Ajax O18 kampioen na winnende goal in blessuretijd; Ajax O16 verliest kampioenswedstrijd ruim

door Brent Tomassen 230

Dit is het livetopic van de jeugdwedstrijden op zaterdag 20 mei. Voor Ajax O16 staat de kampioenswedstrijd op de planning tegen Vitesse O16 en deze is live te zien op YouTube. De winnaar van dit duel kroont zich namelijk tot kampioen van 2022/2023. Daarnaast speelt Ajax O18 - om kampioen te worden van de voorjaarscompetitie - tegen de leeftijdsgenoten van FC Utrecht . Volg beide duels hier en praat mee!

FT | Vitesse O16 - Ajax O16 (5-1)

Ajax O16 is zaterdagmiddag kansloos onderuit gegaan in Arnhem tegen de leeftijdsgenoten van Vitesse in een rechtstreeks duel om het kampioenschap. Het werd maar liefst 5-1 voor de Arnhemmers. Het doelpunt aan Amsterdamse zijde kwam op naam van Juwensley Onstein.

Ajax keek al snel tegen een achterstand aan. In de vierde minuut was het al raak voor de Arnhemmers. Een buitenspeler kon naar binnen snijden en schoot de bal overtuigend in de verre hoek. Vlak daarna was Vitesse dicht bij de 2-0. Een middenvelder werd in de diepte gestuurd, maar zijn inzet, over de uitgekomen doelman Valentijn van der Velde, ging naast. Na de vroege achterstand pakte Ajax de draad op, maar toch viel de 2-0 alsnog. Een middenvelder probeerde het vanaf zo’n twintig meter en belandde in de linkeronderhoek. Na 27 minuten moest de ingevallen Miguel Joao da Silva 2-1 maken, maar hij schoot over voor een leeg goal nadat de keeper de bal los liet.

Vijf minuten voor rust ging doelman Van der Velde in de fout en kwam Vitesse op een 3-0 voorsprong. Hij speelde de bal recht in de voeten van een aanvaller en die kon zo doorlopen en afwerken. Door drie individuele fouten zocht Ajax de kleedkamers op met een onnodig grote achterstand. Tien minuten na rust was het alweer raak voor de Arnhemmers. De Amsterdammers kwamen goed uit de kleedkamer, maar na een goede kopbal kwam Vitesse op 4-0. Ajax deed meteen iets terug via Onstein. Hij kwam frommelend langs de doelman en schoof de bal in een leeg doel.

Na een klein uur spelen kwam Vitesse alweer op 5-1. De net ingevallen Rick Luijer verloor de bal op een gevaarlijke plek en een speler van Vitesse kon de bal vanaf de rand van het strafschopgebied binnenwerken. In het restant van de wedstrijd kwamen er nog een paar kleine kansen. Eternal Barron schoot net over en een poging van Joao da Silva belandde op de lat. Vitesse had nog een grote kans op de 6-1, maar Van der Velde kon goed redding brengen oog-in-oog met de spits van de Arnhemmers.

Van der Velde; Beekman (66' Enoh), Van der Lans (55' Luijer), Bouwman, Onstein (55' Amour); Johnson, De Koning (22' Joao da Silva), Steur (41' Barron); Oldenstam, Bergtop, Pereira da Gama (66' Kasanwirjo).

El Hani, Kasanwirjo, Amour, Luijer, Enoh, Barron, Joao da Silva.

1-0 Vitesse O16 (4')
2-0 Vitesse O16 (18')
3-0 Vitesse O16 (35')
4-0 Vitesse O16 (49')
4-1 Juwensley Onstein (50')
5-1 Vitesse O16 (58')

- Dit is de kampioenswedstrijd voor het seizoen 2022/2023. Vitesse O16 werd kampioen van het najaar, terwijl Ajax O16 zichzelf kroonde tot kampioen van de voorjaarcompetitie. Lees alles over Ajax O16 in deze Kweekvijver!

FT | Ajax O18 - FC Utrecht O18 (3-2)

Ajax O18 heeft in extremis beslag weten te leggen op het voorjaarskampioenschap. De beslissing tegen FC Utrecht O18 viel pas in de 92e minuut. David Kalokoh scoorde tweemaal en invaller Neal Viereck maakte diep in blessuretijd de winnende 3-2 voor de Amsterdammers.

Ajax begon goed aan de wedstrijd. Na vier minuten was het al bijna raak voor de Amsterdammers. Na een goede aanval werd een schot van Stanis Idumbo Muzambo van de lijn gehaald. Ze bleven aandringen, zo werd een schot van Rida Chahid gered door de doelman. FC Utrecht kreeg in de twaalfde minuut de grootste kans, maar de bal werd na goed terugleggen hoog over geschoten.

Vervolgens kwamen er weer kansen aan de andere kant van het veld. Nick Verschuren kreeg een grote kans uit een vrije trap, maar hij kopte in alle vrijheid naast en een schot van Julian Brandes werd net onder de lat vandaan getikt.

In de 24ste minuut kwam Ajax op voorsprong via Kalokoh. Hij kon profiteren van een foute uittrap van de doelman, hij bleef rustig en schoot de bal rustig in de onderhoek. De Amsterdammers drukten door voor een tweede treffer, maar het was FC Utrecht dat uit het niets op 1-1 kwam in de 27ste minuut. Na ruim een halfuur spelen raakte Idumbo Muzambo de paal en ook vlak voor rust kreeg de Belg een grote kans, maar de keeper kon de bal onder de lat vandaan tikken.

Tien minuten na rust leek Ajax voor het eerst gevaarlijk te kunnen worden, maar Idumbo Muzambo werd op het laatste moment afgestopt door een verdediger. Na ruim een uur spelen zorgde Kalokoh voor de bevrijdende 2-1 en zette de Amsterdammers daarmee weer op titelkoers. De aanvaller knalde een vrije trap in de verre hoek.

Vijf minuten later kon de Amsterdamse vreugde opnieuw de ijskast in. Na een knappe aanval kon middenvelder Rafik el Arguioui namens de bezoekers de 2-2 op het scorebord zetten. Hierna greep trainer Frank Peereboom in door centrale verdediger Viereck als stormram in de ploeg te brengen voor Kalokoh, maar van het dynamische spel voor rust was in de tweede helft weinig terug te zien.

In de slotfase was Yoram Boerhout nog twee keer dichtbij een winnende treffer vanuit een hoekschop. In eerste instantie kon de Utrechtse keeper redden. De rebound werd vanuit een lastige hoek over geschoten. De wedstrijd leek zo op een deceptie uit te lopen, maar in blessuretijd was het invaller Viereck die een voorzet van Faberski binnen kon koppen: 3-2. Door deze late treffer mag Ajax O18 zich voorjaarskampioen noemen. Volgende week speelt Ajax O18 de beslissingswedstrijd om het algehele landskampioenschap tegen najaarskampioen PSV O18.

Reverson; Voute, Verschuren, Milovanovic (61' Agougil), Alders; Brandes, Chahid (90+3'), Idumbo Muzambo; Speksnijder (61' Faberski), Vink (61' Boerhout), Kalokoh (77' Viereck).

Entius, Viereck, El Aissati, Faberski, Gorter, Boerhout, Agougil.

1-0 David Kalokoh (24')
1-1 FC Utrecht O18 (27')
2-1 David Kalokoh (65')
2-2 Rafik el Arguioui (70')
3-2 Neal Viereck (90+2')

- Ajax O18 kroont zichzelf tot kampioen van de voorjaarscompetitie bij een overwinning op FC Utrecht O18. Lees alles over dit team in de nieuwe Kweekvijver!

- Als Ajax O18 zich kroont tot kampioen van de voorjaarscompetitie wacht er volgende week een allesbeslissende finale tegen PSV O18 voor het kampioenschap.

- Jan Faberski maakte zijn officiële debuut voor Ajax O18 en wist dat te bekronen met een assist op de winnende goal van Neal Viereck.