Ajax O18 geeft zege in blessuretijd weg tegen AZ, Ajax O17 wint wel

door Gino Haverkamp 56

Dit was het livetopic voor de wedstrijden van de Ajax-jeugd op zaterdag 11 maart. Ajax O17 nam het op sportpark De Toekomst op tegen de leeftijdsgenoten van ADO Den Haag en won met 1-0. Ajax O18 kwam ook in actie, maar won niet. Op bezoek bij AZ werd het 2-2.

LIVE 11.30 uur | Ajax O17 - ADO Den Haag O17 (1-0)

Ajax O17 had het lastig met ADO Den Haag O17. Ze wisten met 1-0 te winnen door een rake penalty van Don-Angelo Konadu. Jan Faberski maakte zijn rentree na blessureleed.

In de twaalfde minuut was Don O'niel dichtbij de openingstreffer. Hij raakte de lat nadat Konadu een terugspeelbal wist te onderscheppen. Acht minuten later was ADO Den Haag O17 dichtbij de 0-1. Na een snelle combinatie kwam de ADO-spits één op één met keeper Freek Entius, maar hij was er snel bij en bracht redding. Na een klein halfuur deed Konadu een spectaculaire poging met een omhaal, maar de bal eindigde in de handen van de keeper. Een paar minuten later kreeg Kayden Wolff een grote kans op de openingstreffer. Na een snelle counter schoot hij de bal via een been van een verdediger in het zijnet. Even later kreeg Ajax O17 nogmaals twee grote kansen op de 1-0, maar Wolff kon de doelman niet passeren na een fraaie actie langs twee verdedigers. In de rebound werd een schot van O'niel van de lijn gehaald.

Na rust duurde het lang voordat de eerste goede kans een feit was. In de 64ste minuut werd Konadu naar de grond gehaald en wilde een strafschop, maar de scheidsrechter ging hier niet in mee. Ajax O17 had grotendeels de bal en kreeg wat kansen, maar de bal ging in een te laag tempo rond om het ADO Den Haag O17 moeilijk te maken. Na een kleine zeventig minuten maakte Faberski zijn rentree na blessureleed. Een paar minuten later was hij dicht bij de 1-0, maar zijn vrije trap ging net over. In de 76ste minuut kreeg Ajax O17 een penalty, door een handsbal na een kapbeweging van Faberski. Konadu nam zijn verantwoordelijkheid en wist de ban te breken voor Ajax O18. De keeper zat er nog aan, maar kon de penalty in de linkerhoek niet tegenhouden. In de slotfase kreeg Ajax O17 meer ruimte, omdat ADO Den Haag O17 op jacht ging naar de gelijkmaker, maar ze wisten niet te profiteren. Ajax O17 moest diep gaan, maar wist wel de overwinning over de streep te trekken.

Entius; Sambo (86' Jordan), Ugwu, Janse, El Aisatti; Peters, Jetten (62' Ebite), Moester (69' Faberski); O’niel, Konadu, Wolff (62' Van der Graaf).

Schreuder, Ouazane, De Ruijter, Jordan, Ebite, Faberski, Van der Graaf.

1-0 pen. Don-Angelo Konadu (77')

- Jan Faberski maakte zijn rentree na blessureleed

LIVE 15.00 uur | AZ O18 - Ajax O18 (2-2)

Ajax O18 heeft op bezoek bij AZ O18 met 2-2 gelijkgespeeld. De Amsterdammers kwamen op achterstand, vochten zich terug, stonden zelf met 1-2 voor, maar verspeelde in de slotfase toch de drie punten. En dat alles in de tweede helft. David Kalokoh en debutant Kayden Wolff waren trefzeker namens Ajax.

Het eerste bedrijf was weinig aan. De aftrappende vijftien minuten lieten nog wat kansjes zien. Zo was Rico Speksnijder dichtbij een doelpunt en was AZ O18 vooral gevaarlijk op de counter Een goal leverde dat niet op voor rust.

Na rust kwam er meer leven in de brouwerij. De tweede helft ving Ajax aan zonder Raphäel Sarfo, die geblesseerd in de kleedkamer achterbleef en vervangen werd door Yoram Boerhout. De spits kwam niet tot scoren in de wedstrijd. Wie dat wel deed, was AZ O18. In de 56e minuut werd een opengereten Ajax-defensie bestraft met een openingsgoal in het voordeel van AZ.

De tegentreffer bleek een wake-up-call voor Ajax te zijn, want na de goal werd Ajax zelf veel gevaarlijker dan eerst. In eerste instantie leidde dat niet tot een goal, maar in de 71e minuut viel de gelijkmaker wel, via Kalokoh. De buitenspeler kreeg de bal vanaf de zijkant aangespeeld van Stanis Idumbo Muzambo en nam het leer in één keer uit de lucht en scoorde zodoende dus middels een volley: 1-1.

Negen minuten later kwam Ajax O18 zelfs op voorsprong. Invaller Kayden Wolff, die debuteerde vanmiddag bij Ajax O18, was de gelukkige. De Ajacied stond bij een hoekschop op de rand van het zestienmetergebied en nam een afvallende bal zo op de pantoffel. Zijn eerste goal in Ajax O18, gelijk een mooie ook.

Dat de buit niet binnen was, werd Ajax O18 echter op pijnlijke wijze duidelijk gemaakt. In de blessuretijd van de wedstrijd viel de gelijkmaker namelijk. Een lage voorzet werd succesvol binnengetikt bij de eerste paal. Doelman Tommy Setford kon niets meer doen. Ajax zocht daarna wel naar de winnende goal, maar zonder succes. Het duel tussen AZ O18 en Ajax O18 eindigt zodoende in 2-2.

T. Setford; Sarfo, (Boerhout 46'), Henry, Agougil, Van Bohemen; Brandes (Gorter 69'), Chahid (Jetten 90'), Alders; Speksnijder (Wolff 69'), Kalokoh (Geoffery 90'), Idumbo Muzambo.

Reverson, Bijnoe, Gorter, Geoffery, Boerhout, Wolff, Jetten.

1-0 AZ O18 (56')
1-1 David Kalokoh (72')
1-2 Kayden Wolff (81')
2-2 AZ O18 (90+1')

Verwacht jij dat Ajax zondag wint van sc Heerenveen?