Ajax O17 plaatst zich ten koste van Anderlecht voor finale Future Cup

door Gino Haverkamp 353

Ajax O17 heeft zich voor de vierde keer achter elkaar geplaatst voor de finale van de Future Cup. Op Sportpark De Toekomst waren de jonge Amsterdammers te sterk voor Anderlecht O17: 2-0. Jan Faberski opende de score, terwijl Kayden Wolff er vlak voor tijd 2-0 van maakte.

De eerste helft op Sportpark De Toekomst was leuk. Na twintig seconden nam Shedrach Ebite het doel van Anderlecht al onder vuur. Vijf minuten later probeerde Avery Appiah het middels een volley ook, maar zijn schot ging hoog over. Drie keer is echter scheepsrecht, zo bleek ook bij Ajax O17, want in de zevende minuut opende Jan Faberski de score. De Pool verzilverde namelijk de rebound nadat Tijn Peters de bal op de lat kopte. Een vroege voorsprong was daarmee een feit.

Anderlecht deed zo nu en dan wat terug, maar dat bleef vooral beperkt tot speldenprikjes. Ebite daarentegen verdubbelde de score na zo’n twintig minuten spelen. Precious Ugwu legde de bal terug op de aanvaller, die zodoende makkelijk kon scoren. Ebite stond op het moment van spelen echter buitenspel en dus werd de goal teruggedraaid.

Een domper voor de ploeg van trainer Yuri Rose was echter het uitvallen van aanvoerder Dies Janse. Hij probeerde vijf minuten voor het rustsignaal een vrije trap van Faberski binnen te koppen, maar raakte daarbij de schoen van de Anderlecht-doelman. Janse raakte daarbij gewond aan het hoofd en ging naar de kant. Lyfe Oldenstam verving hem voor het restant van het eerste bedrijf, waarin, ondanks vijf minuten blessuretijd, geen goal meer viel.

Minder spectaculair, wel nog een goal

De tweede helft was wat minder spectaculair dan de eerste dertig minuten. Hoogtepunt was een schot van Anderlecht-speler Maël Debondt dat dusdanig hoog over ging, dat de bal bijna het hoofd van de toekijkende Sjaak Swart raakte. Mister Ajax heeft echter niet aan reflexen ingeboet en dook perfect weg voor de aanstormende bal.

Met nog tien minuten te gaan kregen de Belgen wel een grote kans. Een aanvaller kreeg middels een geblokt schot het leer voor de voeten, maar doelman Charlie Setford was scherp en er dus op tijd bij.

Uiteindelijk bleek Ajax de enige ploeg die recht had op een finaleplek. Vlak voor tijd was het Wolff die het op zijn heupen kreeg en alleen op het vijandelijke doel af ging. Oog-in-oog met de keeper behield hij zijn kalmte en dat is nogal zacht uitgedrukt. Hij lepelde de bal namelijk pardoes over de doelman: 2-0.

En dus is Ajax O17 zodoende de eerste finalist van deze editie van de Future Cup. Anderlecht moet zich opmaken voor de troostfinale. De finale vindt maandagmiddag om 16.00 uur plaats.

FT | Ajax O17 - Anderlecht O17 (2-0)