Ajax O18 mist veel kansen, maar boekt verdiende zege op Sparta Rotterdam O18

door Brent Tomassen 57

Ajax O18 heeft met 3-0 gewonnen van de leeftijdsgenoten van Sparta Rotterdam. In een wedstrijd met veel kansen vond de ploeg van Frank Peereboom uiteindelijk driemaal het net. Ajax O17 won eerder op de dag met 4-1 van FC Utrecht O17 en Ajax O15 boekte een uitzege met dezelfde cijfers op bezoek bij PSV O15. Ajax O16 won in een doelpuntrijk duel met 6-3 van Go Ahead Eagles O16. Sanyika Puljhun was de grote man met vier goals.

FT | Ajax O17 - FC Utrecht O17 (4-1)

Ajax O17 heeft weten te winnen van de leeftijdsgenoten van FC Utrecht. Ze kwamen met 0-1 achter, maar wonnen alsnog met 4-1. Rayane Bounida zorgde voor het hoogtepunt met een weergaloze treffer. De andere doelpunten werden gemaakt door Shedrach Ebite, Jan Faberski en Kayden Wolff.

De eerste kans van de wedstrijd was voor FC Utrecht. Na een snelle counter kon doelman Freek Entius redding brengen in de korte hoek. Vervolgens was het Ajax dat het spel dicteerde. De tegenstander werd teruggedrongen op de eigen helft, maar het leidde nog niet tot kansen voor de Amsterdammers. Na een klein kwartier kreeg Precious Ugwu een schietkans na een hoekschop van Faberski, maar zijn schot werd gekraakt en ging over. Vijf minuten later kreeg Tijn Peters een grote kans. Na een schitterende steekbal van Bounida dook hij vrij op voor de keeper, maar Peters schoot rakelings naast. Vlak daarna kreeg Ajax weer een goede kans om de score te openen. Wolff veroverde de bal en zette Faberski aan het werk. Laatstgenoemde versnelde en gaf een lage voorzet richting Bounida. Hij plaatste de bal in de hoek, maar de doelman kon redding brengen.

Na een klein halfuur was Ajax dichtbij de voorsprong, maar na een flitsende aanval schoot Giandro Sambo op de paal. Vijf minuten na deze kans kwam FC Utrecht tegen de verhoudingen in op voorsprong. Na een snelle kantwisseling kwamen de bezoekers op voorsprong. Nog voor rust kon Ajax iets terugdoen en op magistrale wijze. Bounida controleerde de bal op zijn borst, tikte hem over een verdediger en volleerde de bal met zijn linkerbeen tegen de touwen. Ajax kon zelfs nog de voorsprong pakken voor rust, maar Ebite kopte op de paal. Het was een klein wonder dat Ajax de kleedkamers opzocht met een gelijkspel gezien het spelbeeld en de kansenverhouding.

Al snel in het tweede bedrijf verdubbelde Ebite de voorsprong voor Ajax. Hij benutte een strafschop met enig fortuin. De keeper koos de goede hoek en zat er nog aan, maar de bal ging er alsnog in. Na ruim een uur spelen kreeg Ajax een klap te verwerken, want doelman Entius moest geblesseerd het veld verlaten. Zijn vervanger, Timo Schreuder, moest vijf minuten later de gelijkmaker voorkomen. Na een fout in de Ajax-opbouw greep de doelman uitstekend in. FC Utrecht drong aan op de gelijkmaker, maar tien minuten voor tijd gooide Faberski de wedstrijd in het slot na goed voorbereidend werk van Wolff. Vlak voor tijd scoorde Wolff alsnog de 1-4. Hij schoot de bal overtuigend via de onderkant van de lat in het doel.

Entius (64' Schreuder); Sambo, Ugwu, Janse, Jetten; Appiah (64' O'niel), Peters (82' De Ruijter), Bounida; Faberski, Ebite (78' Ouazane), Wolff.

Schreuder, O'niel, Ouazane, De Ruijter, Steur, Oldenstam.

0-1 FC Utrecht O17 (33')
1-1 Rayane Bounida (40')
2-1 Shedrach Ebite (52', pen.)
3-1 Jan Faberski (80')
4-1 Kayden Wolff (88')

FT | PSV O15 - Ajax O15 (1-4)

Ajax O15 heeft zaterdagmiddag volkomen terecht gewonnen op bezoek bij PSV O15 en heeft goede zaken gedaan in de competitie. Er werd in Eindhoven met 1-4 gewonnen. De man aan Amsterdamse zijde was Jivayno Zinhagel met twee doelpunten. De andere goals werden gemaakt door Hasan Ayyildiz en Pharrell Nash.

De eerste kans van de wedstrijd was voor PSV. Alleen het schot was zwak en makkelijk te pakken voor doelman Mark Engel. Na elf minuten spelen kwam Ajax al op voorsprong. Nash zette Zinhagel met een prachtige steekpass vrij voor de doelman. Laatstgenoemde bleef rustig en schoot de bal beheerst langs de keeper. Een kwartier na de openingstreffer kreeg de thuisploeg een levensgrote kans op de gelijkmaker. De spits stond vrij voor het doel, maar schoot de bal wild over. Ajax kreeg daarna twee kansen via Ayyildiz, maar eerst ging een schot net naast en daarna probeerde hij het van afstand, terwijl hij veel opties om zich heen had. Zijn poging van afstand werd gepakt door de doelman.

Beide teams kregen voor het rustsignaal nog een kans op een doelpunt. Eerst belandde een vrije trap van PSV op de paal en vlak daarna kreeg Amin Bouchouari een grote kans. Uit de kluts schoot de bal voor zijn voeten, maar hij schoot van dichtbij wild over het doel. Ajax was in het eerste bedrijf de betere ploeg, maar ze waren onzorgvuldig met de ruimtes die er lagen. Tien minuten na rust kwam Ajax verdiend op 2-0. Nash legde de bal breed op Zinhagel en laatstgenoemde schoof de bal keurig in de korte hoek.

Na 69 minuten kreeg Levi Acheampong de kans op de 3-0. Na een goede aanval ging zijn schuiver net langs de verkeerde kant van de paal. In de slotfase werd het onnodig spannend. In de 74ste minuut kwam PSV op 1-2 nadat doelman Engel werd uitgekapt en de bal in het doel werd geschoten. Ajax kwam al snel met een reactie. Nash legde met een spectaculair hakje klaar op Ayyildiz. Laatstgenoemde kon van dichtbij raak schieten: 1-3. In de blessuretijd werd het nog mooier voor Ajax. Eternal Barron gaf de bal voor en Nash kon makkelijk voor het slotakkoord zorgen met de 1-4.

Engel; Fränkel, Vieillevoye (41' Cruden), Kasanwirjo, Bouchouari; De Koning (70' Sheriff), Acheampong (70' Van der Aa), Ayyildiz; Barron (64' Veltman), Nash, Zinhagel (80+1' Barron).

Sheriff, Van der Aa, Cruden, Veltman.

0-1 Jivayno Zinhagel (11')
0-2 Jivayno Zinhagel (49')
1-2 PSV O15 (74')
1-3 Hasan Ayyildiz (78')
1-4 Pharell Nash (80+3')

FT | Ajax O18 - Sparta Rotterdam O18 (3-0)

Ajax O18 heeft een 3-0 voorsprong weten te boeken op Sparta Rotterdam O18. De Amsterdammers begonnen moeizaam, maar kregen veel kansen gedurende het duel. Stanis Idumbo Muzambo, Yoram Boerhout en Mohamed Hamouchi wisten het net te vinden voor de thuisploeg.

Ajax O18 begon niet sterk aan het duel en had in de eerste paar minuten minder de bal dan tegenstander Sparta Rotterdam O18. Dit zorgde er vooral voor dat het spel zich ontwikkelde op het middenveld. In de achtste minuut kregen de Spartanen de eerste kans, maar na een handige steekbal wist doelman Paul Reverson een achterstand te voorkomen.

Twee minuten later kon Ajax voor het eerst aan aanvallen denken en dit was direct succesvol. David Kalokoh werd vrijgespeeld, dribbelde naar binnen en schoot. Zijn schot werd nog gekeerd, maar de rebound kon binnengetikt worden door Idumbo Muzambo: 1-0. Hierna ging het speltempo weer omlaag en werd er weinig gecreëerd. Sparta Rotterdam werd na 25 minuten weer gevaarlijk met een schot vanaf links dat net naast ging. Tien minuten later mocht Idumbo Muzambo schieten op aangeven van Rico Speksnijder, maar zijn geplaatste bal ging eveneens net naast.

Vlak voor rust wist Ajax eindelijk een vlotlopende aanval te produceren. Julian Brandes verstuurde een mooie crossbal richting Speksnijder, die op zijn beurt kon verlengen op Idumbo Muzambo. Zijn poging kon makkelijk gepakt worden door de Sparta-doelman. Zeven minuten na rust kon opnieuw Idumbo Muzambo een poging wagen om zijn tweede goal van de middag te maken. Hij schoot vanaf de rand van het strafschopgebied net naast. Vijf minuten later werd een schot van Kalokoh geblokt.

Na een uur werd het dan eindelijk 2-0, vanaf de strafschopstip weliswaar. Chahine van Bohemen lanceerde Speksnijder met een stijlvolle dieptebal, waarna de buitenspeler naar binnen kapte en neergelegd werd. Yoram Boerhout benutte de penalty en zette de thuisploeg op 2-0. Ajax wisselde hierna driemaal en bracht onder meer Hamouchi. Direct kon de invaller de keuze van zijn trainer belonen met een goal, maar een dieptebal van Rida Chahid op Hamouchi was net te scherp. Twee minuten hierna volgde nog een kans voor Hamouchi, maar na een hakje van Chahid en een voorzet van Van Bohemen kopte de invaller nipt over.

Drie minuten later kreeg Idumbo Muzambo een gigantische kans na een handig wippertje van Kalokoh. Schuin voor het doel schoot de Belg echter hoog voorlangs. Ook Van Bohemen wist een paar minuten later een kans niet te benutten. Na terugleggen van Chahid was de linksback zelfzuchtig en zag zijn schot geblokt worden.

Twee minuten daarna mocht Ajax eindelijk voor de derde maal juichen. Een combinatie tussen Idumbo Muzambo, Kalokoh en Speksnijder leidde tot een vrije kans voor Hamouchi. De invaller jaagde de bal in het dak van het doel en zorgde hiermee voor de 3-0. In de laatste tien minuten kon Reverson zich met twee goede reddingen nog onderscheiden en kon invaller Neal Viereck nog voor 4-0 zorgen. De verdediger raakte echter de paal. Zodoende won de ploeg van Frank Peereboom verdiend met 3-0 van Sparta Rotterdam.

Reverson; Alders (63' Voute), Verschuren (63' Viereck), Agougil, Van Bohemen; Brandes (81' Gorter), Chahid, Idumbo Muzambo (81' Henry); Speksnijder, Boerhout (63' Hamouchi), Kalokoh.

Setford, Viereck, Henry, Voute, Gorter, Geoffery, Hamouchi.

1-0 Stanis Idumbo Muzambo (10')
2-0 Yoram Boerhout (61', pen.)
3-0 Mohamed Hamouchi (78')