Ajax O18 en O17 kennen succesvolle middag, O16 geeft comfortabele voorsprong weg

door Jesse ter Haar 54

De Ajaxjeugd heeft zaterdag een overwegend positieve dag beleefd. Ajax Onder 18 en Onder 17 wisten te winnen van de leeftijdsgenoten van respectievelijk FC Twente/Heracles Almelo en FC Utrecht. Ajax Onder 16 stevende eveneens op een overwinning af, maar in de tweede helft gaf de ploeg het weg: 2-2.

FT | FC Utrecht O17 - Ajax O17 (2-3)

Ajax O17 heeft op bezoek bij de leeftijdsgenoten van FC Utrecht een nipte zege geboekt. Het werd 2-3, mede door twee doelpunten van Shadrach Ebite. Avery Appiah maakte de andere Amsterdamse goal.

Na twee halve kansen in het begin van het duel was het na precies een kwartier spelen al raak. Vleugelspeler Kayden Wolff probeert er door te komen, maar gaat neer. Al liggend houdt hij de bal op fraaie wijze binnen de ploeg, waarna Jetten er vandoor gaat en een lage voorzet geeft op Appiah. De middenvelder blijft koel en plaatst de bal keurig in het doel.

Zeven minuten later verdubbelde Ebite de score. Don O'niel wordt bij een corner gevloerd, waarna de scheidsrechter Ajax O17 een strafschop geeft. Aan Ebite de eer deze te benutten, wat echter mislukt. In de rebound schiet de spits echter wel raak.

Vlak voor rust dreigt het spannend te worden wanneer FC Utrecht O17 de aansluitingstreffer maakt. Echter: enkele minuten later, in de blessuretijd van de eerste helft, scoren de Amsterdammers weer. Wederom is het Ebite die zijn naam op het scorebord vereeuwigd. De Ajacieden verrassen FC Utrecht met een snel genomen vrije trap, waardoor Ebite in stelling wordt gebracht en de 1-3 scoort.

Na de rust valt er nog maar één doelpunt: een raakgekopte vrije trap in minuut 63. Desondanks is het tweede bedrijf het aanzien waard geweest, ondanks minder spel van Ajax. Hoewel er weinig kansen waren, hing de spanning van een mogelijke 3-3 constant in de lucht. Die viel dan ook bijna in de 88e minuut, maar keeper Timo Schreuder was alert en hield FC Utrecht van het Scoren. Het duel eindigde in 2-3.

Opstelling FC Utrecht O17

Eversen; Van Gönter, Kuseke, Meulens, Bos; Wijngaarde, Misumi, Idegwu; Troost, Sundqvist; Den Boggende.

Wissels FC Utrecht O17

Jackson, Ghartey, Schutte, Abdelwajid, Lombaye, Sneijder, Saleh.

Opstelling Ajax O17

Schreuder; Van de Pavert, Ugwu, Jansen, Jetten; Appiah, Verkuil, O'Niel; Faberski (Van der Graaf 82'), Wolff (Sambo 74'); Ebite.

Wissels Ajax O17

Entius, Bounida, Van der Lans, Ouazane, Sambo, De Ruijter, Van der Graaf.

Doelpunten

0-1 Avery Appiah (15')
0-2 Shadrach Ebite (22')
1-2 Doelpunt FC Utrecht (45')
1-3 Shadrach Ebite (45+2')
1-2 Doelpunt FC Utrecht (63')

FT | Ajax O18 - FC Twente/Heracles Almelo O18 (3-0)

De openingsfase van het duel van Ajax O18 verliep vergelijkbaar met die van Ajax O16. In het eerste kwartier viel er niet veel te beleven, maar na precies dat kwartier viel wel de eerste goal. Spits Yoram Boerhout werd weggestuurd en kwam oog-in-oog met de keeper te staan. Hij bleef koel en lobde de bal over de sluitpost van FC Twente/Heracles Almelo O18. Amper vijf minuten later verdubbelde David Kalokoh de score doordat Rico Speksnijder profiteerde van een fout achterin bij de tegenstander. De aanvaller kon zodoende simpel de 2-0 maken.

In het kwartier na de goal van Kalokoh kreeg Ajax O18 nog enkele mogelijkheden op de 3-0. De doelpuntenmaker en Speksnijder waren echter niet scherp genoeg in de afronding. De tegenstander was dat – gelukkig voor Ajax O18 - echter ook niet. Sterker nog: Ajax O18 hield het gedurende de eerste helft goed op slot achterin, waardoor FC Twente/Heracles Almelo er amper doorheen kwam en de ruststand op 2-0 werd bepaald.

Na rust kreeg Speksnijder al snel dé kans op de 3-0, maar hij wist de bal niet vol te raken en gaf de goalie de kans om te redden. Rida Chadid was de volgende die probeerde de marge op drie te brengen. Hij kreeg een schotkans na een goede aanval van Ajax, maar mikte ruim naast het doel. Even daarna werd het aan de andere kant gevaarlijk. Het zorgde ervoor dat doelman Tommy Setford tot tweemaal toe moest ingrijpen om de 2-0 voorsprong op het scorebord te laten taan. Nog binnen het uur werd daar de derde treffer aan toegevoegd. Nassef Chourak was het eindstation van een goede Ajax-aanval en kopte de bal tegen de touwen.

Hierna gebeurde er enige tijd niets noemenswaardigs, totdat FC Twente/Heracles Almelo in de 76ste minuut een dot van een kans kreeg. Er ontstond een kans voor open doel, maar die was niet aan de opponent besteed. De scherpte leek er, na enkele wissels, wel vanaf bij Ajax O18. Vlak voor tijd kreeg FC Twente/Heracles Almelo namelijk nog een kans, maar Setford liet zijn kwaliteiten opnieuw zien en kwam als winnaar uit de strijd bij een één-op-één-duel. Kreeg Ajax zelf dan helemaal geen kans meer? Jawel, via Raphaël Sarfo. Hij kreeg een kans op kleine afstand van het doel, maar hij raakte het zijnet. Het laatste wapenfeit van de tegenstander was vervolgens een schot op de paal, maar Setford hield zijn doel schoon en zodoende won Ajax O18 met 3-0.

Opstelling Ajax O18

Setford; Voute, Gorter, Viereck (Bijnoe 63'), Agougil; Alders, Chahid, Chourak; Speksnijder (Sarfo 63'), Kalokoh; Boerhout.

FT | FC Utrecht O16 - Ajax O16 (2-2)

In de eerste tien minuten van FC Utrecht O16 – Ajax O16 raakten beide teams een keer het houtwerk. Spectaculair, maar geen goals dus. Wel zochten de Amsterdammers veelal de aanval. Gedurende het eerste half uur werden er via Nick de Koning, Jahyendrow Amour, Luuk Beekman en Lyle Oldenstam de nodige kansen gemist. Precies na een half uur spelen viel wel direct de 0-1. Miguel Joao da Silva kreeg de bal goed aangespeeld en kon zo oog-in-oog met de doelman afronden. Na die treffer misten Beekman en De Koning nog andermaal, alvorens beide ploegen na veertig minuten spelen, zoals dat gaat bij O16-voetbal, de kleedkamers indoken.

Vijf minuten na rust verdubbelde Ajax O16 zijn voorsprong. Da Silva, spits, wist koelbloedig af te ronden na een goede combinatie op de helft van FC Utrecht. Vrijwel meteen daarna was Ajax ook dicht bij de derde treffer. Na een goede aanval volgde er een voorzet op opnieuw Da Silva, maar hij kreeg zijn voet niet goed tegen de bal en liet het zodoende na om een hattrick te maken. Hierna volgde er ook een kans voor FC Utrecht, maar Mark Engel liet zien goed op te letten en tikte de bal uit zijn doel.

Ajax O16 werd slordiger en dat was te merken aan de verhoudingen op het veld. De bal werd makkelijk verspeeld en het spel ging heen en weer. In de 65ste minuut leidde het tot de aansluitingstreffer. Aaron Bouwman leek te gaan scoren voor Ajax, maar hij raakt de bal verkeerd en leidde ongewild een counter in. FC Utrecht counterde scherp en maakte de 2-1. De Amsterdammers waren het hierna écht kwijt, want twee minuten later viel ook de gelijkmaker. Een afstandsschot was Engel te machtig.

In de slotfase waren er nog kansen voor beide ploegen, maar deze waren aan beide spelers niet besteed. Namens Ajax was het Da Silva die de winnende op zijn schoen had, maar hij mikte vanuit een nog lastige hoek op de keeper. Aan de andere kant liet Engel zijn kwaliteiten andermaal zien toen FC Utrecht dicht bij de winnende treffer was. Hij verrichte echter een goede redding en zodoende eindigde de wedstrijd, na een 2-0 voorsprong, in een 2-2 gelijkspel.