zou Ajax de kleedkamer met een 0-2 voorsprong opzoeken. Steven Berghuis had vanaf rechts een bal in huis die veel weg had van de ballen die Hakim Ziyech in zijn laatste seizoen in Amsterdamse dienst regelmatig op Quincy Promes gaf. Voor Berghuis was Calvin Bassey het eindstation en de verdediger kon de bal bij de tweede paal volledig vrij achter Stankovic koppen, die niet helemaal lekker opgesteld stond.

De tweede helft begon qua kansenverloop hetzelfde als de eerste. Het eerste gevaar kwam weer van de thuisploeg dat zich aan de hand van oud-Ajacied Carel Eiting tot een kans Ibrahim El Kadiri voetbalde. De linksbuiten krulde de bal vanuit de zestien echter over de lat.

Daarmee was het wat betreft kansen van de thuisploeg ook wel gedaan, want in het vervolg was het Ajax dat de dienst uitmaakte aan De Dijk. Aan de hand van met name Berghuis ging de ploeg van Schreuder geduldig op zoek naar de 0-3 en daarmee de beslissing in de wedstrijd. Berghuis was zelf ongelukkig in de afronding. Stankovic stond regelmatig in de weg en die ene keer dat de poging van Ajax’ spelmaker hem wel te machtig was, ketste de bal tegen de paal.

Toch zou de 0-3 niet lang op zich laten wachten. Schreuder bracht Brian Brobbey en Davy Klaassen voor Kudus en Tadic en de wissel van eerstgenoemde betaalde zich binnen drie minuten uit. Jurriën Timber werd ingespeeld door Berghuis en ging met de bal aan de voet op avontuur. Hij stak Brobbey weg in de zestien en de spits had aan de lastige hoek geen boodschap en ramde de bal in het dak van het doel. Zo leek het duel beslist.

Dat leek ook Schreuder te denken die Florian Grillitsch en Francisco Conceição bracht voor Rensch en Bergwijn. Kort na hun entree was het echter een Volendamse invaller die de spanning terug leek te brengen in de wedstrijd. Lequincio Zeefuik kon na een fout van Brobbey in de opbouw ineens op het doel van Ajax af. Hij probeerde het met de buitenkant van de voet en die bal leek Pasveer uit de hoek te plukken. De doelman van Ajax, die dit seizoen al vaak erger voorkwam voor zijn ploeg, ging hier echter volledig de mist in en zag de bal onder zich door over de doellijn rollen.

Het doelpunt leidde tot enkele hacelijke minuten vanuit Ajax’ perspectief. Volendam leek weer in een stunt te geloven en kreeg direct vanaf de aftrap weer een levensgrote kans. Het liep voor Ajax echter met een sisser af. Enkele minuten later kwam Henk Veerman ineens één op één met Pasveer en chipte hij de bal over de doelman, maar rakelings voorlangs.

Zo plots als de Volendamse storm kwam, zo plots leek hij ook weer te gaan liggen. Tot de 86e minuut had Ajax het duel weer in handen en leek de 1-4 zelfs naderbij dan de 2-3. Schreuder leek dat gevoel ook te hebben, maar bracht in Youri Baas nog wel een extra verdediger. Ineens was daar echter Eiting. Nadat Lindhout claims op een vrije trap van zowel Volendam als Ajax had weggewoven stond Eiting op randje zestien ineens helemaal vrij toen hij werd aangespeeld. De middenvelder schoof de bal zuiver in de hoek achter Pasveer, die ditmaal kansloos was.

Binnen enkele minuten leek Henk Veerman de comeback voor Volendam compleet te maken. Uit een lange bal hield hij Edson Álvarez goed van zich af, en wist hij Pasveer in twee instanties te verschalken. Het Volendamse feest was echter van korte duur, want de grensrechter had zijn vlag al in de lucht voor buitenspel. Een oordeel dat even later door de VAR bevestigd werd.

In de vijf minuten blessuretijd die volgden wist de thuisploeg Ajax verdedigend niet meer in verlegenheid te brengen. Toch bleef het tot de laatste seconde spannend. De alles-of-niets-speelwijze van Volendam bracht het risico met zich mee dat het in de omschakeling achterin helemaal openlag. Daar wist Ajax in de 96e minuut van te profiteren. Brobbey veroverde de bal en Klaassen kon Conceição wegsturen. De rappe buitenspeler behield het overzicht en legde de bal in de zestien klaar voor diezelfde Klaasssen die de eindstand op 2-4 bepaalde.

Opstelling FC Volendam

Stankovic; Buur (Benamar 46'), Plat, Mbuyamba, Murkin; Mirani, Eiting, Oristanio (Zeefuik 70'); Douiri (Van Mieghem 61'), El Kadiri; Mühren (Veerman 61').

Wissels FC Volendam

Lauwers, Benamar, Van Mieghem, Veerman, James, Nazih, Zeefuik, Ould-Chikh.

Opstelling Ajax

Pasveer; Rensch (Grillitsch 72'), Timber, Blind, Bassey; Álvarez, Taylor (Baas 82'), Bergwijn (Conceição 72'); Berghuis, Tadić (Klaassen 61'); Kudus (Brobbey 61').

Wissels Ajax

Stekelenburg, Gorter, Wijndal, Baas, Magallán, Grillitsch, Klaassen, Ocampos, Conceiçao, Lucca, Brobbey.

Bijzonderheden

- Carel Eiting speelde jarenlang in de jeugdopleiding van Ajax en neemt het zaterdag als speler van FC Volendam op tegen zijn oude club. Ajax Showtime sprak hem voorafgaand aan de wedstrijd.