Ajax O18 speelt gelijk tegen PSV, Ajax O16 weet wel te winnen van rivaal

door Gino Haverkamp 56

Dit was het livetopic van de wedstrijden van de Ajax-jeugd op zaterdag 18 maart. Ajax O15 trapte de dag af met een 2-5 zege op de leeftijdsgenoten van ADO Den Haag, terwijl het O17-elftal nipt won van FC Eindhoven: 1-0. Ajax O16 en Ajax O18 kwamen ook Eindhovenaren tegen, maar dan in de vorm van PSV. Ajax O18 speelde met 2-2 gelijk, Ajax O16 won met 2-0.

FT | ADO Den Haag O15 - Ajax O15 (2-5)

Ajax O15 heeft na een snelle 2-0 achterstand alsnog weten te winnen van de leeftijdsgenoten van ADO Den Haag. Ze keken na 5 minuten al tegen een 2-0 achterstand aan, maar wisten de wedstrijd alsnog te winnen. Pharrell Nash was de grote man met drie goals. Jeshurun Simeon maakte zijn debuut voor Ajax O15.

Ajax O15 kwam slecht uit de startblokken en ze kregen snel twee tegengoals tegen. In de derde minuut leek de bal houdbaar voor keeper Mark Engel, maar de bal ging in de korte hoek onder de doelman door. Twee minuten later scoorde ADO Den Haag O15 al het tweede doelpunt. Een speler stond helemaal vrij in het strafschopgebied en kon de bal makkelijk in de rechteronderhoek schuiven. Na een kleine tien minuten wist Nash de aansluitingstreffer te scoren en een minuut later kreeg Kennynho Kasanwirjo een grote kans op de gelijkmaker, maar hij schoot over na een goede voorzet van Giuliano Bonevacia.

Ze bleven doorgaan om de gelijkmaker te scoren. Na een klein kwartier spelen werd een vrije trap van Nash over het doel getikt door de doelman, maar vijf minuten later was het alsnog raak voor Ajax O15. Na een goede combinatie gaf Eternal Barron de bal goed voor en Nash wist de bal keurig binnen te werken bij de eerste paal. Ajax O15 had niet lang nodig om de wedstrijd volledig om te draaien want in de 27ste minuut scoorde Hasan Ayyildiz de 2-3 voor Ajax O15. Hij kreeg de bal op de rand van het strafschopgebied en wist te bal in het doel te werken.

Joeri Cruden kreeg na een fantastische combinatie van Ajax O15 een goede kans op de 2-4, maar hij schoot recht op de keeper. Een minuut later vergrootte Nash alsnog de voorsprong door een hattrick te maken. De keeper van ADO Den Haag O15 werkte een voorzet van Nafairon Landvreugd niet goed weg en zodoende kreeg Nash de bal voor zijn voeten en hier wist hij wel raad mee. ADO Den Haag O15 kon vlak voor de rust nog iets terugdoen, maar de bal werd oog-in-oog met doelman Engels ver naast geschoten.

In het tweede bedrijf had Ajax O15 de wedstrijd onder controle. Er werden geen kansen meer weggegeven, maar ze wisten ook vrijwel niks meer te creëren. In de 57ste minuut mocht Simeon zijn debuut maken voor Ajax O15. Tien minuten na deze wissel kreeg ADO Den Haag O15 nog een grote kans op de 3-4. Een aanvaller kwam vrij voor het doel op ongeveer vijf meter afstand, maar hij raakte de bal helemaal verkeerd. In de blessuretijd wist Simeon zijn debuut te bekronen met een doelpunt. Amin Bouchouari legde de bal geweldig over de verdediging en de debutant nam de bal goed aan en wist de doelman te passeren en bracht daarmee de eindstand op 2-5.

Opstelling Ajax O15

Engel; Fränkel, Kasanwirjo, Vieillevoye, Bouchouari; De Koning, Ayyildiz (57' Simeon), Cruden (65' Van der Aa); Barron (75' De Falco), Nash, Landvreugd (57' Sheriff).

Wissels Ajax O15

Bonevacia, De Falco, Simeon, Van der Aa, Sheriff, Zinhagel.

FT | Ajax O17 - FC Eindhoven O17 (1-0)

Ajax O17 heeft met 1-0 gewonnen van FC Eindhoven O17. Het enige doelpunt op Sportpark de Toekomst werd gemaakt door Yasser El Aisatti.

Na acht minuten wist El Aisatti al de openingstreffer te scoren voor Ajax O17. Na een slimme combinatie met Zakaria Ouazane nam de opgestoomde linksback de bal knap mee en wist de bal in de verre hoek te schuiven. Een paar minuten later kreeg FC Eindhoven O17 een schietkans op de gelijkmaker, maar de bal kwam recht op keeper Freek Entius af. Kayden Wolff kreeg in de 21ste minuut een goede kans om de score uit te breiden. Na een fraaie schijnbeweging en voorzet van Don-Angelo Konadu, maar Wolff raakte de bal verkeerd. Vlak voor rust moest Wolff de strijd staken met ogenschijnlijk een blessure aan zijn onderrug na een harde tackle. De aanvaller viel hard en lelijk na een onbesuisde tackle.

Ajax O17 kreeg al snel in de tweede helft de kans om de marge op twee te brengen, maar Shedrach Ebite schoot de bal al vallend in de handen van de doelman. Na een klein uur spelen ontsnapte Ajax O17 aan de gelijkmaker. FC Eindhoven O17 wist snel uit te breken en na een goede voorzet volgde er een dreigende kopbal, maar Entius wist knap redding te brengen met zijn voet. In de 82ste minuut kreeg FC Eindhoven O17 nog een kans op de gelijkmaker, maar Entius kwam goed uit en redde uitstekend in de één op één. Ajax O17 valt na rust wat terug, maar ze weten wel de overwinning over de streep te trekken.

Opstelling Ajax O17

Entius; Van der Graaf (64' Van der Pavert), Ugwu, Janse, El Aissati; Peters, Ouazane (64' Sambo), O'niel; Ebite, Konadu (46' Jordan), Wolff (44' Moester)

Wissels Ajax O17

Schreuder, Jordan, Moester, Sambo, De Ruijter, Van de Pavert

Doelpunten

1-0 Yasser El Aisatti (8')

FT | Ajax O18 - PSV O18 (2-2)

Ajax O18 heeft in een leuke wedstrijd met 2-2 gelijkgespeeld tegen PSV O18. De Amsterdammers kwam met 0-1 achter, scoorden toen de gelijkmaker, kwamen weer op achterstand en scoorden vervolgens wederom de gelijkmaker. De twee goals kwamen van Yoram Boerhout en Chahine van Bohemen. Smet op de wedstrijd is het uitvallen van Alvaro Henry, die per brandcard het veld moest verlaten.

Ajax O18 kwam al snel op achterstand op Sportpark de Toekomst. Uit een hoekschop kon Muhlis Dagasan de bal in alle vrijheid binnenwerken en zette zodoende de gasten op een 0-1 voorsprong in Amsterdam. Het eerste gevaar van Ajax O18 kwam pas in de 25ste minuut. Een vrije trap van Rico Speksnijder belandde van doelman Roy Steur, oud-jeugdspeler van Ajax.

Na ruim een halfuur spelen haalde Stanis Idumbo Muzambo uit met zijn linkerbeen, maar opnieuw kon Steur eenvoudig redding brengen. Een minuut later schoot Yorm Boerhout hard, maar de bal ging net langs het doel. Na 36 minuten spelen kreeg PSV O18 een grote kans om verder uit te lopen, maar Tygo Land schoot hard over na een sterke actie. Ajax O18 speelde de eerste helft in een te laag tempo om het de bezoekers moeilijk te maken.

De tweede helft was wat dat betreft leuker. Boerhout zette na een kleine tien minuten in de tweede helft zijn ploeg op magistrale wijze op gelijke hoogte door de bal vanuit de lucht én de draaid op te pikken en in de touwen te rammen: 1-1. Een kleine tien minuten daarna kwam PSV echter weer op voorsprong via Eus Waayers. De goal viel net op het moment dat Ajax meer momentum pakte.

De jongelingen gaven niet op en zochten de weg naar voren. Met succes, want in de 70e minuut produceerde Van Bohemen de gelijkmaker. Na die goal bleef Ajax O18 aandringen, maar toen viel het noodlot voor Henry. De Ajacied onderschepte in de 78e de bal middels een tackle, maar blesseerde zichzelf daarbij. Hij schreeuwde het uit van de pijn en verliet het veld per brandcard. Wat hem precies mankeert is niet bekend. Wel kwam Ajax na zijn aftocht nog tot enkele kansen, maar deze leverden geen treffers op. Zodoende speelt Ajax O18 met 2-2 gelijk tegen PSV O18 in wat alweer het derde gelijkspel achter elkaar is voor de Amsterdammers.

Opstelling Ajax O18

T. Setford; Alders, Henry (Gorter 82'), Agougil, Jetten (Easmon 82'); Brandes, Chahid (59' Chourak), Idumbo Muzambo (Geoffrey 87'); Speksnijder (Van Bohemen 59'), Boerhout, Kalokoh.

FT | Ajax O16 - PSV O16 (2-0)

Ajax O16 heeft de leeftijdsgenoten van PSV met 2-0 verslagen. Waar het O18-team niet verder kwam dan een 2-2 gelijkspel, wisten de jongere Ajacieden wel te winnen. Nick de Koning en Lyfe Oldenstam wisten hun naam op het scorebord te vereeuwigen.

Ajax O16 kreeg in de tiende minuut een kans om de score te openen. Lyfe Oldenstam probeerde het vanaf ongeveer twintig meter, maar zijn bal ging langs de verkeerde kant van de paal. Na een klein halfuur spelen wist Nick de Koning de openingstreffer te maken voor Ajax O16. Na een lage voorzet van Haniel Pereira da Gama kon De Koning makkelijk de bal binnenwerken. Vlak voor het rustsignaal was Ajax O16 dichtbij de 2-0. Jahyendrow Amour besloot het vanaf 30 meter te proberen en zijn poging eindigde op de paal. Toch konden de Amsterdammers de kleedkamer opzoeken met een voorsprong na een eerste helft zonder al te veel kansen.

In de tweede helft had Ajax, op één kansje na, weinig te duchten van de tegenstander. De Amsterdammers controleerden de boel en lieten weinig toe. Zelf werd er met regelmatig een kans gecreëerd, maar het gros leverde geen doelpunt op. Pas toen Joao da Silva in de 69e minuut in het penaltygebied werd neergehaald, kon Ajax de score verdubbelen. Dat deed Lyfe Oldenstam, die de penalty benutte. Het was gelijk ook het laatste wapen feit van Ajax in een verder niet bijzonder tweede bedrijf.