Ajax O18 verzuimt koppositie te pakken op bezoek bij FC Utrecht O18; Ajax O17 wint mini-Klassieker

door Wessel Kroon 39

Dit was het livetopic voor de jeugdwedstrijden van zaterdag 4 maart 2023. Ajax O17 won op Sportpark De Toekomst de mini-Klassieker van Feyenoord met 2-1. Verder verloor Ajax O16 op bezoek bij Vitesse O16 met 1-0. Ajax O18 speelde in een uitwedstrijd bij de leeftijdsgenoten van FC Utrecht met 3-3 gelijk.

FT | Ajax O17 - Feyenoord O17 (2-1)

Ajax O17 heeft een 2-1 zege weten te boeken op Feyenoord O17. Op Sportpark De Toekomst waren Shedrach Ebite vanaf de stip en Don-Angelo Konadu de doelpuntenmakers. Shaqueel van Persie scoorde voor de bezoekers.

Ajax begon sterk aan de wedstrijd en de eerste kans was dan ook voor de thuisploeg. Lyfe Oldenstam nam de bal in de zesde minuut in één keer uit de lucht, maar zijn schot werd geblokt. Vijf minuten later kon Konadu vrij uithalen, maar de aanvallende middenvelder maaide over de bal heen.

Even later was het wel raak voor Ajax, vanaf elf meter. Na een kans voor Feyenoord, waarbij de bal van de lijn gehaald werd, counterde Ajax. Ebite werd onderuit gehaald door de Rotterdamse keeper en benutte zelf de penalty: 1-0. Hierna volgden meerdere kansen voor Feyenoord. Furkan Ulutas raakte de bovenkant van de lat en aanvoerder Thijs Kraaijeveld schoot op de paal.

Na een dik half uur volgde dan toch de gelijkmaker. Giandro Sambo, ingevallen voor de geblesseerd uitgevallen Ryan van de Pavert, liet meteen te veel ruimte voor zijn directe tegenstander Aymen Sliti die voor kon geven op Van Persie. Laatstgenoemde kon vrij binnentikken: 1-1.

Ajax liet zich niet kennen en kreeg na een balletje van Ebite op Konadu direct een enorme kans, maar de doelman pakte de inzet. Ook een schot van Don O'niel trof geen doel. Hij raakte het zijnet. Zo gingen beide ploegen rusten met 1-1.

De tweede helft was een heel stuk minder spannend. Een aantal Feyenoorders werden bestraft met geel en Ajax zocht naar een nieuwe voorsprong. Konadu speelde zich een kwartier voor tijd vrij en kon alleen op de keeper af, maar werd neergelegd. De scheidsrechter gaf slechts geel. Vijf minuten later nam diezelfde Konadu sportief revanche. Tijn Peters gaf voor op de nummer tien, die wegdraaide en knap raak schoot: 2-1. Dit was tevens de eindstand. De ploeg van trainer Yuri Rose is hiermee de nieuwe koploper.

Schreuder; Van de Pavert (31' Sambo), Ugwu, Janse, El Aissati; Peters, Konadu, Jetten; Oldenstam (87' Van der Graaf), Ebite (67' Moester), O'niel.

Entius, Moester, De Ruijter, Sambo, Jordan, Van der Graaf.

Opstelling Feyenoord O17:

Husselin; Cruz, Otte, Sebbar, Gardenier; Kraaijeveld, Rambocus, Sneijer; Ulutas, Van Persie, Sliti

Wissels Feyenoord O17:

Van Zijp, Soetekauw, Moses, Vloemans, Thomas, Van den Elshout, Gompel.

1-0 pen. Shedrach Ebite (15')
1-1 Shaqueel van Persie (32')
2-1 Don-Angelo Konadu (81')

FT | FC Utrecht O18 - Ajax O18 (3-3)

Ajax O18 is er zaterdag niet in geslaagd om de koppositie over te nemen van FC Utrecht. De Amsterdammers speelden met 3-3 gelijk. David Kalokoh was goed voor twee doelpunten. Het andere doelpunt werd gemaakt door Stanis Idumbo Muzambo.

De topper golfde in de openingsfase op en neer, maar FC Utrecht kreeg na acht minuten de eerste kans. Julian Brandes leed balverlies, de thuisploeg brak uit, maar het van richting veranderde schot ging over het doel van Tommy Setford.

Twee minuten laten was het wel raak voor FC Utrecht. Een lage voorzet vanaf links werd door Sil van der Wegen afgerond. Ajax zette meteen daarna aan en kreeg een goede kans op een snelle gelijkmaker. Kalokoh draaide zich knap vrij, maar schoot op de keeper. De rebound van Raphaël Sarfo werd geblokt.

Twee minuten later had Setford een geweldige uittrap in huis. Zijn bal belandde bij Rico Speksnijder die aflegde op Yoram Boerhout. De spits kreeg de bal er niet in en de rebound van Kalokoh werd door de linksbuiten op de keeper geschoten.

Weer even later was het dan toch raak voor Ajax O18. Tristan Gooijer dribbelde in, werd neergelegd in de zestien van FC Utrecht en Idumbo Muzambo benutte de penalty. Zes minuten later had de doelpuntenmaker een mooie actie in huis, waarna hij Kalokoh bereikte. De aanvaller werd neergelegd, waardoor de bezoekers opnieuw een penalty kregen. Kalokoh mocht deze nemen en ook hij faalde niet: 1-2. Dit was tevens de ruststand.

FC Utrecht kwam goed uit de kleedkamer. In de eerste minuut na rust werd een hoge voorzet vanaf links in het doel gekopt door Van der Wegen. De stand was dus weer gelijk. Lang kon FC Utrecht niet van de gelijke stand genieten. Een minuut later was het Kalokoh die naar binnen trok en de bal op prachtige wijze naar de verre hoek krulde.

In de 60e minuut kreeg FC Utrecht een verrassende penalty na vermeend vasthouden van Henry. Op de tribune reageerde iedereen verbaasd. Nazjir Held schoot vanaf de stip de 3-3 binnen. Setford ging naar de goede hoek, maar kon de hard ingeschoten penalty niet stoppen.

Een paar minuten later was Ajax twee keer dichtbij de 3-4. Eerst werd een prima vrije trap van Chahine van Bohemen gekeerd door de doelman. Iets later was er een grote kans voor Kalokoh na balverlies in de Utrechtse defensie. Oog in oog met de doelman kon de stift van Kalokoh worden gevangen.

Drie minuten voor tijd ontsnapte Ajax aan een achterstand. Een kopbal van FC Utrecht eindigde op de paal. Daarmee eindigde de wedstrijd in een terecht gelijkspel.